Preventiva za mladostnike

U. L., 01. november 2021
Duševno zdravje in odnosi

Ko govorimo o preventivi za mladostnike, so najboljša preventiva varni odnosi. Za mladostnike je zelo pomembno, da imajo varno bazo. Varen pristan na prvem mestu predstavlja družina z zdravimi odnosi ter na drugem prijatelji in okolje.

Jasna sporočila s strani staršev in skrbnikov so zelo pomembna. Mladostniki spoznavajo svet in zelo je pomembno, da imajo informacije o tem, kje je meja. Mladi, ki ne bodo posegli po drogi, se počutijo sprejete, prihajajo iz družine z zdravimi odnosi in imajo že posredovano predstavo o svetu, ki ga lahko preverijo sami z raziskovanjem. Pri raziskovanju pa bodo vedeli, da so nekatere stvari nevarne iz določenih razlogov in ni jih treba preizkusiti, da bi se v to prepričali. Nevarnost uporabe drog je ena izmed pomembnih informacij, ki bi jih starši mogli posredovati otroku. Tako kot dojenček uporablja možgane staršev za svoje preživetje, tako tudi mladostniki uporabljajo posredovane informacije s strani staršev, kaj je lahko škodljivo in kakšne posledice bi uporaba drog imela nanje. Staršem se najbolj verjame, zato so starši in pomembni drugi najboljši ambasadorji preventive za mladostnike.

Foto: Profimedia

Sprejetost, topli in ljubeči odnosi, odprtost, ljubezen, vse to so varovalni dejavniki. Mogoče se vsi starši ne zavedajo tega, ampak odnosi so tisti, ki hkrati zdravijo, in obenem so tudi izvor frustracij, bolečin in travm. Oseba, ki ne dvomi v to, da je ljubljena, sprejeta, slišana, bo trdno stala na svojih nogah. Ne bo potrebovala zunanjih potrditev in dokazovanja svoje lastne vrednosti drugim.

Mladostniki, ki imajo izkušnjo zasvojenosti in uporabe drog, pogosto poročajo o potlačeni bolečini. Zato izhod iščejo v substancah, ker jim je preveč težko živeti v realnosti, ki je za njih boleča.

Velikokrat je na zunaj viden samo »problem«, povezan z jemanjem drog. Zato se vsi, ki delamo na področju zasvojenosti, zavedamo, da je problem uporabe drog pri mladih samo stranski učinek nezadovoljivih in bolečih odnosov iz primarne družine ali pa način, da izkažejo svojo bolečino in pobegnejo v svet, kjer te bolečine ni.

Ker si mladi zaradi svoje specifičnosti v razvoju zaslužijo prav posebno mesto v družbi, smo jim tudi v Društvo UP namenili posebno mesto. Posebno skrb nudimo vsem mladim, ki se srečujejo s težavami in so tako bolj izpostavljeni možnosti jemanja prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi. Program nudi individualne pogovore, družinska srečanja, izobraževanje za starše, šolo starševstva, razne aktivnosti, ki promovirajo zdrave načine preživljanja prostega časa. Skupaj se učimo tehnik premagovanja življenjskih ovir, doseganja zastavljenih ciljev, motiviranja, zabavanja na zdrav način, dvigovanja samozavesti, izboljšanja samopodobe, učenja učinkovitih tehnik komunikacije in še in še in še. Pridite in se prepričajte na lastne oči. Več o programu lahko izveste, če pokličete na: 01 434 25 70 ali pišete na: [email protected].

Foto: Profimedia

Avtor
Piše

U. L.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
809
14.07.2024 ob 21:19
1,059
04.03.2024 ob 11:32
360
23.05.2024 ob 20:50
784
09.07.2024 ob 08:28
1,188
04.01.2023 ob 19:09
Preberi več

Več novic

New Report

Close