Alkohol in nosečnice: Naj vas podpre vsa družina

T. Š., 09. september 2021
Družina
profimedia

Otrokovi možgani se v nosečnosti neprestano razvijajo. Alkohol lahko povzroči težave in po nepotrebnem privede do večjih težav v razvoju in delovanju otroka.

Splošno znano je, da je pitje alkohola med nosečnostjo odsvetovano, vendar ne smemo pozabiti na ljudi, ki nosečnico obdajajo. Pomembno je, da jo družina, prijatelji, širša skupnost, predvsem pa partner, podpirajo in ji pomagajo z dobrim zgledom.  

Pitje alkohola je med nosečnostjo znan dejavnik tveganja za motnje v razvoju otroka, pred in po njegovem rojstvu. Pitje alkohola med nosečnostjo lahko privede do številnih negativnih posledic, kot so npr. spontani splav, odmrtje ploda, prezgodnji porod ali rojstvo otroka s spektrom fetalnih alkoholnih motenj (FASD). 

Posledice pitja alkohola med nosečnostjo 

“Pitje večjih količin alkohola med nosečnostjo je znan dejavnik tveganja za številne neugodne izide, kot so spontani splavi, mrtvorojenost, zastoj rasti v maternici, nizka porodna teža in nenadna smrt dojenčka. Tveganje za nekatere neugodne izide poveča že izpostavljenost majhnim količinam alkohola.” 

-NIJZ

Alkohol škodljivo vpliva na razvoj zarodka oziroma ploda in povzroča nepopravljive, trajne poškodbe pri še nerojenem otroku, kar lahko privede do vrste prirojenih telesnih, duševnih, vedenjskih motenj in/ali učnih težav, poznanih pod imenom Spekter fetalnih alkoholnih motenj (FASD). 

Kaj je pravzaprav FSAD? 

FASD – spekter fetalnih alkoholnih motenj je skupno ime za različne prirojene telesne, duševne, vedenjske motnje in/ali učne težave, povezane z izpostavljenostjo otroka alkoholu pred rojstvom. Alkohol škodljivo vpliva na razvoj in rast zarodka/ploda in lahko povzroči nepopravljive, trajne (doživljenjske) poškodbe pri še nerojenem otroku.  

Pri otroku se pokažejo motnje intelekta, karakterne ter fizične abnormalnosti. FAS je najtežja in najbolj vidno prepoznavna oblika FASD, ki ga označujejo tri glavne značilnosti: zastoj rasti (pred in po rojstvu), značilne poteze obraza ter prizadetost osrednjega živčevja. 

Od mnogih drugih razvojnih motenj se FASD loči po tem, da ga lahko zanesljivo, 100 %, preprečimo, saj se pitju alkohola lahko izognemo.  

NIJZ

Posledice FAS 

  • duševna manjrazvitost zaradi manjših, delno razvitih možganov, 
  • težave s sledenjem navodil in učenjem preprostih stvari, 
  • motnje na področju spanja, pozornosti, spomina, učenja in govora, 
  • motnje vedenja (impulzivnost, hiperaktivnost, kljubovalnost), 
  • prizadet sluh, vid, govor, 
  • druge zdravstvene težave (prirojene napake na srcu, ledvične, jetrne in kostne okvare), 
  • značilen videz obraza, 
  • prekinitev in opustitev šolanja, 
  • nezmožnost samostojnega življenja, 
  • dodatne psihične težave ali duševne motnje, 
  • večje tveganje za odvisnost od alkohola in drugih drog. 

Okolica nosečnice vpliva na njene odločitve 

V raziskavah so ugotovili, da na odločitve, ki jih sprejema nosečnica neposredno vplivajo okolica, ljudje, ki so ji najbližje, še zlasti pa njen partner. Potrjeno je, da partnerke moških, ki ne uživajo alkohola vso nosečnost, veliko lažje nosečnost preživijo v zdravih navadah. 

To, da je oče dober zgled, dobro vpliva na materino zdravje in kasneje tudi na življenje otroka po rojstvu.  

NIJZ

Prehrana 

Uravnotežena in raznolika prehrana je med nosečnostjo zelo pomembna za oba; za zdravo rast in razvoj plodu ter za dobro počutje in zdravje mamice. Nosečnica naj zaužije 4 do 6 manjših obrokov na dan, ki naj vsebujejo dovolj beljakovinskih živil (mleko, sir, jajca, meso, stročnice), sadja in zelenjave. 

Kofeinu se raje izognite 

Malo kofeina med nosečnostjo naj ne bi škodovalo otroku, vendar ne več kot 300 g. Ker je kofein prisoten ne le v kavi, vendar tudi v raznih čokoladicah, pijačah, čajih itd., je bolje, da se mu popolnoma izognete.  

Željo po kofeinski razvadi, lahko potešimo z zeliščnimi čaji različnih okusov. Ingverjev in metin pomagata odgnati jutranjo slabost. Ne pozabite tudi na svežo vodo, izogibajte se predelanim sokovom, tudi sveže stisnjenim, ki jih najdete v trgovskih centrih, saj je velika verjetnost, da so nepasterizirani.  

Avtor
Piše

T. Š.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
2,255
05.07.2024 ob 22:56
3,401
16.07.2024 ob 10:00
592
09.07.2024 ob 18:32
79,793
30.03.2024 ob 10:27
Preberi več

Več novic

New Report

Close