Tako boste bolje spali tudi v času epidemije

Profimedia

Zaradi novega koronavirusa se za vse nas odvija izjemno stresno leto. In kadar se znajdemo v stresnih situacijah, ki trajajo dlje časa, se to pozna tudi na kvaliteti spanca. To so preprosti triki, s katerimi bomo spali bolje kot kadarkoli.

Koliko časa moramo spati? 

Odrasel človek bi moral od 18. leta naprej spati najmanj sedem do osem ur dnevno, najstniki pa celo od osem do deset ur.  

Ustvarite si rutino 

Dober spanec je dobra navada. Spanje mora za posameznika postati ritual. Pomembno je, da hodimo spat in vstanemo ob isti uri. S tako preprostim trikom v življenju vzpostavimo občutek stabilnosti in varnosti, prav tako vpliva na naše dobro počutje.  

Popoldansko dremanje in poležavanje je odsvetovano, če že, največ 20 minut na dan, saj bi daljši počitek preprečil večerno zaspanost.   

Profimedia

Pomembnost telesne aktivnosti 

Telesna aktivnost nima dobrega vpliva le na spanje, temveč tudi na zdravje. Odrasel človek mora biti aktiven vsaj 30 minut na dan. Od 15 ur, ki jih preživimo v budnem stanju, si moramo torej vzeti trikrat po deset minut intenzivne aktivnosti. 

Vsak dan se moramo zadihati ter povečati naš srčni utrip. Telesna presnova se takrat poveča za kar šestkrat v primerjavi s stanjem mirovanja.  30 minut v dnevu res ni veliko, je pa ključno za vidnost pozitivnih učinkov.

Telovadbe ne izvajamo tik pred spanjem. 

Omejite elektronske naprave 

Hormon melatonin spodbuja spanje, vendar ga lahko uporaba elektronskih naprav, kot so telefon, računalnik in televizija, zmede. Dve uri ali vsaj eno pred spanjem ugasnimo vse naprave in se raje posvetimo svojim dragim, pisanju dnevnika ali branju knjige.  

Profimedia

Namesto kave, čaj 

Kofeinski napitki niso priporočljivi vsaj šest ur pred spanjem. Namesto kave naročite čaje, ki pomagajo pri kakovosti spanca. To so zeliščni čaji, natančneje sivkin, kamilični, bananin, pasijonkin ter čaj iz ašvagande.  

Profimedia

Pred spanjem se izognimo uživanju alkohola. Sicer ima učinek sproščanja, vendar ne omogoča globokega spanca. Kadar se pred spanjem poslužujemo alkoholu, spimo plitko in se med spanjem večkrat zbudimo.  


Prav tako se uporaba nikotina in marihuane pred spanjem odsvetuje.  

Avtor
Piše

T. Š.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,913
16.07.2024 ob 13:46
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close