Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Pravo in zavarovanja Pokojninsko zavarovanje Izpodbijanje pogodbe o dosmrtnem preživljanju

Izpodbijanje pogodbe o dosmrtnem preživljanju

Pozdravljeni,

 

pred nekaj dnevi, sem izvedela, da je moja mama s sinom naredila pogodbo o dosmrtnem preživljanju (brez moje vednosti – z bratom sva edina dediča). Hiša, ki je v mamini lasti bi naj na podlagi pogodbe, po mamini smrti pripadala mojemu bratu. Stvar je v tem, da brat že celo življenje živi doma pri mami in tudi preživlja ga že od nekdaj ona, ker sam nima službe. Moj brat je prav tako že od nekdaj zasvojen z alkoholom in lahko rečem, da bolj mama skrbi zanj kot pa on zanjo, pa tudi preživlja ga ona, s svojo penzijo. Zadnje čase, mora mama celo plačevati pomočnico, da pride pospravit, skuhat in pomagat v hišo – za kar “naj” bi skrbel moj brat. Mama je sicer dementna ampak  zaenkrat še lahko skrbi sama zase, tudi avto vozi sama oz. mora sina voziti naokoli, ker on tega ne “zmore”. Na razne preglede in daljše poti, jo vedno jaz peljem – ne morem pa ji vsakodnevno pomagati, ker imam službo in prihajam vsak dan domov ob 6 zvečer, tako da me praktično cel dan ni doma. Drugače sem z bratom v dobrih odnosih, ampak sem sedaj ugotovila, da je mamo nagovoril v to, da podpišeta to pogodbo, da bo vse kar ima mama v lasti njegovo, po njeni smrti, torej da meni ne bo nič pripadalo. Sicer sumim, da je bil vse skupaj plan njegovega sina, ki tako kot on nima ničesar in samo gleda, kje bi kaj dobil. Naj še omenim, da je mama podpisala pogodbo, ko je bila že zares dementna, prav tako, jo vsak dan sin manipulira in obrača proti meni, kdaj, ko sva sami, se mama tudi zagovori, da more delat tako kot on reče, ker drugače ji celo zagrozi. Torej, zanima me, če je sploh kakšna možnost, da se ta pogodba izpodbija (vem, da bi jo lahko razveljavila mama, ampak na to raje ne štejem, ker jo brat vsak dan manipulira in obrača v svoj prid.)? Ima mogoče kdo podobne izkušnje in je morebiti šel v tožbo? Če ja, ste jo dobili ali izgubili?

 

Za odgovore se že vnaprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

M.P.

Pozdravljeni.

Žal vam na vaše vprašanje ne znam podati odgovora, saj moje strokovno znanje ne obsega pravnega področja dedovanja. Ker ste vprašanje objavili na forumu Pokojninska zavarovanja, ki pokriva specifično področje pokojnin in ima manj “sledilcev” vam svetujem, da vprašanje postavite na vsebinsko ustreznejšem forumu oz. na forumu starševski čvek, na katerem vam bodo bralci morda lahko delili svoje izkušnje, ki vam bodo v pomoč pri urejanju situacije.

Srečno.

Mojca Trkman Modra zavarovalnica, d. d. T: 080 2345 W: www.modra.si E: [email protected]

New Report

Close