Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja lekarne

lekarne

Se že v katerih lekarnah v Sloveniji bo to sezono potekalo cepljenje proti gripi?

Spoštovani,  nisem seznanjena z nobenim dogovorom, vem le to, da lekarniška zbornica intenzivno dela in sodeluje na tem, da bi v lekarni cepili (tudi farmacevti).

Sicer je nekaj dobrih praks na to temo v tujini. Dobra praksa pomeni, da bi morale biti natančno določene zahteve za prostore in opremo, izobraževanje oseb, ki cepijo, licence, postopke, ravnanja v primeru zapletov neposredno ob cepljenju….
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Do 10.avgusta so se morale lekarne prjaviti na ta projekt, ker ne bo po vseh v Sloveniji. Seznama še ni?

Spoštovani, kot rečeno, gre za projekt Lekarniške zbornice Slovenije, kjer podatki, seveda, ne razpolagam.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Zakaj se v Sloveniji cepljenje proti gripi začne konec oktobra ali šele začetek novembra v nekaterih letih? Cepivo potrebuje nekje 2-3 tedne, da učinkuje? V zda se začne že septembra.

Spoštovani, v Sloveniji že več desetletij izvajamo spremljanje akutnih akužb dihal, gripe in gripi podobnih bolezni s pomočjo mreže izbranih ambulant in bolnišnic, kasneje smo dodali tudi spremljanje virusnih okužb RSV.

Cepljenje proti gripi je treba opraviti ne prezgodaj in tudi ne prepozno. Glede na naše podnebne razmere, ko se vrhunci gripe pojavljajo med decembrom in marcem (najpogosteje pa v zadnjem tednu januarja in prvem tednu februarja) je smiselno cepljenje opraviti vsaj 1 mesec prej.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close