Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Prvo Astrazeneca drugo Pfizer

Prvo Astrazeneca drugo Pfizer

Prvo dozo sem prejela od Astrazeneca, drugo pa po 3.mesecih z Pfizer. Stranskih učinkov ni bilo pri nobenem cepivu.

V drugih državah EU celo priporočajo mešanje cepiv ter daljši razmak med prvim in drugim cepivom, samo pri nas o tem ni govora. Naj bi telo po mešanju cepiv proizvedlo celo več protiteles kot pri dveh istih cepivih.

V bistvu vas nič ne sprašujem, to pišem vsem, ki so prvič bili cepljeni z Astrazeneca, v drugo pa imajo možnost izbire drugega cepiva.

Spoštovani, res je. Izmenjava cepiv kaže odlične rezulate, prav tako pa podaljšanje razmaka med 1. in 2. odmerkom (objavljeno v Sciebce pred par dnevi). Je pa tudi res, da so prve študije kazale, da je zamenjava cepiv možna, a so pri osebah, ki so kot 2. odmerek cepiva po prvem cepivu AZ, opazili nekoliko več neželenih učinkov kot pri tistih, ki so prejeli 2 odmetka AZ. Nova spoznanja prihajajo vsak dan.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Objava čaka odobritev

Ne. O tretjem odmerku: niti kdaj, niti s čim, niti – če sploh, še ni sprejete odločitve.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Objava čaka odobritev

Spoštovani, v Sloveniji si prvenstveno želimo precepiti čim več ljudi s prvima dvema odmerkoma, odločitve o tretjem (še) ni. Z veliko verjetnostjo pa se bo kot v ostalih državaj, tretji odmerek priporočam predvsem posebej ogroženim osebam: starejšim, s preveliko telesno težo, in kroničnimi boleznimi.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close