Najdi forum

Moje tezave izvirajo iz hrbtenice. Ker bolečine ne popustijo sem bila pri fizoterapevtu. Njegovo mnenje je, da vse težave v hrbtenici izvirajo iz moje desne ploske noge. Hodim navznoter, noter obračam koleno. Posledično so krajše mišice, nižja medenica na desni strani, medenica zvrnjena nazaj. Zato nepravilno obremenjujem hrbtenico, diski so dehidrirani.

Ima kdo podobno izkušnjo? Kaj sledi, kako poteka zdravljenje?

Mojemu osebnemu zdravniku se to ne zdi pomembno

Spoštovani!

Težko Vam napovem verjetnost za nadaljnje težave; to je odvisno od trenutnega stanja, Vaše konstitucije, življenjskega sloga ipd. Če bi to hotel oceniti, bi morali priti na pregled. So pa tovrstne težave pogoste. Vse od zelo blagih pa do zelo hudih, kjer močno oslabijo posameznikovo zmožnost po gibanju.

Težko rečem kako pomembno je plosko stopalo. Dejstvo je, da imajo fizioterapevti pogosto več izkušenj s tovrstnimi težavami od marsikaterega zdravnika, tako da je nedvomno njihovo mnenje za upoštevati. Neenakomerno obremenjevanje spodnjih okončin lahko pripelje do porušenja celotne gibalne verige in s tem tudi do težav v hrbtenici, kar pa ne pomeni, da ste zaradi ploskega stopala obsojeni kar na najhujše.

V prvi vrsti lahko pričnete z vajami za plosko stopalo oz. si priskrbite ustrezne ortopedske vložke za čevlje. Sam vem, da se mi je stopalni lok izrazito poudaril, ko sem v otroštvu prešel iz tekmovslnega plavanja v atletiko, tako da fizična aktivnost lahko prispeva k izboljšanju, ampak mora biti nadzorovana in pravilno stopnjevana, tako da bi v tem primeru bila za vodenje zdravljenja verjetno najboljša kombinacija ortopeda in fizioterapevta, ki se ukvarjata s stopali.

Tudi glede težav višje (koleno, medenica, križ) se da pomagati. Predvsem po eni strani s sproščanjem spastične muskulature (raztezanje, manualne terapije) ter po drugi strani s krepljenjem stabilizatorjev (vaje za hrbtne in trebušne mišice, do neke mere tudi za spodnje okončine in zadnjico).

V primeru, da bi se težave kar stopnjevale, pa seveda obstajajo različna slikanja, da se okvare na določenih delih odkrije in nato tudi razne kirurške tehnike za zdravljenje, v kolikor je potrebno.

Tako da nikakor ni za vreči puške v koruzo.  Predvsem zdrav življenski slog, redna fizična aktivnost z vajami usmerjenimi v predele, kjer imate največ težav. V kolikor bi se težave stopnjevale pa rešitve še vedno obstajajo. Za vodenje zdravljenja bi bil verjetno najboljši naslov ortoped, lahko se pa, v kolikor pridobite ustrezno napotnico (za travmatologa), oglasite tudi v mojo ambulanto v SB Slovenj Gradec.

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

Objava čaka odobritev

New Report

Close