Kako ostati fit tudi na dopustu?

Profimedia

Mnogi gredo na dopust počivati in uživati, a telo vam bo hvaležno, če ravno tako ostanete aktivni.

Na počitnicah se nam morda zdi, da imamo omejene možnosti kar se tiče izbire treninga in aktivnosti. A z malo iznajdljivosti lahko svoje telo na veliko načinov spravite v boljšo formo tudi, ko niste doma.

Kardio

Ko slišimo besedo kardio vsi pomislimo na tek, a ni nujno, da je ta monoton in mučen. Meta Vražič, licencirana osebna trenerka, predlaga tek po plaži »Tečete lahko tudi počasneje, tek po mivki je super za celotno telo. Noge tako bolj delajo, saj neprestano lovijo ravnotežje, kar pa tudi aktivira vaše jedro in ga krepi

 S seboj si prinesite kolesa, ali pa si jih izposodite, če imate to možnost. Kolesarjenje ne obremenjuje sklepov, zato je sploh priporočljivo za starejše. Ker pa ni tako naporno za telo, ga lahko tudi dlje izvajate. S kolesom se lahko odpravite na avanturo, tako pa ste aktivni in raziskujete mesto istočasno!

»Če je prevroče za tek, ali pa vam tek preprosto ne ustreza, je tudi hoja primerna oblika aktivnosti. Če se odpravite na sprehod z malce hitrejšim tempom, ravno toliko, da malce dvignete srčni utrip, se da v eni uri za telo narediti veliko,« je še predlagala Meta.

Vaje za moč

Če imate raje vaje, ki vključujejo krepitev mišic, lahko tudi te izvajate kjerkoli. »Veliko vaj lahko izvajate z lastno telesno težo. Najdete neko dvignjeno površino, na katero lahko stopate, delate sklece, skačete. Z lastnim telesom se da narediti veliko,« nam je povedala osebna trenerka.

Meta pa prav tako predlaga, če si želite trening otežiti, da si kupite elastike ali pa si naredite svoje uteži. »V času karantene sem si dala v nahrbtnik knjige ali plastenke vode, tako si lahko počepe, sklece, izpadne korake, res vse možne vaje, otežite.«

Na spletu imate že številne sestavljene treninge in brezplačne programe, ki so narejeni tako, da jih lahko izvajate brez uteži, zunaj ali doma.

Plavanje

Če počitnikujete na obali ali v bližini bazena, je plavanje odlična oblika aktivnosti. »Pri plavanju se aktivirajo skoraj vse mišice v telesu, zato je plavanje res dober način, da hitro utrudite celo telo. Če nekajkrat čez dan naredite krog ali dva, bo to ravno dovolj, da ohranite svoj nivo aktivnosti skozi dopust,« je razložila Meta.

Profimedia

Prav tako pa je plavanje v rahlo hladnejši vodi tudi koristno za srce in prekrvavitev, daj pospeši srčni utrip in izboljša cirkulacijo.

HIIT

Če ste na tesnem s časom, ali ne želite preveč časa posvetiti svoji aktivnosti, je HIIT. oz. visoko intenzivni intervalni trening prava izbira. V HIIT lahko vključite katerokoli izbrano obliko vaje »Lahko intervalno menjate šprint in počasen tek, kravl in žabico, hitro in počasno kolesarjenje. V te treninge se da res karkoli vključiti,« je predlagala osebna trenerka.

Najpogostejša oblike HIIT treninga pa je običajno sestavljena iz 5-6 vaj, ki jih izvajate s polno močjo in intenzivnostjo brez premora. Nato sledi kratka pavza, dolga največ minuto, nato pa vse vaje ponovno ponovite. Naredite 3-5 krogov, odvisno od zmogljivosti, in tako je trening v 20 minutah končan.

Odlična prednost HIIT treningov pa je, da hitro pokurite veliko kalorij, vaš metabolični sistem pa je še kar nekaj časa po treningu hitrejši. Ne smete pa ga izvajati prepogosto, saj si mora telo odpočiti.

Meta Vražič pa vse aktivne opozarja na počitek in hidracijo »Če trenirate v poletni vročini, ne pozabite nadomestiti vse vode in ionov v telesu. Počitek pa je ravno toliko pomemben, kot aktivnost. Pazite na svoje telo in če se počutite preutrujeni ali preveč segreti za trening, ga raje izpustite in uživajte na počitnicah.«

Avtor
Piše

Meta Vražič

Več novic

New Report

Close