Kaj je kraniosakralna terapija

U. L., 27. maj 2021
Zdravje

Kraniosakralna terapija (CST/KST) je nežna terapija, pri kateri terapevt z rahlim dotikom močno vpliva na procese v organizmu pacienta.

Podpira prirojeno sposobnost vašega telesa, da se postavi v ravnovesje, obnovi in pozdravi ter pomaga zmanjševati stres in zgraditi osnovno človekovo energijo. Primerna je za vse, od novorojenčkov do starejših. Izjema niso niti nosečnice in ženske, ki se na nosečnost šele pripravljajo.

Kraniosakralna terapija je nežen, neinvaziven pristop, ki sprošča napetosti globoko v telesu, kar pomaga pri lajšanju kroničnih bolezni in bolečin. Odpravlja motnje v delovanju organizma ter pripomore k izboljšanju zdravja in zmogljivosti celotnega telesa. Vključuje različne osteopatske tehnike, pri katerih terapevti z  nežnimi, zdravilnimi dotiki kosti, mehkih tkiv , posledično vpliva na cerebro-spinalno tekočino, ki obdaja centralni živčni sistem. Nežna manualna tehnika kraniosakralnega sistema lahko pomaga sprostiti napetost, ki povzroča bolečino ter spodbuja splošno zdravje in dobro počutje.

Kraniosakralna terapija skuša povrniti pravi položaj kosti in drugih tkiv ter s tem zmanjšati stres zaradi kroničnih poškodb. S tem olajša migrenske glavobole, bolečine v vratu in hrbtu, motnje temporomandibularnega sklepa (vnetje sklepa, ki povezuje spodnjo čeljust z lobanjo-TMJ), težave s tinitusom, težave z očmi, težave z izraščanjem in postavitvijo zob).

Kraniosakralna terapija se vedno bolj uporablja kot preventivni terapevtski ukrep, saj omogoča mehkejši in manj boleč pristop h krepitvi tako splošnega počutja in zdravja kot tudi pri odpravi raznih kroničnih stanj. Telo ima res visoko sposobnost , če mu le damo možnost in odpravimo tako prirojene kot tudi pridobljene »travme« na vseh nivojih.

Kot primer lahko navedemo nekaj težav dojenčkov, ki jih odlično odpravimo s pomočjo kraniosakralne terapije.

Če na primer dojenčkov živčni sistem nekako obtiči v stanju boj/beg, lahko KST odlično pomaga. Rojstvo ali dogodki pred ali po tem, lahko sprožijo odziv t.i. »preživetja« v  samem živčnem sistemu. Aktiviran živčni sistem nekako ni recept za dober spanec, zato se dojenček veliko zbuja, ne zaspi, se težko umiri.

Ker kraniosakralna terapija deluje na živčni sistem, terapevt z mirnostjo in pozornim dotikom pomaga dojenčku, da preklopi iz stanja “boj /beg” v “počitek/korekcijo”.

Profimedia

Vagunis živec je pomemben živec, ki uravnava avtonomni živčni sistem. Če po rojstvu lobanjske kosti niso v optimalnih položajih, lahko utesnjujejo vagusni živec. Le-ta je pomemben, saj uravnava avtonomni živčni sistem. Izhaja iz možganskega sistema in potuje med lobanjskimi kostmi do srca, pljuč in prebavnih organov. KST pomaga telesu, da ponovno postavi te kosti v položaj, ki omogoča, da vagusni živec maksimalno deluje in s tem omogoča pravilno dihanje, uravnava srčni utrip, izboljša se prebava, in seveda spanec.

Pri samem porodu lahko pride tudi do različnih nepredvidenih zapletov, ki povzročijo mišično skeletne poškodbe. Če pride do teh travm, dojenčki ne bodo spali, saj jih nepravilne pozicije teh tkiv in kosti bolijo, zato otroci jokajo. S pomočjo KST se da te nepravilnosti odpraviti, otrokom pa olajšati težave pri hranjenju in spanju.

Nekateri otroci pridejo na svet z raznoraznimi  čustvenimi travmami, ki jih lahko nanje prenesejo mame, ko so noseče (strah, žalost, stres…). Ti otroci so običajno nemirni, se slabo hranijo, veliko jokajo, kar pa posledično še poslabša čustveno stanje njihov mam. Zato lahko s KST pri dojenčkih uspešno pomagamo tudi njihovim mamam, ki tako najdejo mir in zadovoljstvo v materinstvu.

Kraniosakralna terapija ni enkraten dogodek in jo je treba ponavljati v določenem intervalu, dokler ne opazite izboljšanja.


Foto: Profimedia

Avtor
Piše

U. L.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
6,148
10.07.2024 ob 09:38
3,277
13.06.2024 ob 09:27
24,454
16.07.2024 ob 15:24
13,152
01.06.2024 ob 15:10
143,394
16.07.2024 ob 16:52
Preberi več

Več novic

New Report

Close