Vse, kar ste želeli vedeti o centralnem ogrevanju

T. Š., 25. maj 2021
PROMO

Centralno ogrevanje je stroškovno učinkovito, varčno in tehnološko izjemno dovršeno.

Čeprav je to izjemno priljubljen način ogrevanja, pa je povsem običajno, če se sprašujete, kateri elementi sploh sestavljajo centralno ogrevanje in kako v resnici deluje.  

A picture containing person, indoor, laying  Description automatically generated

Kaj je centralno ogrevanje? 

Centralno ogrevanje velja za najboljše in najučinkovitejše ogrevanje hiš in stanovanj. Omogoča optimalno prerazporeditev toplote po prostorih in največjo mogočo učinkovitost.  

Čeprav je na prvi pogled videti zapleteno, ima centralno ogrevanje zgolj tri glavne elemente. To so peč, črpalka in cevi. 

Zgodovina centralnega ogrevanja je bogata in sega tisočletja v preteklost. Sam koncept povsem enostavnega centralnega ogrevanja z ognjem so poznali že stari Egipčani. Uporabljali so ga tudi stari Rimljani, po propadu Rimskega cesarstva pa je ideja zamrla vse do konca 18. stoletja. 

Takrat je škotski izumitelj James Watt za centralno ogrevanje prvi uporabil paro. Ključni člen sodobnega centralnega ogrevanja – radiator – pa je okrog leta 1850 iznašel Rus Franz San Galli.  

Kako deluje centralno ogrevanje? 

Glavni del je peč za centralno ogrevanje. Ta največkrat stoji v kurilnici.  

Voda se v peči segreje in nato s pomočjo črpalke in cevi potuje do radiatorjev v bivalnih prostorih. Vroča voda ogreje radiatorje, ki oddajajo toploto bivalnim prostorom.  

Ker radiatorji oddajajo toploto v prostor, se voda v njih hladi in nato po ceveh spet steče nazaj v peč. Cikel ogrevanja se potem spet ponovi. Po ceveh torej vedno potuje ista voda, zato pravimo, da je sistem centralnega ogrevanja sklenjen. 

Količina vode je vedno enaka, saj voda nenehno kroži in nikjer ne odteka.  

Kaj je treba všteti v ceno? 

Stroške ogrevanja lahko razdelimo v tri sklope. 

  • Izdatki za začetno investicijo 
  • Mesečni stroški porabe energenta 
  • Stroški vzdrževanja opreme 

Prvi del je torej vgradnja same ogrevalne naprave. Ta strošek se razlikuje glede na vrsto ogrevalne naprave. Najmanjši strošek je vgradnja kondenzacijske peči na ključ za ogrevanje na plin, ki se začne že pri 3000 €. To je najmanj med vsemi ogrevalnimi sistemi na trgu. 

Sledijo mesečni stroški, ki so odvisni od porabe energenta. Tu sta bistvenega pomena cena in izkoristek energenta. Mesečni stroški se lahko plačujejo po obrokih ali za nazaj po porabi.  

Gibanje cen energentov kaže, da je najboljša izbira zemeljski plin, saj se je njegova cena v zadnjih devetih letih znižala za 31 %. O neverjetnem padanju cen zemeljskega plina si lahko več preberete na tej povezavi.  

Vse prej kot zanemarljiv del cene ogrevanja pa so tudi stroški vzdrževanja opreme. Za znižanje vzdrževalnih stroškov je treba vlagati v zanesljive naprave z dolgo življenjsko dobo.  

Kdaj je najboljši čas za menjavo ogrevanja? 

Pri stroških ogrevanja vsekakor ne smemo pozabiti na še en ključni člen – čas menjave. Strokovnjaki se strinjajo, da je menjava zunaj ogrevalne sezone (torej poleti) daleč najboljša izbira.  

Zakaj je tako? 

  • Zasedenost je manjša, zato so čakalne dobe bistveno krajše. 
  • Boljše razmere za delo zaradi praznih cevi. 
  • Hitrejši priklop. 

Navade in pogostejše okvare med ogrevalno sezono pripomorejo k temu, da je lahko menjava med ogrevalno sezono težavnejša. Če razmišljate o menjavi, je poletje kot nalašč za brezskrben in hiter priklop.  

A picture containing indoor, white, toy  Description automatically generated

Zakaj je plinska peč najboljša rešitev za centralno ogrevanje? 

Centralno ogrevanje na plin je preizkušeno, tehnološko dovršeno in ugodno.  

Za plinskimi tehnologijami so desetletja izkušenj in ugledni proizvajalci. Ti v velikih serijah izdelujejo izjemno preizkušene in zato nadvse zanesljive plinske peči, ki so odlična investicija.  

V primerjavi z novejšimi in bolj eksperimentalnimi tehnologijami so plinske peči preverjene v daljšem časovnem obdobju, prinašajo pa tudi nizke vzdrževalne stroške.  

Med stroškovno najugodnejše in tehnološko najbolj izpopolnjene ogrevalne sisteme spada plinsko ogrevanje s kondenzacijsko pečjo. Tu so toplotne izgube praktično zanemarljive. 

V Sloveniji plinovodno omrežje danes oskrbuje že nad 130 tisoč gospodinjstev. Predvsem trg zemeljskega plina je v Sloveniji nadpovprečno razvit, saj lahko izbirate med številnimi dobavitelji. Zaradi izjemno kompaktne gradnje lahko kondenzacijsko plinsko peč namestite praktično kjer koli, v kleti, bivalnih prostorih ali na podstrešju.  

Peči so znane tudi po tem, da delujejo povsem tiho. Še več, odlikuje jih tudi dejstvo, da so prijazne okolju, saj izpuščajo najmanj škodljivih snovi.  

Avtor
Piše

T. Š.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
10.07.2024 ob 09:38
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close