Železo, ki ga potrebuje telo, lahko pridobimo na različne načine

anonimni uporabnik, 05. maj 2021
Ostalo
potrebe-po-zelezu-slabokrvnost-gedeon-richter

Kljub temu, da ima človeško telo zaloge železa in da kratkotrajno pomanjkanje le tega ne predstavlja hujših težav, velja opozoriti, da je za normalno delovanje našega organizma in za dobro počutje, nujna ustrezna preskrbljenost z železom.

O znakih, ki nakazujejo na pomanjkanje železa, razlogih, ki botrujejo k potrebi po njegovem vnosu v času nosečnosti in pa prednostih, ki jih imajo hrana in prehranska dopolnila, smo se pogovarjali z izr. prof. dr. Natašo Tul Mandić, specialistko ginekologije in porodništva, ter izredno profesorico na Medicinski fakulteti v Ljubljani, ki na področju ginekologije dela že 25 let.

Izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić

Kot poudarja naša sogovornica, »je železo zelo pomembnem mikroelement, ki je nujno potreben za normalno delovanje celic in v organizmu opravlja različne naloge«. Je četrti najpogostejši element v zemeljski skorji in tako kot pri človeku, je prisoten tudi v vseh drugih živih bitjih. Železo je vgrajeno v celične gradnike, številne encime in beljakovine. Je pomemben sestavni del molekule hemoglobina, ki prenaša kisik po krvi do vseh celic, prav tako pa je pomemben tudi za uravnavanje količine kisika v mišičnih in živčnih celicah, ki so za pomanjkanje kisika zelo občutljive. Železo se v teh celicah nahaja vezano v mioglobinu in nevroglobinu.

Slabokrvnosti prizadene do 20 odstotkov populacije, pogosteje prizadene ženske, otroke do 5 leta starosti in pa starostnike.

Zdravniki ugotavljajo, da je pomanjkanje železa najbolj pogosto pri ženskah v rodni dobi, majhnih otrocih, starostnikih ter bolnikih z boleznimi prebavil ali ledvic. Pogostejše je pri ljudeh, ki ne uživajo mesa in sočasno niso pozorni, da železo nadomeščajo z drugimi, z železom bogatimi živili. Prav tako je pomanjkanje železa prisotno pri krvodajalcih, ter občasno pri športnikih.

Zaradi odsotnosti specifičnih znakov, ki bi kazali na pomanjkanje železa, je včasih težko ugotoviti pravi razlog za pojav določenih stanj. »Pogosto jih pripisujemo preobremenjenosti, kronični utrujenosti, stresu in podobno. V bistvu pa je v ozadju prisotno nepravilno delovanje telesa zaradi pomanjkanja železa«, opozarja sogovornica.

Najbolj pogosta posledica pomanjkanja železa je slabokrvnost. Le ta se kaže kot bledica kože, sluznice ter utrujenost. Slabokrvni ljudje občutijo pomanjkanje energije, so brezvoljni in razdražljivi. Pojavijo se lahko tudi težave v medosebnih odnosih. V službi, šoli in pa pri športnih aktivnostih ter hobijih, se njihova učinkovitost zmanjša. Na vprašanje, kakšni so še fizični znaki pomanjkanja železa, izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić odgovarja: » Ob pomanjkanju železa je pogostejša hitra zadihanost, glavoboli, vrtoglavice, včasih piskanje v ušesih. Pogostejše so tudi težave s srcem, modrice. Pri starejših se kmalu pokažejo znaki raztresenosti, pozabljivosti, lahko celo demence.«

Po podatkih SZO, kar tretjini svetovnega prebivalstva primanjkuje železa. Tudi v razvitem svetu, kjer ni pomanjkanja hrane. Kakšna je torej povezava med hrano in zadostno vrednostjo železa v organizmu oziroma, ali lahko zadostno količino železa zaužijemo s pomočjo hrane ali morebiti obstajajo situacije, ko to ni mogoče?, smo vprašali našo sogovornico, ki ponazarja, da »z zdravo prehrano dobimo dovolj železa za normalne potrebe, čeprav lahko težavo predstavlja hrana, ki ne vsebuje dovolj železa – npr. pri vegetarijancih ali veganih, ki ne upoštevajo dejstev, da morajo posebej paziti, da zaužijejo dovolj hrane bogate z železom.«

Železo lahko počasi in dolgotrajno tudi izgubljamo, kar se zgodi v času menstruacije ali med dojenjem. Pojavi se v primeru različnih diet, npr. shujševalnih, izločevalnih, ko ga dlje časa ne uživamo dovolj. Če imamo bolezni prebavil in se v prebavilih železo ne absorbira ali jemljemo določena zdravila, se lahko postopno razvije pomanjkanje železa. V izziv so tudi situacije, ko se pojavi povečana potreba po železu, kar velja za nosečnost, pri operacijah in po poškodbah. Številni problemi se lahko pojavijo pri intenzivnih športnih aktivnostih, potovanjih na visoke nadmorske višine. »Marsikatere težave se lahko razvijajo postopno, zato se jih težje prepozna«, opozarja izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić.

V nosečnosti je železo zelo pomembno

Ker je dokazano, da je pomanjkanje železa lahko vzrok za resne zaplete v nosečnosti in vzrok za slabokrvnost novorojenčkov, se v želji po preprečevanju pomanjkanja, nosečnicam kri redno preverja. Zakaj nosečnice potrebujejo večje količina železa? » Nosečnicam se poveča volumen krvi, železo pa se aktivno prenaša tudi do ploda, ki ga potrebuje za izgradnjo vseh celic«, kar z drugimi besedami pomeni, »da pomanjkanje železa pri nosečnicah in doječih materah, vodi tudi v pomanjkanje pri dojenčkih,« svari naša sogovornica. 

Kljub temu, da zdravi ljudje, ki uživajo zdravo in raznovrstno prehrano, ne potrebujejo prehrambnih dodatkov, železa kot prehrambni dodatek ali kot zdravilo, ga pa potrebujejo vsi tisti, ki imajo ali jim grozi pomanjkanje železa. Zato ga zdravniki kot prehrambni dodatek svetujejo vsem nosečnicam in doječim materam, priporoča ga tudi SZO. Dodatke železa svetujejo tudi ljudem, ki ga izgubljajo preko hemoroidov ali razjed v prebavilih. Samo dodajanje železa v tovrstnih stanjih ni dovolj učinkovito, zato je potrebno tovrstna stanja tudi zdravit.

Kako vemo, da našemu organizmu ne primanjkuje železa?

»Pomanjkanje železa dokažemo z laboratorijskimi preiskavami krvi,« pojasni naša sogovornica in doda, » da lahko osnovni test opravimo že iz kapljice krvi iz prsta, ki je primerna za določanje hemoglobina. Za natančnejšo opredelitev pa je potrebno opraviti celotno krvno sliko in določiti transportne beljakovine za železo«.

Za uravnavanje železa je pomembna tudi prehrana

Strokovnjaki svetujejo, da je najbolje uživati ustrezno hrano v primernih količinah. Železo se v hrani nahaja kot elementarno, ne-hemsko ali kot hemsko železo. Ne-hemsko se nahaja v zelenjavi. Največ ga je v zeleni listnati zelenjavi (špinača, solata, radič,…), v stročnicah (fižol in grah, čičerika), oreščkih (mandeljni), suhem sadju (marelice, šipek, dateljni, rozine in smokve), rdeči pesi itn. Hemsko železo pa najdemo v mesu (najbolj bogato je rdeče meso, sledi perutnina), ribah in morskih sadežih.

Železo se v naravi in telesu pojavlja v elementarni obliki, vezano v soli (organske ali anorganske) ter vezano v hemski obroč, torej v hemski obliki. Ker je absorpcija hemskega železa v naših prebavilih veliko bolj učinkovita, železo najlažje vnašamo s hrano živalskega izvora. V kolikor mesa ne uživamo, je potrebno zaužiti večje količine rastlinske hrane, ki je bogata z železom.

Kako naj ravnamo v primeru, ko pričakujemo, da se bomo znašli v okoliščinah, kjer bomo potrebovali večji vnos železa (npr. nosečnost, dojenje, močne menstruacije, po poškodbah, pred ali po operacijah, po krvodajalstvu), ali če opazimo znake, morda imamo celo že dokaz, da nam primanjkuje železa?

»Vsekakor je priporočljivo poseči po dodatkih železa v obliki zdravil, ki jih predpiše zdravnik ali po prehrambnih dodatkih, ki vsebujejo železo. Večina tablet, ki jih predpišemo zdravniki in nekateri prehrambni dodatki, dražijo prebavila in jih ljudje slabo prenašajo. V teh primerih so rešitev preparati, ki vsebujejo hemsko železo. Iz teh preparatov se železo bolje absorbira – enako kot iz rdečega mesa in ne dražijo prebavil. Dostopni so v lekarni brez recepta. Preparat se imenuje Richter Ferro Bio. Za dopolnitev zalog železa svetujemo po eno tableto na dan, ob pomanjkanju železa ali pričakovanih večjih potrebah, pa po dve tableti« je ob koncu pogovora še svetovala izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
10.07.2024 ob 09:38
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close