Ultrazvočna diagnostika spremljanja razvoja ploda in odkrivanje morebitnih nepravilnosti oz. prirojenih napak

anonimni uporabnik, 19. april 2021
Ostalo

Vsaka želena nosečnost predstavlja za bodoča starša čas veselega pričakovanja, čas poglobljenega čustvenega odnosa med partnerjema in čas priprav na prihod novega družinskega člana.

Včasih pa je to tudi čas prikrite zaskrbljenosti in strahu ter razmišljanj nosečnice, ali bo nosečnost potekala brez večjih nevšečnosti, bo porod normalen in, ali se bo rodil zdrav otrok. Ti strahovi so lahko še bolj izraziti, če se je v družini ali v sorodstvu že rodil bolan otrok ali otrok s kromosomsko napako in/ali če je prejšnja nosečnost potekala patološko (zunaj maternična nosečnost, zgodnje krvavitve in grozeči splav, spontani splav, prezgodnji porod, preeklampsija, otrok rojen s premajhno ali preveliko porodno težo…).

Preiskave v ginekoloških ambulantah

Uvedba ultrazvočne (UZ) preiskave v ginekoloških ambulantah predstavlja velik napredek v predporodnem zdravstvenem varstvu nosečnic, saj lahko tako že zgodaj odkrijemo patološko nosečnost, morebitne nepravilnosti ploda, večplodno nosečnost, spremljamo lahko rast ploda in tudi odkrijemo nekatera stanja, ki bi lahko ogrozila življenje nosečnice.

Večina se jih odloči za samoplačniško opcijo

Zavedati pa se moramo, da ima vsaka UZ preiskava svoje omejitve in še tako izkušen preiskovalec ne more odkriti čisto vsako patološko nosečnost in vseh morebitnih napak v organskem sistemu ploda. V skladu s strokovnimi priporočili je v času nosečnosti predvidenih do deset pregledov pri ginekologu in dve ultrazvočni preiskavi (normalna enoplodna nosečnost). Prva UZ preiskava se praviloma opravi med 8. in 12. tednom nosečnosti (potrditev vitalne nosečnosti, število plodov, določitev termina poroda, odkrivanje nepravilnosti), druga UZ preiskava se opravi med 18. in 23. tednom (ocena morfologije ploda in ocena plodove rasti).

Precej ginekologov se odloči tudi za tretjo UZ preiskavo (kontrola rasti in lege ploda), ki pa je zdravstvena zavarovalnica (ZZZS), kadar gre za normalno enoplodno nosečnost, ne prizna oz. ne plača. Večina nosečnic se odloči tudi za samoplačniško ultrazvočno meritev nuhalne svetline, ki se izvaja med 11. in 14. tednom nosečnosti in, ki lahko skupaj z zgodnjo morfologijo in dvojnim hormonskim testom (DHT) postavi sum, da je morda s plodom nekaj narobe oz. da ni normalen.

Za več UZ preiskav v nosečnosti pa mora obstajati strokovna indikacija oz. kadar gre za patološko nosečnost ali za sum na nepravilni razvoj in rast ploda. Ultrazvočna preiskava »kar tako« ali celo vsakič, ko pride nosečnica na ginekološki pregled, pa je strokovno neutemeljena in lahko pri nosečnici celo porodi strah, da dela ginekolog UZ preiskave, ker sumi, da je z nosečnostjo oz. plodom nekaj narobe.

Vse več nosečnic želi potrditev

V zadnjem času (še posebej v času epidemije COVID-19) pa je vse več nosečnic, ki želijo potrditev nosečnosti že teden dni po izostanku menstruacije ali takoj, ko jim je test na nosečnost pokazal pozitiven rezultat. Starejše nosečnice in tiste, ki so težje zanosile vsekakor želijo čim hitrejši pregled pri ginekologu in nekatere pridejo tako zgodaj, da z ultrazvočno preiskavo še ne moremo potrditi, ali gre za vitalno nosečnost.

Nosečnice, ki imajo težave (krči, bolečine, krvavitve) se bojijo, da bodo spontano splavile in želijo odgovor na številna vprašanja: Zakaj se mi to dogaja? Sem kriva jaz, moj način življenja, moja prehrana, moja stresna služba? V Sloveniji je veliko centrov in zdravstvenih ustanov, ki nudijo storitve, ki jih potrebuje nosečnica za mirno in brezskrbno nosečnost.

Prim. Danilo Maurič, dr. med. spec.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 15:24
113,026
16.07.2024 ob 08:50
Preberi več

Več novic

New Report

Close