Spremenjene napotnice za vse kronične bolnike

Skupščina ZZZS je sprejela predlog sprememb in dopolnitev obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije je v četrtek na svoji 11. redni seji sprejela predlog sprememb in dopolnitev. Ta zadeva upravičenost do medicinskih pripomočkov, zobozdravstvenih storitev ter možnost izdaje tako imenovane trajne napotnice za kronične bolezni. 

Postopek uveljavljanja pravice do zdravstvenih storitev, ki se uveljavljajo na podlagi napotnice, bo namreč poenostavljen. Če so do sedaj napotnice za kontrolne preglede, diagnostične ali druge zdravstvene storitve veljale eno leto z možnostjo podaljšanja še za dve leti, bodo nove oziroma “trajne” napotnice veljale ves čas zdravljenja zaradi določene kronične bolezni. Zdravnik bo trajno napotnico lahko označil za izkoriščeno takrat, ko bo ugotovil, da nadaljno zdravljenje ni več potrebno. O tem, katere kronične bolezni in kakšni so kriteriji, pod katerimi bo mogoče izdati trajno napotnico, bo določil generalni direktor ZZZS po posvetovanju z medicinsko stroko. 

Fizioterapija in zdravstveno-vzgojne delavnice

Spremenil se bo tudi obseg pravice do storitev fizioterapije, ki bo pogojena z akutnim poslabšanjem zdravstvenega stanja. Zavarovanci bodo imeli pravico do fizioterapije uveljavljati večkrat, ob vsakokratnim akutnim poslabšanjem, tudi če gre za poslabšanje stanja na različnih organih. Drugi zavarovanci, ki imajo kronične kostno-mišične bolezni, vendar brez akutnega poslabšanja, se bodo lahko udeležili zdravstveno-vzgojnih delavnic. 

Če se pri zavarovani osebi kljub izvedeni fizioterapiji zdravstveno stanje ne izboljša, je potrebna napotitev k zdravniku specialistu (stopenjska obravnava pacienta). Vir: Freepik
Če se pri zavarovani osebi kljub izvedeni fizioterapiji zdravstveno stanje ne izboljša, je potrebna napotitev k zdravniku specialistu (stopenjska obravnava pacienta). Vir: Freepik

Spremembe na področju zobozdravstvene oskrbe

Pod nujno zdravljenje in neodložljive zobozdravstvene storitve bodo po novem spadale oskrba poškodb zob, ustne votline in vnetnih stanj v ustni votlini, ki lahko ogrozijo življenje ali pa opustitev zdravljenja lahko bistveno poslabša izid zdravljenja, zdravljenje močnejših krvavitev in oskrba hude stalne bolečine v ustni votlini, ki se ne odziva na analgetike. Te storitve lahko zavarovanci uveljavljajo tudi v samoplačniških ambulantah ter brez napotnice.

Novi medicinski pripomočki

Na področju medicinskih pripomočkov je bila sprejeta širitev pravice do medicinskih pripomočkov za kompresijsko zdravljenje, pravico do novega pogona za voziček na ročni pogon, vključno s popravil i in vzdrževanji, ter pravico do nekaterih novih medicinskih pripomočkov. Zaradi te spremembe bodo letni odhodki ZZZS večji za približno 5,9 milijone evrov.

Iz zdravilišča domov tudi z reševalnim vozilom

V veljavo stopajo tudi spremembe na področju zdraviliškega zdravljenja. Zdravnik zdravilišča bo tako po novem lahko odredil reševalni prevoz zavarovane osebe iz zdravilišča na njen dom.

Poleg vseh naštetih sprememb pospešujejo tudi digitalizacijo in elektronsko poslovanje. Po novem se tako uvaja obvezno elektronsko vlaganje zahtevkov za nadomestila zaradi začasne zadržanosti od dela s strani delodajalcev. 

Na ZZZS so v sporočilu za javnost še zapisali, da bodo spremembe in dopolnitve omogočile boljšo zdravstveno obravnavo, lažjo dostopnost do pravic in primernejšo pravno ureditev

Svoje soglasje mora sicer podati še minister za zdravje, nato pa bodo objavljene v Uradnem listu Republike Slovenije. Veljati bodo začele petnajsti dan po objavi, nekatere odločbe pa bodo začele veljati z zamikom zaradi prilagoditve informacijskih sistemov. Trajna napotnica za kronične bolezni se bo tako uvedla tri mesece po uveljavitvi sprememb, obvezno elektronsko vlaganje zahtevkov za nadomestila pa se bo izvajalo od 1. januarja 2023

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,913
16.07.2024 ob 13:46
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close