Kako se ustrezno pripraviti na maraton?

Veliko ljudi sanja o udeležbi na maratonu. Če ste tudi vi med njimi, si preberite, kako se na tak dogodek ustrezno pripraviti.

Tek je eden tistih športov, ki je priljubljen že leta in leta. Veliko ljudem pomeni sprostitev, obliko gibanja, razbistritev misli in skrb za zdravje. Nobeno presenečenje ni, da je vsak dan več tekačev in s tekom povezanih tekem ter dogodkov. Ljubiteljem dolgih razdalj je najbolj znan maraton.

Odteči maraton je želja marsikoga. Nekateri si zadajo cilj, v kolikšnem času želijo preteči razdaljo, spet drugim je pomembno le, da razdaljo pretečejo. Ste tudi vi med tistimi, ki želijo nekoč preteči maraton? Ne veste, kako bi se tega lotili? Berite naprej in izvedeli boste vse, kar morate vedeti o pripravi na maraton.

Vrste maratona

Ker je maraton vse bolj obiskan dogodek, se v zadnjem času razvija vse več različnih tipov maratona. Seveda obstaja polni maraton, potem pa so tukaj še prilagoditve, da se takega dogodka lahko udeležijo tudi tisti, ki morda trenutno zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ne zmorejo preteči polne razdalje. Najpogosteje srečamo tri tipe maratona:

  • polni maraton: predstavlja polno razdaljo, torej 42 pretečenih kilometrov;
  • polmaraton: predstavlja polovično razdaljo, torej 21 pretečenih kilometrov;
  • rekreativni maraton: namenjen je rekreativcem, ki ne zmorejo preteči polnega maratona. Razlikuje se od dogodka do dogodka, navadno pa je dolg 10 kilometrov.

Seveda imajo maratoni tudi različne namene; nekateri so dobrodelno obarvani, nekateri se odvijajo v naravi, po nekoliko zahtevnejšem terenu, spet drugi pa so organizirani preprosto iz ljubezni do teka ter želje po druženju in zabavi.

Kako preteči maraton?

Pomembno je, da se pred takšnim podvigom ustrezno pripravimo. Tako lahko preprečimo poškodbe in pretirano izčrpanost. Priprave na maraton naj potekajo dalj časa, težavnost naj se stopnjuje počasi.

Najbolje je, da je trening za maraton sestavljen iz štirih delov:

  • Osnovna razdalja: glede na svoje zmožnosti najprej določite osnovno razdaljo, ki jo boste pretekli 3–5-krat na teden. To razdaljo vsak teden podaljšujte, a počasi – razdalja naj bo največ 10 % daljša kakor prejšnji teden. Z rednim tekom si boste nabrali kondicijo in našli tempo, ki vam ustreza.
  • Dolgi tek: ko osvojite osnovne razdalje, se občasno preizkusite v daljših. Izberite si daljšo turo in jo pretecite. To počnite enkrat na približno 7–10 dni. Pri tem je pomembno, da ne pretiravate in da razdaljo podaljšujete počasi in postopoma. Tako se bo vaše telo navadilo tudi na daljše teke.
  • Trening hitrosti: ta del sicer ni obvezen, a boste z njim pridobili hitrost in eksplozivnost. Večina tekačev to počne z intervalnimi treningi.
  • Počitek: zelo pomembno je, da svojemu telesu omogočite počitek. Tako se bodo mišice lahko obnovile in možnost poškodb bo manjša. Vzemite si proste dni, ko ne tečete. Sploh zadnjih nekaj tednov pred maratonom je pomembno, da dovolj počivate; zmanjšajte osnovno razdaljo in počivajte nekoliko več, da bo vaše telo nabralo moči za dogodek. Po vsakem treningu je pomembno, da poskrbite za ustrezno regeneracijo.

Če niste prepričani, ali zmorete polni maraton, lahko za začetek pretečete polmaraton ali rekreativni maraton. Tako boste dobili občutek o dolžini pa tudi o dogodku samem (ali vam sploh ustreza teči, če je okoli vas toliko dogajanja).

Preberite več o pravilnih tehnikah teka na Hervisovem blogu.

Oprema

Eden najpomembnejših kosov opreme so superge za tek. Izbrati morate take, ki bodo primerne za podlago, po kateri boste tekli (steza, asfalt, narava …), pa tudi za vaše stopalo. Vsak tekač ima edinstvene potrebe glede na tip stopala in obremenitev med tekom – temu morate prilagoditi tudi tekaško obutev, ki je lahko nevtralna ali stabilna. Preberite si več o tem, kako se lahko z izbiro pravih superg izognete poškodbam in preizkusite naš konfigurator tekaške obutve, ki vam pomaga izbrati pravi par superg za tek!

Pri daljših tekaških razdaljah je zelo pomembno, da skrbite tudi za ustrezno hidracijo. Na tek vzemite vodo, za daljše razdalje lahko tudi napitke, ki so bogati z ogljikovimi hidrati. Taki napitki vam bodo dali energijo. Če se veliko potite, so smiselni tudi izotonični napitki, s katerimi boste nadomestili vse izgubljene elektrolite. Tekočino je težko nositi s sabo v rokah, zato je smiselno, da imate tekaške pasove ali ročne plastenke, ki so narejene tako, da vas ne bodo ovirale v rokah.

Vse bolj priljubljene so tudi pametne ure, s katerimi boste lažje spremljali svoj napredek.

Maratoni v Sloveniji

Ko ste na maraton dobro pripravljeni, se morate odločiti še, katerega bi se radi udeležili. Vsako leto je v Sloveniji organiziranih več različnih maratonov. Tukaj je nekaj najbolj znanih in obiskanih:

  • Maraton Ljubljana: Ljubljanski maraton je največji in najbolj obiskan maraton pri nas. Odvija se v središču Ljubljane in vedno privabi ogromno tekačev in gledalcev. Ljubljanski maraton 2021 bo konec oktobra, in sicer se že 25. po vrsti.
  • Istrski maraton: Dogodek je sicer nekoliko mlajši, a vseeno izjemno priljubljen. Gre za maraton na slovenski obali. Sonce, morje in tek – kaj bi si lahko še želeli? Ker so letos razmere nekoliko drugačne, so se organizatorji odločili, da bo istrski maraton 2021 potekal virtualno, in sicer aprila.
  • Mali kraški maraton: Kot že ime pove, maraton poteka na Krasu. Letos bi moral biti marca, a je bil zaradi trenutnih razmer odpovedan. Organizatorji zagotavljajo, da bo dogodek izveden takoj, ko bo to varno mogoče.
  • Maraton treh src: Gre za enega najstarejših maratonov v Sloveniji. Poleg običajnih razdalj so na voljo tudi tek za otroke, nordijska hoja, tek za pasje lastnike z njihovimi kosmatinci in še veliko več.
  • Poli maraton: Dogodek sponzorira Perutnina Ptuj – v tem kraju maraton tudi poteka. Lani je potekal virtualno, za letos pa točne informacije še niso znane.
  • Blitz Bovec maraton: Bovški maraton je eden najbolj priljubljenih dogodkov med ljubitelji narave. Odvija se v objemu čudovite narave, kjer ima glavno pozornost naš biser, reka Soča.

Maraton je lahko čudovita izkušnja. Marsikdo si ta cilj postavi zato, ker želi pridobiti kondicijo ali pa si samo želi dokazati, da zmore. Ne glede na to, zakaj se maratona udeležite, z ustreznimi pripravami in opremo vam bo zagotovo uspelo. No, glede opreme lahko pomagamo mi; oglejte si vso ponudbo tekaške opreme na strani Hervis.si. Če niste prepričani, kaj potrebujete, pa se le obrnite na nas in z veseljem vam bomo pomagali.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,913
16.07.2024 ob 13:46
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close