S stropa kaplja

anonimni uporabnik, 24. december 2020
Ostalo

Kdo je odgovoren za škodo v večstanovanjskem objektu? Odgovor na to vprašanje ni enoznačen, kot bi bil, če bi živeli v hiši. Odvisen je predvsem od tega, za kakšno škodo gre in v kakšnem obsegu, saj so nekatere škode lahko krite iz različnih polic. Kaj torej storiti, če vas doma pričaka poplavljena kopalnica ali pa zamakanje s stropa, ker je pri zgornjemu sosedu počila vodovodna cev?

Kdo zavaruje večstanovanjski objekt?

Da bi vedeli, kdo v večstanovanjskih objektih krije škodo, morate najprej razumeti, kako so zavarovanja v bloku sploh urejena. Mora vsak lastnik stanovanja skleniti svojega? Ali obstaja tudi skupinsko zavarovanje, kdo ga sklene in kdaj vam pride prav?

Če živite v večstanovanjski zgradbi, veste, da morate upoštevati hišni red in skladno z njim uporabljati skupne prostore. Zagotovo ste se tudi že naučili slediti določnim nenapisanim pravilom ter se prilagajati.

Za prijetno, predvsem pa brezskrbno in varno bivanje pa je pomembno tudi, da preverite, kakšno je skupinsko zavarovanje za vaš objekt, ki ga sklene upravnik ter ustrezno prilagodite svoje individualno zavarovanje.

Skupinsko zavarovanje namreč krije zgolj škodo, ki nastane na nepremičnini, vključno s skupnimi deli objekta.

Za kritje škode, ki nastane na vaših stanovanjskih premičninah oz. stvareh, ki jih imate v stanovanju, pa boste morali vedno poskrbeti sami z individualnim zavarovanjem.

Vedno tudi preverite, katera zavarovanja je za blok uredil upravnik. Upravniki najpogosteje sklenejo samo zavarovanje za temeljne požarne nevarnosti, ki se zgodijo na objektu, to so požar, strela, eksplozija, vihar, toča, padec letala, manifestacija, demonstracija in udarec motornega vozila, ki je last zavarovancev. Včasih pa še zavarovanje izliva vode, zavarovanje poplave in strojelomno zavarovanje sestavnih delov objekta (inštalacij, dvigala, peči za centralno ogrevanje).

Šele potem boste lahko ugotovili, če potrebujete dodatna kritja in če morate zavarovati tudi svoj del nepremičnine. To lahko storite s paketnim zavarovanjem etažne lastnine, ki je priporočljivo, če imate v stanovanju sodobne instalacije, drage vgradne luči in podobno, oziroma če blok nima upravnika. Ne bo vam namreč treba preverjati, ali skupno zavarovanje bloka nastalo škodo krije in v kolikšni meri.

Zakaj v vašem stanovanju zamaka?

Če smo zgoraj pojasnili, kako so zavarovanja urejena v večstanovanjskih objektih, pa sedaj poglejmo še, zakaj najpogosteje pride do zamakanja in kdaj ter kako zgoraj omenjena zavarovanja pridejo prav v praksi.

Če vas zanima zaradi česa najpogosteje pride do zamakanja in kako vam v različnih situacijah lahko pomagajo zgoraj omenjena zavarovanja, nadaljujte z branjem.>>

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 21:34
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close