Dale E. Bredesen, dr.med., ADIJO, ALZHEIMER

anonimni uporabnik, 14. december 2020
Ostalo

Prvi program za preprečevanje in zdravljenje kognitivnega upada.

Prevod Erik Majaron

[id^=”pa_1x1_psbk”]{ display:none; } #pa_videoslider{ display:none; } #oglas-kvadrat-1{ display: none; } #oglas-med-vsebino-1{ display: none; } #oglas-popup{ display: none; } .wp-post-image{ display:none; }

Pričujoča knjiga razkriva program, ki predstavlja nov mejnik v zgodovini medicine … Neprecenljivo odkritje, ki bo za vedno spremenilo življenje številnih ljudi! Ne le da je z briljantnim programom dr. Bredesena prvič v zgodovini mogoče pozdraviti Alzheimerja, temveč zdaj lahko tudi preprečimo, da bi nas ta uničujoča bolezen sploh kdaj doletela.

(Boris Vene, avtor knjižne uspešnice Zdravje je v nas)

V čem je pomen knjižne novosti, ki je v oktobru 2020 izšla pri založbi Domus LITISIA?

Soočeni z dejstvom, da je Alzheimerjeva bolezen v razvitem svetu postala že tretji najpogostejši vzrok smrti in da se število prizadetih s to boleznijo povečuje tudi pri nas, smo v založbi Domus LITISIA prevedli aktualno knjigo priznanega ameriškega nevrologa in nevroznanstvenika dr. Bredesena. “Knjiga prinaša ključne informacije za razumevanje dejavnikov nastajanja te bolezni ter za njeno obvladovanje in je zato epohalnega pomena“, kot v predgovoru k slovenski izdaji zapiše doc. dr. Iztok Ostan.

Knjiga torej vzbuja veliko upanje, da zmoremo sami preprečiti nastajanje Alzheimerjeve bolezni. Večina opisanih dejavnikov te oblike demence so prvine zdravega načina življenja.

Knjiga odpravlja iluzijo, da bi bilo možno z enim ali nekaj farmacevtskimi sredstvi ali sredstvi zdravega načina življenja preprečiti nastanek oziroma ozdraviti Alzheimerjevo bolezen. V več kot 200 znanstvenih člankih so namreč člani Bredesenove znanstvene ekipe dokazali, da je teh dejavnikov kar 36. V knjigi pravi, da je zdravljenje Alzheimerja tako, kot bi se lotili popravila strehe, na kateri je 36 lukenj. “Zamašite vsaj nekaj od teh 36 lukenj na strehi in postopno vključujte nove korake, da boste obrnili občutljivo ravnovesje v možganih v smer zdravja,” je knjigi na pot zapisala mag. Jana Wahl, dr.med.

Izid knjige je vzpodbudil omenjeno slovensko zdravnico k usposabljanju za zdravljenje po programu ReCode in tako vzbuja upanje, da bo postopoma tudi vse več slovenskih zdravnikov začelo zdraviti Alzheimerjevo bolezen in njena predhodna bolezenska stanja po tem programu.

Kaj sploh je kognitivni upad in kognoskopija?

Avtor v knjigi zapiše: Vsi vemo, da pri 50ih potrebujemo kolonoskopijo, odličen način za odkrivanje predrakavih sprememb v debelem črevesu. Ampak – kaj pa možgani? Vsi starejši od 45 let lahko preprečimo kognitivni upad s kognoskopijo (oceno našega stanja) – pregledom in ovrednotenjem vseh morebitnih vzročnikov in dejavnikov tveganja.

Pri kroničnih boleznih kot sta rak in Alzheimer je težava v tem, da se simptomi pojavijo pozno v poteku bolezni in so sprva blagi. Če zbolite za bakterijsko pljučnico si hitro poiščete pomoč. Če pa pozabite to ali ono zaradi emša si ne prizadevate za čimprejšnjo oceno stanja in zdravljenje.

Pa vendar lahko v posameznikovi zgodovini in življenjskem slogu najdemo bistvene ključe za odkrivanje skritih vzrokov kognitivnega upada. Zato je pomembno vedeti ali za vas velja kar koli od sledečega: (navajam le nekatere izmed naštetih v knjigi, op.ur.)

  • Uživate enostavne ogljikove hidrate ali živila z veliko vsebnostjo transmaščob.
  • Slabo skrbite za ustno higieno. Slaba ustna higiena lahko prispeva k nastanku vnetja.
  • Imate živosrebrne zobne zalivke.
  • Imate plesen v hiši, v avtomobilu ali na delovnem mestu. Večina ljudi se ne zaveda, da je izpostavljenost plesni dejavnik tveganja za kognitivni upad.

Avtor o knjigi

Ta knjiga ni znanstvena razprava, čeprav v njej navajam znanstvene dokaze, ki podpirajo moje sklepe, temveč je enostaven, praktičen priročnik, v katerem korak za korakom razložim, kako preprečiti oziroma odpraviti kognitivni upad v zgodnji fazi Alzheimerjeve bolezni ali njenih predstopnjah.

Čisto prva pacientka, ki smo jo zdravili s to metodo, zdaj imenovano protokol ReCODE, je v času, ko to pišem, stara 73 let. Protokol izvaja že pet let in ostaja kognitivno zdrava. Naše nadaljnje obsežno delo s stotinami pacientov dokazuje, da prva pacientka ni bila nikakršna izjema. (Zgodbe nekaj teh pacientov in njihova pot do kognitivnega zdravja so opisane v knjigi. Op.ur.)

Za zaključek

V založbi verjamemo, da smo s slovenskim prevodom knjige Adijo, Alzheimer strokovni in splošni javnosti posredovali ključne informacije za razumevanje nastajanja in obvladovanja te bolezni in da bo s tem tudi v slovenskem prostoru manj težkih osebnostnih zgodb, ki doletijo bolnike in njihove svojce ob razvoju te bolezni.

Alenka Kolenc Krajnik, urednica

Zagotovite si svoj izvod tega veličastnega dela še danes po znižani ceni -10% s kodo MON10. Spletni nakup na www.domus.si/novitete, kodo vpišete na obrazcu v okence za opombe.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 19:14
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close