Čakal sem, da mi kdo reče, da sem alkoholik

anonimni uporabnik, 02. december 2020
Ostalo

Lojze je zdravljen alkoholik. Čez nekaj dni bo praznoval 20 let abstinence in je zgled in spodbuda vsem, ki se sprašujejo ali je abstinenca možna ali ne.

Partner njegovega uspeha, je zagotovo tudi žena Andreja, ki je Lojzetu stala ob strani na poti urejanja in se na tej poti urejala tudi sama.

Lojze se je zdravil na oddelku za zdravljenje odvisnosti od alkohola v Psihiatrični bolnišnici Begunje. V procesu trimesečnega zdravljena je intenzivno sodelovala tudi žena Andreja. Po treh mesecih je Lojze zdravljenje uspešno zaključil in bil odpuščen z oddelka, a njegova pot abstinence in urejanja, se je takrat šele začela.

Zavedal se je, da te težke naloge, kljub podpori Andreje, ne bo zmogel sam, zato se je vključil v Klub zdravljenih alkoholikov na CSD Vič, ki danes deluje kot Društvo ABSTINENT.

Vključitev v skupino oseb, ki so imele za sabo izkušnjo s prekomernim pitjem, porušenimi odnosi, stigmo in sramom, je bila ključna, da je Lojze danes samozavesten in ponosen oče dveh sinov, uspešnih tako na poslovnem kot družinskem področju in ponosen dedek štirih vnukov. Tako sinova kot žena Andreja se lahko nanj vedno zanesejo. Njihov odnos je danes ljubeč, zaupljiv in spoštljiv.

Kaj potrebuje zasvojeni z alkoholom, da se lahko sooči s svojo zasvojenostjo

Lojze pove, da je bila vključitev v klub odločilnega pomena, saj brez zunanje motivacije terapevtke, ki ga je usmerjala in spodbujala, da se sooči s svojimi strahovi in čustvi, da razčisti s svojo preteklostjo in zaživi, ne bi zmogel.

Vedno poudari, da je bilo ključno strokovno vodenje terapevtke, Brede Lepoša Žalec, ki je na strokoven način vzpostavila avtoriteto, hkrati pa vsakemu od vključenih v klubu dala vedeti, da ji je mar. Da ji je mar za njih, za njihove partnerje, njihove otroke, za celotno družino. To, da je nekomu resnično mar, da se je počutil sprejet v novem okolju, da se je lahko odprl, je bilo tisto, kar ga je spodbujalo, da je ostal na pravi poti. To je Lojzetova zgodba.

Zgodba vsakega alkoholika je tako zelo drugačna, a hkrati enaka

Pri skoraj vseh alkoholikih gre za bolezen. Bolezen možganov, ki za ozdravitev poleg popolne abstinence zahteva vseživljenjsko urejanje in delo na sebi.

A pot do priznanja, da: “Sem alkoholik”, je težka.

Na Društvu ABSTINENT pogosto slišimo stavek: »Samo čakal sem, da mi bo kdo rekel, da sem alkoholik. Sam, zaradi sramu, tega preprosto nisem mogel ubesediti«.

Sram, stigma, strah pred tem, kaj bodo rekli ljudje so tisti, ki alkoholiku preprečujejo, da bi prosil za pomoč.

Posamezniki, ki se zaradi svojega pitja znajdejo v kolesju inštitucij, ki redno srečujejo strokovne delavce socialnega varstva, zdravstva, zavoda za zaposlovanje, si na tihem želijo, da bi njihovo težavo prepoznali, da bi jih soočili, usmerili. To se prepogosto ne zgodi. In pitje se nadaljuje, stiske družine se poglabljajo, otroci trpijo. Zato po pomoč, najpogosteje, pridejo svojci, po letih pitja, travmatizirani, oškodovani, na robu z živci.

Zakaj je v Sloveniji toliko alkoholizma

Smo mokra družba, pitje alkohola je kulturna folklora; pije se ob vsakršni priložnosti rojstvo otroka, smrt bližnje osebe, poroka, ločitev, rojstni dan, uspešen zagovor diplome… V naši družbi je nazdravljanje sprejemljivo, zabavanje z alkoholom se tolerira, ko pa se oseba odloči za zdravljenje, dobi etiketo »alkoholik«, ki se je sramuje.

Žal je alkoholizem v slovenski družbi zelo stigmatizirana stiska, ki prepogosto ostaja prezrta, pometena pod preprogo.

Kako lahko ljudem v stiski zaradi alkohola pomagajo v društvu ABSTINENT

V Društvu ABSTINENT poskušajo razbiti ta tabu, tako pri strokovnih delavcih različnih institucij kot pri širši javnosti.

“Že četrto leto izvajamo program Skupaj za zmanjšanje škodljivega pitja alkohola in skrb za urejanje družin, ki je namenjen usposabljanju in mreženju strokovnih delavcev iz področja zdravstva, sociale, zaposlovanja, nevladnega sektorja za prepoznavo oseb, ki škodljivo pijejo alkohol in ustrezno usmerjanje le-teh v sistem pomoči.

Namen je opolnomočenje stroke in prevzemanje aktivne vloge pri reševanju problematike posameznika in družine ter povezovanje vseh deležnikov pri reševanju problematike posameznika. Le sodelovanje strokovnih služb, ki delamo za isti cilj lahko vodi do uspeha ene zgodbe ter uspeha v družbi.”

Javnosti sporočajo, da pomoč obstaja. “Naš slogan je: Vedno imamo možnost izbire. Vedno obstaja rešitev. S tem želimo spodbuditi vse, ki imajo težavo zaradi prekomernega pitja alkohola, alkoholike in tiste, ki z njimi živijo, da pridejo po pomoč, da bodo deležni strokovne obravnave in razumevanja, predvsem pa aktivnega reševanja težave alkoholizma.”

Društvo za urejeno življenje – ABSTINENT združuje osem društev iz različnih krajev Slovenije, v katerih deluje sedemnajst strokovnih delavcev, terapevtov na katere se lahko posamezniki vedno obrnejo po pomoč, nasvet ali le toplo besedo. Programi so namenjeni osebam, ki imajo težave s prekomernim pitjem alkohola, kot tudi njihovim svojcem, njihovim bližnjim, saj ima bolezen alkoholizma poleg zdravstvenih zapletov, močan vpliv tudi na ekonomski in socialni položaj posameznika in družine. Poleg bolezni z zdravstvenega vidika, gre pri alkoholizmu tudi in predvsem za bolezen odnosov, ki potrebuje daljše »zdravljenje«.

Covid – 19 in povečana uporaba alkohola

V času epidemije covid-19, je prekomernega pitja alkohola še več. Pitje se je preselilo v domove, med štiri stene. Več pijejo osebe, ki so že imele težavo z alkoholom, po alkoholu posegajo ljudje, ki so se zaradi teh težkih časov znašli v stiski zaradi izgube službe, čakanja na delo, dela na domu, šolanja otrok na daljavo, strahu pred koronavirusom, socialno izolacijo…

Pitje spremljajo spori, konflikti, udarci, prestrašeni otroci. Stiske so številne, institucije za pomoč se v teh časih »zapirajo«.

Mnogi povedo, da se ne morejo obrniti na pristojne institucije, ker se marsikje ne odzivajo, jih ne sprejmejo osebno, jim prelagajo termine srečanj, sprejema na oddelke za zdravljenje odvisnosti od alkohola ni… Alkohol pa je vedno na dosegu roke.

Zavedati se moramo, da lahko bolezen alkoholizma prizadene kogarkoli, pomembno je, da poiščemo pomoč. Društvo ABSTINENT ni zaprlo vrat, programi potekajo kontinuirano tudi v teh težkih časih. Posamezniki se lahko obrnejo na nas, nas pokličejo ali nam pišejo.

Vedno imamo možnost izbire. Vedno obstaja rešitev. Lahko vam pomagamo – ker verjamemo v spremembe.

Kontakti Društva ABSTINENT

Gsm: 064 244 496, 064 244 497
E-pošta: [email protected]
Spletna stran: www.abstinent.si

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 21:34
113,028
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close