Ne pozabite na zdravje svojih oči

anonimni uporabnik, 17. september 2020
Ostalo

Novo šolsko leto je že tu, začenja se tudi novo študijsko leto, poleg tega pa zaradi epidemije še vedno marsikdo svoje delo opravlja kar od doma. Celodnevno gledanje v ekran, pa je pogosto zelo zahtevno za naše oči. Zato je izjemno pomembno, da poskrbimo za dobro svetlobo, ki našim očem olajša delo.

Zaradi povečane količine dela v domačih sobah in pisarnah zaradi dela od doma ter študija, pa tudi zaradi vedno daljših in temnejših dni, bo dobra svetloba vedno bolj pomembna. Večina otrok domače naloge piše v popoldanskih in večernih urah, ko si moramo pomagati z dodatno osvetlitvijo.

Pri tem so seveda zelo pomembna svetila v sobi, ki morajo imeti dovolj močno in prijetno svetlobo. Zelo pomembno vlogo pa poleg stropnih svetil igrajo namizna svetila. Ta namreč svetlobo osredotočijo na delovno površino in s tem razbremenijo naše oči, ki v neprimerni svetlobi zelo trpijo.

Nepogrešljiv pripomoček pri učenju

Pri domačem delu – tako za šolo kot tudi za delo od doma – je priprava primernega delovnega prostora najpomembnejša. Poleg tega, da si moramo najti prostor, v katerem se dobro počutimo, imamo dovolj miru, dobro internetno povezavo in primerno temperaturo za delo, je izjemno pomembna tudi delovna svetloba. Mizo in stol si moramo prilagoditi, tako da pri delu ne trpijo naš hrbet ter rame in zapestja, zaslon računalnika pa tako, da ne trpita naš vrat ter oči.

Nepogrešljiv pripomoček pri udobnem in varnem delu pa je tudi namizna svetilka. Primerna namizna svetilka bo imela tudi primerno toploto in jakost svetlobe, zelo priporočljivo pa je tudi, da je nastavljiva po višini in ima gibljivo glavo. Izbiramo lahko med navadnimi svetilkami na žarnice ter LED svetili. Namizna LED svetilka bo še posebno priročna za tiste, ki radi prilagajajo temperaturo svetlobe različnim delovnim nalogam, saj so pogosto nastavljive.

Dekoracija in funkcionalnost v enem

Nove namizne svetilke pridejo v najrazličnejših oblikah in z najrazličnejšimi dodatnimi pripomočki ter funkcijami. Tako lahko izberemo primerno namizno svetilko za vsak slog in vsak prostor. Ko jih nastavljamo, moramo biti previdni le, da nam svetilka ne sveti v glavo, saj s tem povzroča dodatne poškodbe oči, ki že tako ali tako trpijo zaradi svetlobe računalniških ekranov.

Namizne svetilke so sedaj tudi mnogo več kot le svetilke. Tako lahko dobimo svetilke, ki imajo dodatne funkcije, kot so usb priključki, vgrajene ure ter imajo celo možnost nastavljanja alarmov. Tako lahko namizno svetilko ne uporabljamo le kot pripomoček pri delu in učenju, temveč tudi kot budilko, nočno lučko in še mnogo drugega.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 19:14
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close