Prepoznajte in rešite svoje težave z žolčem

anonimni uporabnik, 16. april 2020
Ostalo

Velika noč je praznik, poln najrazličnejših dobrot. Poleg tega marsikdo od nas čas med samoizolacijo izkorišča za nove pekarske in kuharske podvige, ki jih je seveda treba tudi pojesti, posledično pa se število težav z žolčem poveča. Količina in vrsta živil naredita svoje, pojavijo se bolečine, neprijeten občutek, slabost in druge težave.

Kakšni so torej vzroki za nastanek žolčnih težav, zakaj jih mnogi ne prepoznajo, kako jih lahko uspešno zdravimo oziroma lajšamo? Kaj pa naj storimo po tem, ko so nam jih morda že odstranili?

O tem smo se pogovarjali v javni tribuni, kjer je na naša vprašanja odgovarjal gospod Robert Terčelj, ki z ekipo Farmedice podpira uporabo zdravil rastlinskega izvora, fitoterapijo.

Kaj je žolč in kakšne težave nam lahko povzroča

V: Kje natančno je žolč in kje boli? Je možno da bolečine odstranimo z masažo?

O: Žolčnik je pod jetri, v desnem pod-rebrnem delu, zato nas tu pri žolčnih težavah značilno največkrat zbada ali tišči, pri napredujočih težavah pa se bolečine prenašajo tudi v predel pod žličko ali nazaj pod lopatico. Žolč je tekočina, ki stalno nastaja v jetrih in se preko žolčevodov zbira v žolčniku (naš naravni rezervoar žolča), kjer se zgosti. Ob zaužitju maščob se žolčnik preko hormonske vzpodbude stisne/izprazni v skupni žolčevod in od tam v dvanajstnik/tanko črevo. S tem dobimo v prebavni trakt več žolča, pomembnega za pripravo maščob za lažjo encimsko funkcijo in prevzem maščob v organizem. Masaže pri krčih ne bi svetoval in, če bodo močni, si je ne boste niti želeli. Če se težave ponavljajo in so še zmerne, lahko preizkusite tudi Rowachol.

V: Kako veš, da imaš probleme z žolčem? Mene občasno zbada na desni strani pod rebri, sploh če imam psihično naporne dneve, opažam pa, da tudi ob kakšni hrani. Bolečina je nenadna in ostra. Je to lahko znak problemov z žolčem ali je kaj benignega? Vem, da takole težko na pamet rečete in tudi niste zdravnik, samo vprašam, ker verjetno slišite kaj pravijo drugi.

O: Občasno zbadanje bi lahko kazalo na žolčni vzrok in, če niste še opravili ultrazvoka, bi bilo to na mestu. Še eden od možnih napovednikov, da so težave žolčnega vzroka je njihova pogostnost in intenzivnost. S časom postajajo pogostejše in intenzivnejše. Nenadna ostra bolečina je lahko pojav ob migraciji manjšega kamna, se za nekaj časa ujame v žolčevodu ali na prehodu iz žolčnika, nato krč večinoma popusti in bolečina mine. Ultrazvok in pregled pri zdravniku bosta primerna koraka. Rowachol lahko ob tem uporabljate nekaj tednov in spremljate učinke – če bo težav manj, vztrajajte z jemanjem. Svetoval bi manjši odmerek, 3x dnevno po 1 kapsulo. Pred tem pa pregled.

V: Zadnje čase imam, karkoli pojem, pekoč občutek v želodcu. Traja že 14 dni in stanje se ne izboljšuje. Je to povezano z žolčem?

O: Samo na podlagi tega bi težko sklepali. Običajno pri žolčnem izvoru bolečine nastopajo uro ali več po zaužitju, pogosto ponoči po močnejšem večernem obroku, tiščanje v desnem pod-rebrnem delu itd. Na podlagi zapisanega bolj kaže na želodčen izvor. Če se ne umiri, potem priporočam pregled pri svojem zdravniku. Ob tem lahko za lajšanje teh simptomov pred zaužitjem hrane uporabite zdravilo Iberogast, do 3x dnevno po 20 kapljic. Ima zelo dobre učinke na želodčno sluznico in pomaga pri normalizaciji želodčne funkcije (ni pa antacid, če je presežek želodčne kisline vzrok). Smiselno bi ga bilo jemati več tednov.

V: Mogoče tole ni povsem vezano na to temo, ampak mene zanima, kje vse v telesu lahko nastanejo kamni in če se njihovo “naravno” odstranjevanje… torej brez operacije, različno zdravi?

O:Kamni ali vsaj kristali lahko nastajajo povsod, kjer ni ustrezne običajne pretočnosti in so prisotni elementi, ki kristalizacijo ali obaranje večjih kamnov omogočajo, povzročajo ali vzpodbujajo. Pri putiki npr. prihaja do tvorbe sečnih kristalov (ne kamnov v dobesednem pomenu) v sklepu, kar je posledica presnovne motnje. Rezultat je draženje sklepa oz. ovojnice in posledično lahko zelo močna bolečina. Preventiva oz. zdravljenje so – poleg lastnih ukrepov – tudi zdravila, ki preprečujejo raven sečne kisline. Kamni značilno nastajajo v ledvicah, tam gre lahko tako za konzervativno zdravljenje, kot za drobljenje kamnov oz. druge načine odstranitve. Povedano drugače – ni enotnega načina zdravljenja in preventive, saj so vzroki lahko popolnoma različni.

Preventivni ukrepi pri pojavu težav z žolčem

V: Pozdravljeni, zanima me kakšna je preventiva. Kaj lahko naredimo, da preprečimo žolčne kamne?

O: Dobro vprašanje: nekaj prav gotovo lahko naredi ustrezna prehrana in tukaj zanimiv članek na to temo. Na nastanek žolčnih kamnov vplivajo različni dejavniki, med njimi hormoni, starost, spol, debelost, prehrana, dedni faktor in še bi lahko naštevala. Zdrava, uravnotežena prehrana bo dobra pot. Ne bi se izogibal maščobam, saj so nujne za dobro delovanje žolčnika, le kvalitetne naj bodo. O tem lahko več preberete v knjigi Sanje Lončar in Adriane Dolinar, Resnice in zmote o maščobah. Popolne preventive skratka ni, je pa nekaj zdravih načel.

V: Pozdravljeni, precej članov moje družine je že imelo operacijo zaradi žolčnih kamnov. Zanima me, v kolikšni meri so te težave genetsko pogojene in kaj lahko naredim za preventivo, da se te težave pri meni ne bi pojavile, ali pa, da jih vsaj omilim. Sem dokaj mlad, po moški strani pa so okoli 50. leta starosti te težave v naši družini zelo pogoste. Načeloma ne živimo nezdravo, prehranjujemo se kvalitetno, gibljemo se dovolj. Je še kaj, kar lahko storim, razen, da čakam na težave in ukrepam, ko se le-te pojavijo?                                                                          

O: Dedni dejavnik ima pri tem svoj vpliv in prav je, da se ga, kot opisujete, dobro zavedate. Nekaj nasvetov boste našli v naši knjižici Mali vodnik pri žolčnih kamnih, ki jo v pdf obliki lahko odprete na naši spletni strani. Koristen je tudi članek Adriane Dolinar.

Morda bi veljalo 2x letno opraviti preventivno jemanje Rowachola v obdobju 4 tednov, odmerek 3x dnevno 1-2 kapsuli. Ima dober učinek na povečano izločanje žolča, v njem zmanjša raven holesterola kar zmanjšuje nagnjenost k tvorjenju kristalov v žolču ter pripomore k raztapljanju in izločanju obstoječih. Ko govorimo o žolčnih težavah in preventivi, je to uradno registrirano zdravilo, v uporabi že preko 60 let.

V: A je smiselna preventivna operacija. Mama ima občasno težave zaradi manjšega kamna, ampak zdaj že nekaj časa ne. Skrbi me, če bi do napada prišlo kje v tujini. Ali je to tako kot pri slepiču, da je nujna takojšnja operacija?                                                                               

O: Res je vprašanje, koliko časa že ne. Če govoriva o tem, težav že več let ni, potem je kamen v mirovanje, morda je zrasel do te mere, da več ne more prehajati iz žolčnika, ko se ta krči. Problem so največkrat manjši kamni, dovolj majhni, da ob normalnem krčenju žolčnika uidejo iz njega v tanek del povezovalnega žolčevoda, tam obtičijo in povzročajo boleče krče.

Pomislek je na vašem mestu upravičen: če si na kakšnem potovanju, med tem pa pride do opisane situacije, vnetja žolčnika itd., potem je to lahko resen zaplet. Vendarle: zato kar preventivno odstraniti žolčnik s kamnom ne bi bilo smiselno. Prvi korak, ki vam ga svetujem, je dober posvet z gastroenterologom. Skupaj bosta lažje ocenila tveganje, napovedi in primerno ukrepanje

Vpliv diete, gibanja in hujšanja na pojav ali zdravljenje žolčnih težav

V: Odločila sem se, da zaradi zdravstvenih razlogov shujšam za 20 kilogramov. Ali je res, da smo v času hujšanja bolj podvrženi, da dobimo žolčne kamne in kako bi se temu lahko preventivno izognila?

O: To je pa zelo ambiciozen načrt! Priporočljivo je to narediti bolj postopno, saj je tudi hujšanje za organizem napor in terja prilagajanje. Drži, da je hujšanje lahko eden od dejavnikov za nastanek žolčnih kamnov. Zato je priporočljivo pri tem k temu pristopati zlagoma in skrbeti za ustrezno prehrano. Več o tem lahko preberete tukaj. Sočasno si lahko pomagate z Rowacholom in za čas hujšanja uporabljate v manjšem odmerku 3x dnevno 1 kapsulo. Rowachol preprečuje pogoje, kjer nastajajo novi žolčni kamni – povečuje izločanje žolča in ta je manj nasičen s holesterolom. Tudi prebava hrane bo lažja.

V: Je možno te težave odpraviti samo z dieto?                                                   

O: Dieta je pomembna, kadar so težave v napačnem načinu prehranjevanja. Dejavnikov za nastanek kamnov je več, hrana je le eden od njih. Je pa vsekakor smiselno upoštevati smernice, ki so koristne tudi, ko žolčne težave niso izrazite. Dodatne informacije.

V: Meni zvečer zelo pomaga čaj iz ingverja, sploh če sem jedla čez dan veliko mastnih jedi. Je to dejansko nekako dokazano, da pomaga, ali se moram vseeno bati, da bom dobila prej ali slej dobila žolčne kamne?

O: Samo občasno zaužitje več mastnih jedi ne bo nujno privedlo do žolčnih kamnov. Celo obratno – ko zaužijemo mastno hrano, sprožimo stiskanje in praznjenje žolčnika, v katerem je nabrani žolč. To je najboljša preventiva, da žolč ne ostaja dlje v žolčniku in se v njem ne morejo ustvarjati kristali in iz njih kasneje pesek oz. kamni. Ingverju pripisujejo, poleg zaviranja občutka slabosti, tudi vpliv na motiliteto in tu bi lahko tičal razlog v dobrem občutku prebave po močnejši hrani. V Sloveniji žal nimamo odličnega Voglovega pripravka, Boldocynara kapljic, ki služi med drugim točno temu namenu – boljša prebava in jetrna presnova, ko zaužijemo malce močnejšo hrano. Če vam ingverjev čaj naredi dobro, potem nadaljujte, po pameti in seveda ne vsak dan.

V: Naj povem, da je prvi napad na začetku meseca trajal nekaj ur skupaj, ni prišlo do bruhanja, krči in bolečine pa so bile neznosne. Posledice, očitno vnetje žolčnika, pa so trajale naslednje tri dni, da niti hlač nisem mogla zapeti! Sinoči pa je napad trajal od 22. ure do 3. ure zjutraj! Bolečnina se je začela v žlički, se širila na vse strani do popka in izžarevala v hrbtenico! Vsaka kaplja vode/čaja, ki sem jo popila, je sprožila valove krčev. Žolčne kamne so mi ultrazvočno odkrili pred 25 leti, po nekaj težavah med nosečnostjo in kako leto kasneje, sicer pa so “lumpi” mirovali in me niso nikoli vznemirjali, zato sem kar pozabila nanje. Očitno se bom morala povsem držati stroge žolčne diete. Še vprašanje, kaj je sveže sadje ali zelenjava vedno usodno? Razumem, da so maščobe sprožilci, očitno tudi stročnice…

O: Zelo dobro razumem, o čem govorite in vem, da vam moj odgovor ne bo ravno všeč: vse pogosteje in intenzivnejše žolčne kolike nakazujejo, da vam kamni povzročajo vse več težav in zna se zgoditi, da bo potrebna odstranitev žolčnika. Bolje to opraviti, ko ne bo napada, kot, ko bi bila situacija akutna, žolčnik v akutno vnetem stanju itd. Glede hrane bo koristen tale članek.

Če se boste odločili za uporabo Rowachola, potem pričnite najprej z manjšim odmerkom, 3x 1 kapsulo dnevno, kasneje lahko tudi po 3x 2 kapsuli. Učinki so številni in če jih na kratko ponovim:

  • Izboljša nastajanje žolča v jetrih
  • Zmanjšuje raven holesterola v žolču > manjše nastajanje žolčnih kamnov
  • Pomaga pri raztapljanju kamnov
  • Lajša praznjenje žolčnika in posledično izboljšuje prebavo maščob

Bodite pozorni, če se vam napadi stopnjujejo in trajajo več ur brez zmanjšanja intenzivnosti. V tem primeru obiščite urgentno zdravniško pomoč. Smiselno je, da se naročite na pregled in nato posvetujete glede naslednjih korakov. Ne čakajte do naslednjega napada.

V: Zanima me kakšen vpliv na žolčne težave ima nezadostna telesna aktivnost? Sam sem zaradi službenih obveznosti večino dneva v sedečem položaju, prehranjujem pa se za moje pojme kar zdravo in nič pretirano. Vseeno dostikrat občutim bolečino oziroma zbadanje pod rebri. Je to kaj povezano?  

O: Pomanjkanje telesne aktivnosti in sedeč položaj (mnogi se s tem soočamo) samo po sebi ne vodi v žolčne težave. Vsekakor pa je telesna aktivnost, že redni 30 min. sprehod je veliko, dobra preventiva. Vendarle: če čutite zbadanje po desnim delom reber, bi to lahko bil pokazatelj žolčnih težav. Večina namreč niti ne ve, da ima žolčne kamne in te odkrijejo po slučaju, ko npr. opravijo UZ trebušne votline. Tega bi vam vsekakor priporočal. Če se bodo zbadanja nadaljevala in boste čutili tudi nekoliko slabše prebavljanje močnejše hrane, lahko uporabite Rowachol, 3x dnevno po 1 kapsulo, nekaj tednov, da se stanje umiri. Na mestu bo tudi posvet z zdravnikom.

Kaj je zdravilo Rowachol

V: Ne maram vseh teh tablet iz lekarne. Ne verjamem, da je res dobro, če dolgi čas jemlješ neke umetne zadeve. Poskušam se prehranjevat zdravo, ko pa je le praznik si pomagam v naslednjih dneh s postenjem. Katera naravna zdravila lahko preizkusim?

O: Vas razumem – nočemo vnašati v telo nekaj, v kar nismo prepričani in imamo dvome v učinkovitost. Če govorimo o naravnih, učinkovitih poteh pri žolčnih težavah, potem sva pri Rowacholu: je naravnega izvora (terpeni so pridobljeni iz iglic smrek, borov itd.) in sočasno tudi uradno zdravilo, ki ga je odobrila Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke. Dva do tri dni pred močnejšo praznično hrano in še nekaj dni po tem, je lahko priporočljivo jemanje Rowachola pri občasnih žolčnih težavah in kot preventiva pred njimi. Odmerek je 3x dnevno 1-2 kapsuli.

V: Rowachol je rastlinskega izvora. Lahko prosim poveste njegove bistvene učinkovine in kako delujejo.  

O: Kar kopiram pregled učinkovin iz uradnega Povzetka značilnosti zdravila:

Ena kapsula (100 mg) vsebuje:

  • pinen (a+b) 17,0 mg
  • kamfen 5,0 mg
  • cineol 2,0 mg
  • menton 6,0 mg
  • mentol 32,0 mg
  • borneol 5,0 mg

Pregled učinkov:

  • Izboljša nastajanje žolča v jetrih
  • Zmanjšuje raven holesterola v žolču > manjše nastajanje žolčnih kamnov
  • Pomaga pri raztapljanju kamnov
  • Lajša praznenje žolčnika in posledično izboljšuje prebavo maščob

In ker sva pri učinkih, dajva še o neželenih učinkih (ti so redki in blage narave):

Bolezni prebavil

  • Redko (≥1/10.000 do <1/1.000): kolcanje in okus po pepermintu. Ta učinek lahko bolnik ublaži ali se mu izogne, če vzame zdravilo na prazen želodec trideset minut pred obrokom.
  • Redko (≥1/10.000 do <1/1.000): pekoč občutek v ustih in razjede ustne sluznice. Za take bolnike je najbolje, da prenehajo jemati zdravilo.

Ne vemo točno, kateri del učinkovine doprinaša posamezen del zdravilnih učinkov. Pomembno je, da so ti celokupno dokazani skozi lastne klinične raziskave, zdravilo samo pa ima več kot 60 let preizkušene uporabe. Več o Rowacholu.

Žolčne težave in nosečnost

V: Na kaj je treba biti pazljiv med nosečnostjo, če imaš zgodovino težav z žolčem in žolčnimi kamni? Še posebno, če imaš hudo jutranjo slabost in ne moreš ničesar jesti? Kaj priporočate?

O: V prvem tromesečju ste z ukrepi omejeni, kasneje pa bi, če gre za ponavljajoče žolčne težave pred jemanjem česarkoli najprej govoril s svojim zdravnikom/zdravnico. Če imate žolčne težave v anamnezi, ni nujno, da se bodo ponovile. Niste zapisali, ali so vam žolčnik odstranili ali ne. Drži, nosečnost je dejavnik, kjer se pojavijo žolčni kamni oziroma žolčne težave. Jutranje slabosti ne bi povezoval z žolčnim vzrokom. Včasih so svetovali ingverjeve pripravke kot naravni antiemetik, a pred jemanjem česarkoli res svetujem posvet z zdravnikom.

Ali se lahko težave nadaljujejo po odstranitvi žolčnika

V: Od aprila lani jemljem 2×40 mg dnevno Nolpazo zaradi aspiracijskih pljučnic, do pred nekaj tedni sem kar uspešno nadzorovala kislino. Pljučnice uspešno mirujejo. Zdaj pa imam poslabšanje, ponovno se mi močno napihne trebuh po hrani, tišči, peče, včasih zaseka na območju želodca oziroma tudi pod desnim rebrnim lokom. Vzrok najbrž velik stres. Začela sem jemati še antacide kalcijev karbonat cca 3x na dan, a čez dan še nekako gre, ponoči pa me bolečina zbudi. Naj omenim, da nimam žolčnika že dvajset let, pred cca 5 leti sem imela gastroskopijo, ugotovljen gastritis, ki sem ga takrat pozdravila, gerb in manjša hiatalna kila. Bakterije nisem imela. Spet gastritis? Je zdravljenje ustrezno? S hrano pazim, itak mi nič ne paše, ker takoj spet zaboli. Nujna ponovna gastroskopija?                   

O: Na prvi pogled gre pri vas za več dejavnikov, ki povzročajo težave. Ne bi ugibal in pred kakršnokoli gastroskopijo priporočam posvet s splošnim zdravnikom in specialistom gastroenterologom. Če se vam težave ponavljajo in ste imeli ugotovljen v preteklosti tudi gastritis, bi veljalo uporabljati dlje časa, vsaj 6-8 tednov zdravilo Iberogast, 3x dnevno po 20 kapljic. Je sicer izrazito namenjeno funkcionalnim težavam prebavil, ima pa tudi dokazane protivnetne učinke, zato je pri gastritisu oz. vnetnih vzrokih lahko primerno zdravilo.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 18:28
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close