Ali lahko COVID-19 vpliva na nosečnost?

Mnoge nosečnice skrbi kako lahko okužba s COVID-19 vpliva na njihovo nosečnost, porod in novorojenčka. Zato primarij Darija Strah, dr. med. specialistka ginekologije in porodništva, odgovarja na nekaj vprašanj in pomirja vse bodoče mamice.

Epidemija COVID-19 je zajela Slovenijo. Spodbudno je, da je v kar 81 odstotkih primerov potek bolezni blag, se pravi brez večjih nevšečnosti razen kašlja in vročine. Okužba je pri otrocih redka, če zbolijo je v veliki večini potek bolezni lažji.

Sicer je zaenkrat malo znanega o poteku COVID-19 v nosečnosti. “Laboratorijsko ni dokazanega prenosa virusa na plod. Po do sedaj znanih podatkih nosečnice niso bolj ogrožene od splošne populacije, je pa potrebna posebna pozornost pri nosečnicah s pridruženimi boleznimi,” opozarja primarij Darija Strah, dr. med. specialistka ginekologije in porodništva. Če se nosečnica okuži s COVID-19, je potek praviloma blage oblike (kašelj, vročina in kratka sapa).

“Dobra novica je, da virusa niso zaznali v krvi, amnijski tekočini, popkovni krvi, v žrelu novorojenčkov ali v materinem mleku.
– Darija Strah, dr. med. specialistka ginekologije in porodništva

“Zaenkrat je opisan en primer nosečnice, ki je potrebovala mehansko ventilacijo in imela urgentni carski rez v 30. t.n., po katerem je hitro okrevala,” ugotavlja dr. Strahov in dodaja, da ni dokazov, da bi virus z mame med nosečnostjo lahko prešel na plod.

Ni tudi podatkov o povečanem tveganju za splav. “Ker ni znakov prehoda virusa na plod v maternici, je možnost prirojenih napak ploda zaradi virusa malo verjetna,” pomirja dr. Strahova in dodaja, da se pri nosečih ženskah ob potrjeni okužbi s COVID-19 priporoča enake radiološke preiskave kot pri nenosečih ženskah – torej RTG in CT prsnega koša.

“V primeru akutne okužbe s COVID-19 v nosečnosti, naj nosečnice postopajo po uradno objavljenih priporočilih. Svetuje se pregled pri ginekologu 14 dni po končani okužbi. Svetuje se UZ spremljanje rasti ploda – nasvet je podan na podlagi IUGR v 60% pri SARS okužbi in pojava abrupcije posteljice pri okužbi MERS.” – Darija Strah, dr. med. specialistka ginekologije in porodništva

Porod v primeru znakov okužbe s COVID-19

Nosečnica, ki kaže znake s COVID-19, naj o tem predhodno obvesti lokalno porodnišnico. Tako se bodo lahko ustrezno pripravili na njen prihod. “Spremljati je potrebno telesno temperaturo, frekvenco dihanja in saturacijo krvi s kisikom ženske med porodom. Saturacija naj bo nad 94%. Uvedba razširjenega spremljanja stanja glede na klinično sliko. Le nujno potrebno osebje naj bo v stiku z okuženo nosečnico. Zaradi povečanega tveganja za fetalni distres, se svetuje kontinuiran CTG med porodom,” svetuje dr. Strahova in dodaja, da COVID-19 na vpliva na način poroda. Izjema je akutna okužba, ki vpliva na zmožnost dihanja.

“Ni kontraindikacij za spinalno ali epiduralno analgezijo. Svetuje se epiduralna analgezija v začetku poroda pri ženskah s sumom na ali potrjenim COVID-19, da se zmanjša potreba po splošni anesteziji v primeru urgentnega carskega reza, kjer je tveganje za razsoj virusa večje.”
– Darija Strah, dr. med. specialistka ginekologije in porodništva

Novorojenčki in COVID-19

Novorojenčke mamic, ki so pozitivne na okužbo s COVID-19, je potrebno testirati na okužbo. “Novorojenca testiramo v prvih 24 urah po porodu z odvzemom brisa nazofarinksa. V primeru, da je bris negativen, ga ponovimo sedem dni po prvem odvzemu brisa,” pravi dr. Strahova. Če nosečnica v tem času že zapusti porodnišnico, je potrebno obvestiti pediatra o nujnem sledenju primera.

“Če je test pozitiven in novorojenec ne kaže znakov okužbe ga izoliramo in opazujemo. V primeru, da je novorojenec pozitiven in kaže znake dihalne stiske, je predvidena premestitev na Klinični oddelek za intenzivno terapijo otrok UKC Ljubljana,” nadaljuje dr. Strahova.

Glede dojenja dr. Strahova poudarja: “Po trenutnih podatkih so koristi dojenja večje od tveganja prenosa, zato se dojenje svetuje. Potreben je posvet z otročnico, saj je prenos ob dojenju, zaradi bližnjega kontakta, vseeno možen.”

Sicer zaenkrat še ni dokazanega prehoda virusa preko materinega mleka na otroka. Pomembni pa so naslednji preventivni ukrepi: umivanje rok pred dotikanjem otroka, dojk ali črpalke in stekleničk ter nošenje obrazne maske med dojenjem.

“V primeru, da je potrebno izčrpavati mleko, naj porodnica dobi lastno črpalko. Potrebno je dosledno upoštevanje čiščenja črpalke po vsaki uporabi. Možnost je tudi hranjenje otroka z načrpanim mlekom s strani druge zdrave osebe.” – Darija Strah, dr. med. specialistka ginekologije in porodništva

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
6,148
10.07.2024 ob 09:38
3,277
13.06.2024 ob 09:27
24,454
16.07.2024 ob 15:24
13,152
01.06.2024 ob 15:10
143,394
16.07.2024 ob 18:27
Preberi več

Več novic

New Report

Close