Koronavirus, kupovanje na zalogo in motnje hranjenja

Glavna in skoraj edina tema medijskega poročanja je koronavirus ali virus COVID-19. Ko se sprehajamo med nakupovalnimi policami so te vse bolj prazne. Izropane. Tudi tistih živil, ki jih običajno kupujemo. Večino časa preživimo v izolaciji, oddaljeni od drugih, v strahu in negotovosti in vse to povečuje tesnobo. V vseh nas.

Že običajen človek v teh dneh doživlja strah in stisko. Kot najbolj ranljive vlada izpostavlja starejše, nosečnice in invalide. Mi pa bi radi opozorili še na eno skupino, ki je ranljiva, občutljiva in v teh dneh posebej prizadeta – to so osebe, ki trpijo zaradi motenj hranjenja.

Kopičenje zalog hrane se v teh dneh zdi skoraj neizbežno, saj povečuje občutek varnosti. Hrana pa prav nasprotno, lahko v osebah z motnjami hranjenja povzroči občutek tesnobe, ki se stopnjuje do panike zaradi različnih vzrokov, odvisno od tipa motnje hranjenja.

Predvsem osebe, ki trpijo zaradi anoreksije, imajo pogosto občutek, da se zredijo že, ko se hrane dotaknejo, zato se izogibajo nakupovanju. Prav tako so odvisne od določene vrste živil, jejo le selektivno izbrana živila, ki so nizkokalorična, pogosto le sadje in zelenjavo. Tudi osebe, ki trpijo zaradi ortoreksije, se prehranjujejo le z izključno zdravimi živili, ki jih v teh dneh primanjkuje, saj so zaprte tudi specializirane trgovine s tako imenovano zdravo prehrano. Osebe, ki trpijo zaradi bulimije ali kompulzivnega prenajedanja pogosto zaužijejo velike količine hrane naenkrat, zato imajo doma pogosto zaloge nezdravih živil, ki povzročajo kratkotrajno ugodje. Osebe z bigoreksijo pa so odvisne od telesne vadbe in preparatov za povečanje mišične mase in se v teh dneh soočajo s hudo stisko zaradi tega, ker so številni fitnes centri zaprti in svoje rutine ne morejo vzdrževati tako, kot običajno.

Osebe, ki trpijo zaradi ortoreksije, se prehranjujejo le z izključno zdravimi živili, ki jih v teh dneh primanjkuje

Vsaka oseba z motnjo hranjenja trpi na svoj način, v sedanjih okoliščinah pa se stiska zaradi negotovosti in pozornosti, ki jo namenjamo količini hrane, še toliko bolj poveča. Če enim predstavljajo problem prevelike zaloge živil, ki povzročajo tesnobo, so druge v stalnem strahu, da bo zmanjkalo specifičnih živil, ki jih redno uživajo, tretje pa se bojijo, da bodo zaloge hrane pošle takrat, ko bodo z večjo količino hrane skušale ublažiti notranje stiske in preglasiti negativne misli. Zadnja skupina pa je seveda v stiski zato, ker dnevne rutine telesne vadbe ne mora nadomestiti z ničemer, zato je ta čas tipičen čas poslabšanja obstoječe motnje hranjenja, saj se misli ponovno središčijo okoli hrane in z njo povezanih opravkov.

Osebe z bigoreksijo pa so odvisne od telesne vadbe in preparatov za povečanje mišične mase in se v teh dneh soočajo s hudo stisko zaradi tega, ker so številni fitnes centri zaprti

Ali so zaloge hrane res potrebne?

Racionalno nakupovanje živil je zagotovo na mestu in ni odveč, da nakupimo nekaj živil na zalogo, ki bi jih ob morebitni prekinitvi uvoza ali dostave lahko pogrešali. Zagotovo pa ni na mestu brezglavo tekanje po trgovinah in kupovanje vsepovprek, zato je najbolje razmisliti, kaj zares potrebujemo, preden se odpravimo v trgovino. Ne pozabite pa tudi na tiste, ki potrebujejo vaše razumevanje in to osebe z motnjami hranjenja nedvomno so. Pokličite jih in jih povprašajte, kaj počnejo v teh dneh, saj poleg hrane stisko povzroča tudi izolacija z občutki osamljenosti. Poskrbite za svoje zdravje v teh dneh.

V teh težkih časih smo tukaj zato, da vam nudimo oporo po telefonu na 068 648 695 ali po e-pošti na [email protected]. Veliko zgodb in izkušenj drugih si lahko preberete na forumu Motnje hranjenja, kjer lahko tudi zastavite svoja vprašnja.

Z veseljem vam bomo pomagali.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,670
29.08.2024 ob 09:02
3,920
01.10.2024 ob 20:50
33,819
17.09.2024 ob 22:27
1,239
29.09.2024 ob 19:34
572
04.10.2024 ob 16:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close