Ko se zdi, da te bo prej pokopal strah, kot bolezen

Na forumih se iz dneva v dan vrstijo izpovedi prestrašenih uporabnikov, ki se bolj, kot bolezni same, bojijo odziva družbe, ki je povzročila nevarnost okužbe s koronavirusom.

Uporabnica na forumu napisala: “JAZ BOM PREJ ZBOLELA ZARADI PANIKE, KOT PA ZARADI VIRUSA”, in povzela tisto, kar opažajo in opozarjajo nekateri psihologi, socialni delavci in psihoterapevti. Panika, ki se je ustvarila okoli bolezni, ima škodljive in dolgoročne negativne posledice, ki se jih premalo zavedamo.

Panika ima nepredstavljive posledice na človeški psihi

“Ja, situacija je resna, vem, ampak kar je preveč, je pa preveč! Prižgeš TV, korona. Prižgeš radio, korona. Grem v službo (moram pač), korona. Srečaš mimoidoče, korona.
Samo je*beno korono poslušam že 14 dni!! A druge teme ne obstajajo?! Ta panika name vpliva bistveno bolj, kot pa virus sam. Predvsem psihično. Ne morem z nikomer normalno komunicirati, ker se ves svet vrti samo okoli korone! Noro!”
, je slikovito ubesedila vsakdan posameznikov, ki skušajo spremenjen režim prilagoditi svojemu življenjskemu stilu in ne vse na glavo postaviti zaradi koronavirusa.

Zanimivo, na svoj zapis je, v nasprotju s pričakovanjem, dobila precej pozitivnih komentarjev in pisem podpore. V debato se je vključila tudi zakonska in družinska terapevtka, predavateljica, avtorica knjige Popolna ljubezen, Lidija Bašič Jančar.

Obstaja “tableta” za strah pred koronavirusom?

Lidija Bašič Jančar, je gospo nagovorila s sporočilom:

“Uh, kako veliko tesnobe in strahu je zaznati v tem času v našem slovenskem prostoru. Strah, tesnoba, panika… vse to je popolnoma normalno za čas kriz, ko je prihodnost tako negotova, ko ne vidimo konca in ne vemo, v kaj se bo prevesil čas, ko bo to mimo.

Pa vendar… Poskušajmo malo pogledati izven tega. Mož mi je zadnjič dal super nasvet in moram reči, da pomaga. Rekel mi je: »Predlagam eno tabletko za strah, ta pa je, da za nekaj časa ugasneš televizijo, nehaš poslušati vse novice in omejiš telefon. Tisto, kar moraš v tem času vedeti, bo sigurno prišlo do tebe.« Naj začnem s tem.”

Izberite bolj zdrave vsebine in izrazite se

“Res smo zasuti z vsemi informacijami, kar nas vrže iz našega centra, iz nas samih. Pozornost je usmerjena zgolj v poslušanje, kaj se dogaja od zunaj, to pa pomeni, da nam preprečuje, da bi tisto, kar se V NAS dogaja, zmogli ubesediti. Potrebno je izstopiti iz tega začaranega kroga in delati stvari, ki so nam ljube, biti ob ljudeh, kjer nam je varno. To naj bi bila družina. Mož, partner.

Najbolj zanimiva se mi zdi vaša izjava: “Samo je*beno korono poslušam že 14 dni!! A druge teme ne obstajajo?!

Seveda obstajajo tudi druge teme, ogromno jih je, ki niso povezane z virusom in te teme so prav enake, kot pred izbruhom. Le vi ste si izbrala TO temo, ki vas zaseda in videti je, kot da ji ne morete ubežati. Veste, le od vas je odvisno, čemu boste sledili, kaj počeli, s kom govorili in kaj ter kako bo to na vas vplivalo. Odločitev!

Strah ima kar dvojno in zato tako močno vlogo. Strah, ki je prisoten v človeku, se kopiči, posledica je splošno tesnobno stanje. Na dolgotrajno stanje strahu, ki se mu pridruži še strah pred prihodnostjo, se odzove telo z vso slovitostjo. Gre povsem za fiziološki odziv telesa.

Ko telo odreagira s tesnobo ali celo s paničnim napadom, pomeni, da je neizgovorjenega čustvenega sveta ogromno. Potrebno je ubesediti tisto, kar se vam dogaja. Pa ne na način: Samo je*beno korono poslušam že 14 dni!!….temveč poskušajte res povedati, kaj čutite, kako čutite, česa vas je najbolj strah, kaj se je v vas zamajalo, itd.

Prepričana sem, da je to obdobje iz vas izzvalo en kup strahu in tesnobe, ki niso novi, temveč so tam že bili. Če pogledate nazaj vaše življenje:

  • Kako tesnobni ste?
  • Koliko strahu nosite s seboj?
  • Kako se soočate s nervozo, strahom in tesnobo?
  • Na kakšen način se vam kaže oz. kdo od vaših bližnjih srka vašo tesnobo, če je niste bila zmožna sproti predelovati?

Sliši se res grozno, vendar za vas je to obdobje pravzaprav priložnost, da strahu in tesnobi pogledate v oči:

  • od kje prihaja,
  • kdaj v preteklosti, otroštvu jo je bilo največ,
  • od kje izvira ta strah,
  • kdaj ste se morali naučiti pretirano nadzorovati svoje življenje.

Veste, slej, ko prej, bi se vam enako stanje zgodilo, bilo je le vprašanje časa. Zdaj je čas, da se poskušate umiriti, se usmeriti vase, s kom pogovoriti, povedati, kako vam je. Umirjeno, čustveno. To je izziv in je priložnost.

Bistveni preobrat v človeku se zgodi, ko ima le ta lastno izkušnjo in občutek, da lahko začenja nadzorovati svoje misli, občutke in telesne odzive. Torej lahko govorimo, da ima človek nazaj samega sebe. To pa se lahko zgodi le postopoma ob poglobljenem procesu vpogleda vase. Ko človek začne sprejemati svoj strah in ga ne zanika ali se mu hoče izogniti.

Ko človeka ni več strah svojega strahu

Živeti v stalnem strahu je zelo težko. Tesnobne motnje in telesni odzivi na to so posledica pretiranega neubesedenega strahu. Strah se največkrat pokaže ravno v medosebnih odnosih v obliki strahu pred bližino, kar je največja krivica za človeka, saj dobi izkušnjo, da nima pravice do odnosov, ki mu v osnovi pripadajo. Strah pa se lahko ozdravi edino v odraslih varnih odnosih.  Je sicer tveganje, ker nikoli ne vemo, kaj bomo dobili v zameno, po drugi strani pa ravno tveganja prinesejo največje radosti. Ljubezen, ob kateri zraste prostor za besede, pa je zdravilo za strah.

Vse dobro!”

Povezava do teme na forumu

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
6,148
10.07.2024 ob 09:38
3,277
13.06.2024 ob 09:27
24,454
16.07.2024 ob 14:01
13,152
01.06.2024 ob 15:10
143,394
16.07.2024 ob 14:05
Preberi več

Več novic

New Report

Close