10 priporočil, kako čustveno podpreti otroka ob novi bolezni koronavirosu

Ne spreglejmo, da je trenutna situacija, povezana z novo boleznijo, tudi za otoke naporna in težka in so lahko v stresu.

Z današnjim dnem se je vsakodnevna rutina otrok zaradi zaprtja vrtcev in šol precej spremenila.

Nekaj časa ne bodo v osebnem stiku z vzgojiteljicami, učitelji, sovrstniki, prijatelji, sorodniki. Po sami naravi odnosov otroci najbolj zaupajo svojim staršem.

Da se lahko pomirijo in sprostijo, potrebujejo naše vodstvo, usmerjenje in podporo: veliko pogovorov, nedeljeno pozornost, fizični stik. Naš umirjen, a realen odziv je ključnega pomena.

Pripravila sem 10 osnovnih priporočil za čustveno podporo otroku. Izbrala sem tiste vsebine, ki lahko otrokom hitro prinesejo olajšanje:

Ugotovite najprej, kaj otroci že vedo, kako nekaj razumejo in ali imajo morebiti napačne podatke in predstave. Otroci najbolj zaupajo svojim staršem. Varen in zaupen odnos s starši je njihova primarna potreba in zaščita. Njihovi starosti primerno jim vi povejte zanesljive informacije, lahko tudi v obliki zgodbice, če so še  majhni.

Dajte priložnost otrokom, da izrazijo svoje občutke in čustva v varnem in zaupnem vzdušju. Njihovo doživljanje te nove bolezni (in vsega kar se okrog nje dogaja), je zelo verjetno povezano z močnimi čustvi. Strahu (zase, za starše, stare starše…), nemoči, včasih celo groze ali sramu, če so tudi oni tisti, ki so med okuženimi. V tem primeru jih nujno zaščitite pred javnim izpostavljanjem. Pomagajte jim, da spregovorijo in poimenujejo, kaj občutijo, doživljajo in s tem sprostijo čustveno napetost.

Spoštljiv odnos do otroka pomeni tudi pravico do resnice in poštenost. Bodite iskreni, pošteni, pristni in v stiku z resnico, seveda primerno otrokovi starosti in v skladu z informacijami, ki jih imate. Sledite njegovim pobudam za pogovor. Na vsako pobudo, vprašanje se odzovite in razvijte, poglobite pogovor kaj on misli, čuti, doživlja. Če ne postavlja veliko vprašanj, je tudi to v redu. Vendar preverite, da niso sami v čustveni stiski.

Če vas otrok kaj vpraša in ne veste odgovora, mu to povejte. Vprašanje uporabite kot priložnost, da se skupaj pozanimate. Naj ne bodo njegove edine informacije »kričeči« napovedniki informativnih oddaj ali strah vzbujajoči naslovi objav na spletu. Postavite novice v širši kontekst (npr. smrt zaradi nove bolezni je še vedno zelo redka…).

Temeljna potreba otroka je potreba po občutku varnosti. Otroci čutijo svoje starše. Težke situacije tudi nas odrasle lahko preplavijo s strahom, nas naredijo ranljive na pritiske iz okolja ter nas lahko zbegajo (ohromijo). Najbolj nam pomaga zavestno, aktivno ohranjanje občutka kontrole v življenju, da sami sebe ne spravljamo v nepotrebno stisko. To velja še posebno za “delanje zgodb in scenarijev v naprej” in s tem po nepotrebnem zapravljanje energije.  Poskrbite, da najprej vi dobite čustveno podporo odraslih ljudi in se pomirite, preden govorite z njimi.

Govorite mirno in pomirjujoče. Pojasnite, da večina ljudi, ki zbolijo, meni, da imajo prehlad ali gripo. Otroci okrevajo hitreje, odrasle, sploh starejši pa lahko ta nova bolezen veliko bolj prizadene. Preden spregovorite z otrokom, se umirite v sebi.

Bodite dober vzornik otrokom in jim pomagajte k občutku nadzora (kontrole), da lahko sami prispevajo k zmanjšanju tveganja, da zbolijo (umivanje rok, omejitev stikov, kakovostna hrana, dovolj spanca…).

Omogočite otrokom redni stik s starimi starši, drugimi zanje pomembnimi sorodniki in prijatelji preko telefona, skypa, da bodo pomirjeni.

Zaprti vrtci in šole pomenijo za otroke veliko spremembo v vsakodnevni rutini. Pojasnite jim, glede na informacije, ki jih imate, kako dolgo bo predvidoma trajala sprememba, kako boste poskrbeli za njih in kakšna bo nova rutina. Vključite jih v načrtovanje.

Spremljajte vedenje svojih otrok. Če otrok nima (zaradi naše lastne trenutne čustvene zasedenosti, stiske, pritiskov) dovolj dobrega stika s starši lahko pomeni, da niso zadovoljenje njegove primarne čustvene potrebe. Temu lahko sledi, da se izrazi z nepristnim, motečim vedenjem in odzivanjem na starše, sorojence. 

Vsaj 15 minut naše nedeljene pozornosti je tista rešitev, ki lahko hitro pomaga. 

Samo pogumno naprej vsem. Skupaj in povezani, vedno znova zmoremo.

Pripravila: Mag. Violeta Irgl, spec. ZDT, Inštitut Rahločutnost

Primer objave s foruma: KORONAVIRUS-KAKO SE POČUTIJO PA OTROCI

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
6,154
27.07.2024 ob 16:58
3,279
13.06.2024 ob 09:27
24,468
20.07.2024 ob 22:57
13,189
01.06.2024 ob 15:10
143,479
26.07.2024 ob 22:21
Preberi več

Več novic

New Report

Close