Nevarnosti pomanjkanja folne kisline v nosečnosti

anonimni uporabnik, 09. marec 2020
Ostalo

Ste noseči ali pa morda razmišljate o širjenju vaše družine? Najverjetneje ste že veliko slišali ali pa prebrali o pomembnosti vnosa folne kisline za tiste, ki načrtujejo družino. Zakaj pa je folna kislina tako pomembna? In kakšna je razlika med folno kislino in folati?

Prof. dr. Borut Štrukelj, mag. farm., pravi: “Vitamin B9, poznan tudi pod imenom folna kislina (sintezna oblika vitamina) ali folat (naravna oblika vitamina), je nujno potreben vitamin, ki ga naše telo ne zmore samo sintetizirati, zato ga moramo vnesti s hrano ali v obliki prehranskega dopolnila.” Za zdravega odraslega človeka dodaten vnos folne kisline ni potreben, saj lahko vitamin B9 v zadostni količini dobimo z zdravo, uravnoteženo prehrano. Največ folatov se nahaja v zelenjavi, kot so špinača, šparglji in brokoli, v stročnicah, citrusih, jajcih in govejih jetrih.

Hude posledice pomanjkanja folatov

Nizka vrednost folatov v krvi lahko vodi do potencialnih bolezenskih zapletov, kot je povišan homocistein, kar je povezano s slabšim delovanjem možgan,” opozarja prof. dr. Štrukelj. Poleg tega pa ima pomanjkanje folatov in posledično povišanje homocisteina lahko nevarne posledice tudi za srčnožilni sistem, saj lahko prihaja do pojavljanja krvnih strdkov.

Profimedia

Folati in nosečnost

Dodajanje folne kisline je še posebej pomembno pred in med nosečnostjo. Folna kislina namreč “ščiti plod pred nenormalnim razvojem, ki se lahko kaže v nezaraščenem delu hrbtenjače (spina bifida),” pravi prof. dr. Štrukelj. Zaradi tega se ženskam, ki načrtujejo družino, priporoča, da vsaj tri mesece pred načrtovano nosečnostjo začnejo z jemanjem folne kisline in z njo nadaljujejo še skozi celotno nosečnost. Za zdrav razvoj otroka zadostuje 400 mikrogramov folne kisline na dan. Tako zgodaj morajo ženske začeti z jemanjem folne kisline, ker do veliko okvar na nevralni cevi pride že v prvih tednih nosečnosti.

Folno kislino lahko bodoče mamice jemljejo v kombinaciji z vsemi drugimi pomembnimi vitamini in minerali, ki bodo pomagali njej in njenemu dojenčku pri rasti in razvoju tako med nosečnostjo kot po njej. Premama Duo poleg vitaminov in mineralov, kot so Vitamin D, železo, kalcij, vitamin B12, vitamin C, DHK, cinka in selena, vsebuje tudi folno kislino.

Profimedia

Zakaj je med nosečnostjo bolje jemati folno kislino

Pri manjšem delu prebivalstva se folna kislina ne metabolizira pravilno. Za njeno metabolizacijo sta odgovorna dva encima, ki pri 10-15% vseh ljudi ne delujeta. Taki ljudje posledično folne kisline ne morejo jemati in naj bi namesto nje raje jemali folate. Pri tem pa je treba upoštevati tudi, kje se folna kislina in folati presnavljajo. Na podlagi študij so namreč ugotovili, “da se v celicah prebavil v aktivno obliko metabolizriajo le folati iz hrane, medtem ko se glavnina folne kisline metabolizira v jetrih,” pravi strokovnjak.

Poleg tega je folna kislina stabilna in se enakomerno vnese iz prebavil v telo, medtem ko je absorpcija folatov odvisna od kislega okolja, obenem pa so folati bolj podvrženi raznim oblikam nestabilnosti. V času pred zanositvijo in med nosečnostjo torej priporočamo prehranska dopolnila z vitaminom B9 v obliki folne kisline,” opozarja prof. dr. Štrukelj. Poleg tega opozarja: “v primeru, da se nosečnica odloči raje za folate zaradi genskega polimorfizma ali zaradi drugih vzrokov, pa mora jesti predvsem raznovrstno zelenjavo in použiti zadostne količine folatov, ki bodo delovali enakovredno vnosu folne kisline.

Izdelke Premama Duo lahko naročite tudi prek spleta, da se izognete čakanju v vrstah v lekarnah ter morebitnemu izpostavljanju okužbi. Do konca aprila je poštnina za spletne nakupe brezplačna, ob nakupu ene škatlice Premama Duo, pa dobite še eno gratis.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
10.07.2024 ob 09:38
113,027
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close