Moj otrok kašlja

anonimni uporabnik, 14. december 2020
Ostalo
Profimedia

Sašo Rebolj, dr. med., spec.

[id^=”pa_1x1_psbk”]{ display:none; } #pa_videoslider{ display:none; } #oglas-kvadrat-1{ display: none; } #oglas-kvadrat-2{ display: none; } #oglas-kvadrat-3{ display: none; } #oglas-nad-nogo-1{ display: none; } #oglas-pod-vsebino{ display: none; } #oglas-popup{ display: none; } #oglas-ozadje{ display: none; } #oglas-oop{ display: none; }

Kašelj je namenjen odstranjevanju tujkov ali odvečne sluzi iz dihal. Ni bolezen, je pa eden od najpogostejših bolezenskih simptomov in zelo pogost vzrok za obisk zdravnika, posebno pri otrocih. Pogosto je v kombinaciji z zvišano telesno temperaturo, nahodom, bolečim grlom, včasih pa nastopa kot edini simptom.

Kašelj je največkrat spremljevalec okužb dihal, pojavlja pa se tudi ob drugih bolezenskih stanjih. Razumljivo je, da so starši zaskrbljeni, če otrok kašlja, še posebej pri najmlajših. Pogosto jim povemo, da je pri produktivnem kašlju, pri katerem v dihalnih poteh nastaja sluz, dobro, da otrok kašlja. Izkašljevanje omogoča čiščenje te sluzi iz dihal, zato ga ne smemo preprečevati. Nekateri otroci ob intenzivnem kašljanju tudi bruhajo, kar pa ni alarmantni znak ali znak poslabšanja bolezni.

Ob prihodu otroka v ambulanto starše vedno povprašamo po začetku bolezni, spremljajočih simptomih in znakih, ki nakazujejo, ali je kašelj posledica okužbe dihal ali drugih vzrokov. Pri kašlju nas vedno zanima »njegov značaj« – ali je lajajoč, moker, produktiven ali suh, dražeč. Suh kašelj lahko med boleznijo preide v mokrega z izmečkom. Izmeček pa ne prihaja nujno iz pljuč oziroma nižje ležečih dihalnih poti. Sluz lahko izvira iz nosu, zateka po zadnji steni žrela navzdol in jo nato izkašljamo. Iz zadnjega dela nosu jo namreč težko izpihamo, še posebno otroci, ki izpihovanja še niso vešči.

Kaj povzroča kašelj pri otrocih?

  • okužbe zgornjih dihalnih poti (prehlad), lahko tudi okužbe spodnjih dihalnih poti (pljučnica, bronhiolitis), ki so lahko virusne ali redkeje bakterijske
  • prirojene bolezni
  • astma
  • tujki

Zdravljenje kašlja

Zdravljenje je odvisno od vzroka. Kadar je mogoče, zdravimo osnovno bolezen. Pri virusnih okužbah vzročnega zdravljenja praviloma ni in zgolj blažimo simptome. Antibiotiki, s katerimi zdravimo bakterijske okužbe, pri virusnih okužbah niso učinkoviti in ne skrajšajo trajanja bolezni.

Če je vzrok kašlja v astmi, otrok prejme ustrezna zdravila za zdravljenje astme.

Posebno pozorni moramo biti na morebitne tujke v dihalih, ki večinoma zahtevajo napotitev k ustreznemu specialistu ali celo bolnišnično zdravljenje.

Kako lahko pomagate otroku, ki kašlja?

Otrok naj čim več počiva in po manjših požirkih pije veliko tople tekočine. Če ima zvišano temperaturo, mu po navodilih pediatra lahko dajete zdravilo za zniževanje telesne temperature – antipiretik. Prostor, v katerem otrok spi, naj bo primerno vlažen in raje bolj hladen kot pretopel. Večkrat na dan pa vse prostore prezračite in otroka ne izpostavljajte cigaretnemu dimu ali onesnaženemu zraku. Ne uporabljate umetnih vonjev »osvežilcev« zraka ali dišečih sveč.

Pomembno je, da veste, kakšen je otrokov kašelj, suh ali moker. Glede na to vam lahko svetujejo sirup, pri starejših otrocih lahko tudi pastile. Če je kašelj moker, produktiven, lahko izkašljevanje olajšate s sirupom ali pastilami, ki vsebujejo ekstrakt iz listov bršljana. Bršljan je naravna sestavina s klinično potrjenim učinkovitim delovanjem in lajša izkašljevanje, saj redči gosto sluz v dihalnih poteh in s tem olajša tudi dihanje.

Priporočila

Če otrok nima zvišane telesne temperature in je živahen, svetujem, da se tudi v hladnih dneh toplo oblečete in odpravite na sprehod, ki bo zagotovo izboljšal vaše in otrokovo razpoloženje. Saj veste, kaj pravijo: »Zrak še nikomur ni škodoval.« Seveda, če ni onesnažen. Ne hodite v nakupovalna središča in druge prostore, kjer je veliko ljudi.

Starše pogosto skrbi, ker kašelj ne izgine hkrati z ostalimi simptomi, vendar naj povem, da lahko traja še nekaj tednov po preboleli bolezni.

Zelo pomembna je tudi higiena kašlja. Otroka naučite, da ne kašlja in ne kiha v dlani ali hrbtišče dlani, ampak vedno uporabi robček ali pa si pred usta postavi pregib komolca. Spodbujajte ga tudi, da si čim večkrat umije roke, saj s tem zmanjšuje možnost za širjenje okužbe.

Kdaj je obisk zdravnika nujen?

Če ima otrok tudi druge simptome, na primer dlje časa zvišano temperaturo ali oteženo dihanje, z obiskom ne odlašajte, sploh če gre za dojenčka. Težko dihanje prepoznate po tem, da otrok diha pospešeno, z naporom, prostori med rebri se ugrezajo. Prav tako je nujen obisk zdravnika, če je otrok od kašlja utrujen, če je videti prizadet, apatičen ali če mu ne uspete zagotoviti zadostnega vnosa tekočine. Vedno pojdite k zdravniku, če je videti resno bolan ali ste v dvomih. Nenaden kašelj med igro in brez znakov prehlada je posebno pri majhnih otrocih zelo sumljiv, saj gre lahko za tujek v dihalih. Vsak tak sum zahteva takojšnjo zdravniško obravnavo.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 21:44
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close