Lasersko zdravljenje krčnih žil

Med.Over.Net, 05. januar 2020
Kardiologija

Krčne žile na spodnjih okončinah nastanejo v sklopu kronične venske insuficience. Vzroke in laserski način zdravljenja za nas pojasnjuje dr. Milošević.

Povrhnje vene na spodnjih okončninah, ki imajo okvarjene venske zaklopke, nezadostno odvajajo kri proti srcu, zaradi česar prihaja do zastajanja krvi v spodnjih okončinah. Povišan hidrostatski tlak krvi v okvarjenih venah povzroči, da se vene s časom razširijo in zvijugajo.

Kronična venska insuficienca s časom privede tudi do sprememb na koži prizadete okončine, ki tako postane temneje obarvana, pojavi pa se lahko tudi kožno vnetje, oz. hipostatski dermatitis. Okvarjena koža je občutljiva na poškodbe, na njej pa se lahko tudi spontano pojavijo venske razjede, ki ponavadi slabo celijo.

Kdaj in pri kom se pojavijo krčne žile?

Krčne žile se pogosteje pojavljajo pri ženskah. Med pomembne vzroke za nastanek krčnih žil poleg dednosti uvrščamo še nosečnost, prekomerno telesno težo ter stoječe in sedeče delo. Krčne žile se pogosteje pojavljajo tudi pri starejših, pri kadilcih in pri posameznikih s kroničnim zaprtjem.

Krčne žile nedvomno predstavljajo estetsko motnjo, lahko pa povzročajo tudi druge težave. V spodnjih okončinah se lahko pojavijo pekoče bolečine, noge pričnejo otekati in pojavi se občutek težkih nog. Nekateri bolniki imajo tudi značilne nočne krče v golenih.

Zdravljenje krčnih žil

Konzervativno zdravljenje krčnih žil temelji na redni uporabi kompresijskih nogavic. Drugi ukrepi vključujejo še redno telesno vadbo, izogibanje dolgotrajnemu sedenju ali stanju ter jemanje nekaterih zdravil. Tako zdravljenje ni vzročno in obolenja ne more pozdraviti. Lahko pa ob ustreznem režimu zdravljenja bolezen upočasni in začasno odpravi nekatere težave.

Laserska operacija krčnih žil je sodobna metoda zdravljenja, ki ima številne prednosti pred klasično operacijo, oz. “venskim stripingom”. Laserski poseg se opravi ambulantno, v lokalni anesteziji, skozi drobne luknjice v koži  in ne zahteva bolnišničnega zdravljenja. Poseg na eni okončini traja približno eno uro.

Kirurg operacijo opravi pod kontrolo ultrazvoka, zato je operacija zelo natančna in tudi učinkovita. Poseg se izvede tako, da se v okvarjeno veno najprej vstavi optično vlakno. S pomočjo laserske svetlobe, ki v žilo prispe preko optičnega vlakna, se žilna stena pregreje, skrči ter se tako trajno zapre. S časom se zaprta vena sama razgradi in izgine.

Manjše okvarjene vene, ki jih zaradi majhne velikosti ni mogoče zapreti z laserjem, ob istem posegu odstranimo kirurško. Ta poseg, ki mu pravimo miniflebektomija, se prav tako opravi v lokalni anesteziji skozi manjše luknjice v koži in za seboj praviloma ne pušča vidnih brazgotin.

Ker gre pri laserski operaciji krčih žil za znotrajžilni poseg, pri operaciji ne prihaja do nepotrebnih poškodb okolnih tkiv in je zato tudi okrevanje po posegu hitro in nezahtevno.

Zaželeno je, da pacienti takoj po operaciji pričnejo hoditi in se karseda hitro vrnejo k svojim vsakodnevnim opravilom. Prve dni po posegu morajo pacienti nositi kompresijske nogavice preko dneva in noči, nato pa še mesec dni le preko dneva.

Zapleti endovenske laserske operacije krčnih žil so redki. Med možne zaplete operacije vključujemo okužbo v rani, bolečino nad operirano veno, krvavitve iz ran, podplutbe, poškodbe živcev, rdečino in oteklino v operiranem področju, nastanek krvnih strdkov, spremembe v barvi kože operiranega področja in opekline okolnih tkiv. Možna so tudi druga tveganja, ki pa so odvisna od splošnega zdravstvenega stanja pacienta.

Pripravil:
Miloš Milošević, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, FEBOPRAS, ki deluje v Estetiki Milošević

Imate vprašanje za strokovnjaka. Postavite ga na forumu Žilna kirurgija, ali najdite odgovor med že objavljenimi temami.

Avtor
Piše

Med.Over.Net

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
6,022
10.07.2024 ob 09:38
126
23.04.2021 ob 20:24
Preberi več

Več novic

New Report

Close