To se zgodi, če ne pijete dovolj vode

anonimni uporabnik, 22. julij 2021
Ostalo

Brez vode nam živeti ni. Dobesedno. Voda predstavlja 50-70 odstotkov naše telesne teže in je ključnega pomena za večino telesnih funkcij. Vsak primanjkljaj v količini vode v telesu – zaradi dehidracije, bolezni, telesne vadbe ali toplotnega stresa – lahko povzroči utrujenost z blagim glavobolom.

Večina zdravih ljudi sicer uravnava nivo vode v telesu izjemno dobro s prehranjevanjem in pitjem, težje pa to počnejo bolni, starejši, otroci in osebe z napornimi fizičnimi dejavnostmi, zlasti v vročini.

Kaj se zgodi, ko dehidriramo?

Ko začutite žejo, je vaše telo že dehidrirano; naš mehanizem za žejo je namreč v zaostanku za dejansko stopnjo hidracije. Raziskave kažejo, da samo 1-odstotna dehidracija že lahko negativno vpliva na razpoloženje, pozornost, spomin in motorično usklajevanje.

Podatki pri ljudeh so pomanjkljivi in ​​protislovni, vendar se zdi, da se tekočina v možganskih tkivih z dehidracijo zmanjšuje, kar zmanjšuje volumen možganov in začasno vpliva na funkcijo celic.

”Z izgubljanjem telesne vode, brez sprotnega nadomeščanja, postane vaša kri bolj koncentrirana in v določenem trenutku to sproži vaše ledvice, da zadržijo vodo. Rezultat: manj urinirate.”

Bolj postane vaša kri koncentrirana, težje vaš kardiovaskularni sistem kompenzira s povečanjem srčnega utripa za vzdrževanje krvnega tlaka. Ko vaše dehidrirano telo s telesno vadbo ali izpostavitvijo visoki vročini dodatno potisnete na rob izčrpanosti, se tveganje za popoln kolaps močno poveča.

To lahko povzroči, da se na primer onesvestite, ko hitro vstanete.

Koliko naj pijem?

Običajne potrebe vode se drastično razlikujejo glede na število dejavnikov, kot so sestava telesa, presnova, prehrana, podnebje in oblačila. Po podatkih Medicinskega inštituta je ustrezen vnos vode za odrasle moške 3,7 litra, za ženske pa 2,7 litra na dan.

Približno 80 odstotkov celotne dnevne vode je treba pridobiti s pijačo, Preostalih 20 odstotkov pa iz hrane.

Seveda pa je to le grob vodnik. Tako lahko nadzorujete svojo dnevno hidracijo:

  • Spremljajte urin. Redno morate urinirati (več kot tri do štirikrat na dan), svetlo rumena ali svetlo rumena barva brez močnega vonja. Če je manj pogosta, temnejša barva ali preveč ostra, pijte več tekočine.
  • Zavedajte se, da morate piti dovolj tekočine. Če zaznate žejo, je vaše telo že dehidrirano in morate nadomestiti izgubljeno vodo.

Vir: Toby Mündel, School of Sport and Exercise, Massey University

Foto: Profimedia

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
10.07.2024 ob 09:38
113,027
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close