V pričakovanju češenj

Na naših vrtovih že zorijo češnje ali pa nas vabijo s stojnic na tržnici. Nikar se jim ne izogibajte – zagotavljamo vam, da si jih lahko privoščite brez kančka slabe vesti.

Pri načinih njihovega uživanja pustite ustvarjalnosti prosto pot. Pomislite samo na slastne sadne kolače, kreme, sladoled, palačinke in druge slaščice. Čeprav je vse to slajše, se bomo odločili za sveže češnje. Zakaj? Zaradi ohranjanja njihovih prehranskih vrednosti. Preberite si vse o koristnosti teh plodov.

Prehranska vrednost češenj

Češnje so rdeče barve zaradi kemičnih spojin antocianinov. Bogate so tudi z vitamini A, B in C ter z minerali – kalijem, kalcijem, magnezijem, manganom, cinkom in železom. Vsebujejo tudi nekaj ogljikovih hidratov in beljakovin, vlaknin, bioflavonoidov, melatonina in elagične kisline. Vse te snovi pripomorejo k ohranjanju fizičnega in duševnega ravnovesja telesa ter celotnega zdravja. Zaradi visoke vsebnosti vode so češnje izvrstne za hidracijo organizma in preprečevanje dehidracije v poletnih mesecih. In poleg tega so – kar je zelo pomembno za vse, ki vas skrbi postava – nizkokalorične.

Zdravilni učinki češenj

Antocianini, spojine, ki dajejo češnjam rdečo barvo, imajo v telesu pomembno zdravilno vlogo, saj delujejo močno protivnetno. S tem pripomorejo pri inaktivaciji encimov, ki igrajo pomembno vlogo pri nastanku prostaglandinov, spojin, ki sodelujejo pri vnetju. Antocianini preprečujejo različne vnetne procese v telesu in tudi bolečine, zlasti glavobol, bolečine pri artritisu, putiki in poškodbah pri športu. Veljajo za močne antioksidante, torej pomagajo v boju proti prostim radikalom in posledično proti poškodbam celic oz. proti razvoju bolezni. Ta učinek je dokazan pri preprečevanju ali blaženju simptomov alergije, zaščiti krvnih žil in celotnega krvožilnega sistema. Antocianini delujejo tudi antikancerogeno. Raziskave so pokazale, da lahko ustavijo rast rakastih celic, zlasti pri raku debelega črevesa.

Glede na količino dajejo antocianini češnjam različno barvo, vse od svetlo rožnate do temno vijoličaste. Strokovnjaki večinoma priporočajo uživanje češenj temnejših barv, saj je v njih več antocianinov. Te snovi namreč pomagajo tudi pri zmanjšanju ravni holesterola in krvnega sladkorja pa tudi maščobnih oblog na trebuhu. Zato češnje veljajo za dobre pomočnice nižanja ravni krvnega sladkorja pri diabetikih.

Pomembne so tudi druge sestavine. Bioflavonoidi pomagajo antocianinom pri preprečevanju srčnih bolezni in ščitijo kapilarne stene. Sodelujejo v boju proti raku, saj lahko nevtralizirajo kancerogene snovi. Ugodno delujejo tudi pri zmanjšanju vnetnih procesov. Ker pripadajo skupini antioksidantov, skupaj z vitaminom C sodelujejo pri antioksidativnih presnovnih procesih. Vitamin C in drugi vitamini v češnjah pomagajo vzdrževati tudi imunski sistem. Kalij in magnezij pozitivno vplivata na zdravje srca, saj uravnavata krvni tlak in srčni utrip. Vlaknine v češnjah pa uravnavajo prebavo in nam dajejo občutek sitosti.

Elagična kislina je manj znana kemična spojina, kar pa ne pomeni, da ima manjšo zdravilno vrednost. Je naravni polifenol z antimutagenim in antikancerogenim delovanjem. Številni strokovnjaki so pri svojih raziskavah že potrdili njeno sposobnost inhibicije mutacij v celici DNK, pobijanja rakastih celic in preprečevanja njihovega širjenja.

Češnje pripomorejo tudi k ohranjanju duševnega zdravja, in sicer zaradi hormona melatonina, ki ohranja duševno ravnovesje ter preprečuje ali blaži številne psihične težave, kot so nervoza, razdražljivost in stres.

Ste vedeli, da so češnje med sadeži z najnižjim glikemičnim indeksom?
Sveže češnje so danes na voljo vsakomur, zato ne zamudite priložnosti in izkoristite vse njihove zdravilne lastnosti. Pri tem vam ni treba biti v skrbeh, da se boste zredili, saj bodo za vzdrževanje ravnovesja telesne teže poskrbele kar same. Imajo namreč nizek glikemični indeks. Lahko si jih torej privoščite brez kančka slabe vesti.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 15:00
113,026
16.07.2024 ob 08:50
Preberi več

Več novic

New Report

Close