Kako pravilno uporabljati klimatsko napravo?

Petrol klimatske naprave ženska v stanovanju

Nič lažjega, boste rekli. Vključimo klimatsko napravo, nastavimo želeno temperaturo in jakost pihanja hladnega zraka, pa je. A ni vse tako preprosto. Da bo klimatska naprava kar se da učinkovito hladila, pri tem pa ne bo porabila preveč energije, je dobro upoštevati nekaj nasvetov. Tudi zato, da ne bomo na lastni koži občutili posledic njenega delovanja, kot so glavobol, prehlad, kašelj in boleče grlo.

Seveda je v prvi vrsti pomembno, da kupite kakovostno klimatsko napravo, ki vam bo zagotavljala brezskrbno uporabo in vas bo učinkovito hladila, ob rednem servisu pa z njo ne bo nobenih zapletov in popravil. Kakovostne klime lahko kupite tudi pri Petrolu, kjer vam zagotavljajo celovito storitev, skupaj s svetovanjem in montažo, hkrati pa boste deležni še ugodnih cen za elektriko.

Tako zaradi zdravja kot tudi zaradi porabe energije ne pretiravajte z ohlajanjem prostorov. V vročih dneh naj jih ne bi ohlajali pod 25 °C – razlika med zunanjo temperaturo in tisto v prostorih naj bo največ šest ali sedem stopinj.

Za ohladitev prostora je potreben določen čas, a nastavitev najnižje temperature tega časa ne bo skrajšala. Klime nikar ne vklapljajte za krajši čas in z najnižjo nastavljeno temperaturo – naprava bo takrat delovala s polno močjo in posledično porabila več električne energije.

Pri nekaterih modelih je mogoče nastaviti stopnjo vlažnosti zraka, ki jo nato naprava uravnava samodejno. Vedeti je namreč treba, da klimatska naprava izsušuje zrak v prostoru – notranja enota pri hlajenju črpa zrak iz prostora, ga ohlaja in mu odvzema vlago, nato pa ga ohlajenega in razvlaženega vrača nazaj v prostor. Za dobro počutje naj bi bila relativna zračna vlažnost v prostoru od 30- do 50-odstotna.

Preden vključite klimatsko napravo, prostor dobro prezračite, nato pa zaprite okna in vrata. Ko naprava deluje, je priporočljivo občasno odpreti okna in vrata, da se zrak v prostoru malo »premeša«.

Spustite rolete in žaluzije, še zlasti na sončni strani – sončni žarki namreč prodirajo v prostor tudi skozi zaprta okna in ga grejejo. Klimatska naprava bo tako za delovanje porabila manj energije.

Reže za izpihovanje zraka v prostor usmerite vodoravno. Topel zrak, ki se nabira pod stropom, se bo tako ohladil, od tam pa se bo ohlajen pomikal proti tlom, kjer bo izpodrival topli zrak. Prostor bo tako najbolj enakomerno ohlajen, preprečili boste nezdravo pihanje hladnega zraka neposredno v vas, poraba energije pa bo najbolj učinkovita.

Petrol klimatske naprave ženska

Če se za nakup klimatske naprave šele odločate, razmislite o nakupu modela, ki zagotavlja usmerjeno razpihovanje zraka z infrardečim 3D-tipalom. Vetikalno nameščena tipala na notranji enoti se premikajo levo in desno ter podrobno tridimenzionalno analizirajo temperaturo tudi na oddaljenih mestih v prostoru. Naprava tako oceni, kje v sobi so ljudje, temu pa prilagaja smer in moč izpiha zraka.

Ugašajte luči, ki so vir toplote. Po potrebi prerazporedite pohištvo, da bo omogočen boljši pretok zraka. Na ta način boste povečali energijsko učinkovitost klimatske naprave.

Poskrbite za redno menjavo oziroma čiščenje filtrov v klimatski napravi. Nekatere filtre je treba menjati, pri drugih zadostuje že, da jih operete pod tekočo vodo in posušite.

Poskrbite za redni servis klimatske naprave. Tega je treba opraviti enkrat na leto, najbolje pred začetkom poletne sezone. Servis je nujen pravilno in učinkovito delovanje naprave, hkrati pa zagotovite, da vaše zdravje ne bo ogroženo. Izmenjevalnik in zbirna posoda sta namreč ves čas vlažna, vlažno okolje pa je idealno za razvoj mikroorganizmov, plesni in glivic. Ti v najboljšem primeru povzročajo le neprijetne vonjave, ki se širijo iz klimatske naprave, v najslabšem pa alergijske reakcije in različne bolezni. Redni servis zato poleg čiščenja naprave vključuje tudi dezinfekcijo njenih komponent.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 21:34
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close