Kuhanje z otroki je zabavno in poučno

Zabavna izkušnja, pri kateri pa se otroci še veliko naučijo. Pri določeni starosti otrokom postane kuhanje zelo zanimivo, zato želijo dokazati, da znajo tudi oni kaj ustvariti.

Običajno se začne z otroško kuhinjo in posodicami, kjer si predstavljajo, da kuhajo za svoje igračke in starše. Otroci so radovedni, radi postavljajo vprašanja o kuhanju, zato je prav, da jim pustimo, da nam v kuhinji pomagajo in tudi sami kaj ustvarijo.

Veliko staršev ima težavo s tem, da otroci v kuhinji pustijo nered. Toda, tudi pospravljanje je del gospodinjenja, ki se ga morajo naučiti, zato vam svetujemo, da ne skrbite, če se mleko polije, štedilnik umaže in špinača kaplja iz stropa. Tudi sami se niste rodili kot kuharski mojster.

Učenje novih veščin

V hitrem tempu življenja si moramo vzeti čas za otroke in ga skupaj z njimi preživeti čim bolj kakovostno. Kuhinja je idealno mesto za to. Prostor, kjer se boste lahko pogovorili, otroci vam bodo zaupali svoje prigode in težave ter se obenem naučili veliko novega. Tudi matematike! Ko pečete piškote ali kruh, je odlična priložnost za spoznavanje ali preračunavanje merskih enot, kaj je več in kaj manj. Obenem otroku lahko razložite delovanje pečice in vpliv visokih temperatur na živila.

Učenje branja

Otroka spodbudite, da vam pomaga tako, da v kuharski knjigi poišče recept ter vam ga prebere. S tem bo obogatil besedni zaklad in vadil branje. Naučil se bo tudi veliko o uporabi različnih vrst posode, uporabi začimb in se podučil o kuhinjah sveta. Ne pozabite na značilne slovenske jedi in navade.

Razvijanje spretnosti

Majhnemu otroku ne boste v roke dali ogromnega noža, vam pa lahko priskoči na pomoč pri gnetenju testa, uporabi začimb, stepanju beljakov in oblikovanju piškotov. Naučite ga lahko, kako ubije jajce ter loči beljak od rumenjaka. Starejši otroci naj se preskusijo v peki jajc in palačink.

Reševanje težav

Ne pričakujte, da bodo otroci takoj usvojili znanje najboljših kuharskih mojstrov in gospodinj. Z veliko mero potrpljenja in razumevanja pa jih lahko veliko naučite. Tudi reševanja težav z majhnimi triki, ki se vam morda zdijo samoumevni. Pri kuhanju zelo dobro pride do izraza pregovor, da se iz svojih napak največ naučimo in da ni nič narobe, če bodo jajca zažgana, mleko skipelo.

Prijetno izkoriščen čas

Ena najlepših prednosti kuhanja z otroki pa je skupni čas. Otroci si bodo veliko zapomnili že samo iz pripovedovanj o vaših izkušnjah, nasvetih ter se naučili veliko novega, če jim boste dovolili, da vam v kuhinji pomagajo. Naučite jih, da je najboljši sveže pripravljen obrok, iz kakovostnih sestavin. Čas v kuhinji lahko izkoristite za pogovor o zdravem načinu prehranjevanja, nakupovanju živil ter različnih kuhinjah sveta. To, kar boste otroke naučili v mladih letih, bo najboljša popotnica za njegovo življenje, ki jo bo lahko delil naprej. Zakaj ne bi pri kuhi pomagala cela družina? Verjamemo, da to ni mogoče vsak dan, zagotovo pa si lahko izberete en dan v tednu, ki ga preživite v kuhinji, se dogovorite, kakšna je naloga posameznika, kdo je glavni kuhar in kdo pomiva posodo. Vsak teden ali mesec lahko vloge zamenjate, na ta način pa bo otrok spoznal različne vloge, ki jih bo lahko uporabil tudi v drugih življenjskih situacijah.

Spremljajte oddajo Mali šef Slovenije na Pop TV in glasujte! Šolam, ki bodo prejele največ vaših glasov, bo Mercator podelil donacije za dobre projekte. Kako glasovati? Ob nakupu izdelkov, označenih z Moje znamke, na računu prejmete kodo za glasovanje. Na malisef.mercator.si s prejeto kodo glasujte za šolo, ki bi ji radi pomagali do donacije. Šolarji, ki tekmujejo v oddaji Mali šef Slovenije, bodo s prvimi tremi mesti, ki jih določi žirija, svojim šolam prinesli zmagovalne donacije, druge šole, ki  tekmujejo v oddaji, pa so odvisne od vaših glasov. Zato glasujte in pomagajte razdeliti skupaj 30.000 evrov med šole, ki tekmujejo v oddaji Mali šef Slovenije. Glasovanje poteka od 1. aprila do 2. junija 2019. malisef.mercator.si

V Mercatorju se zavedamo, kako pomembna je uravnotežena prehrana. Predvsem pri otrocih, ki se še učijo pravilnih prehranjevalnih navad. Glede na intenziven življenjski tempo v današnjem času je prav, da temu področju namenjamo več pozornosti, da k temu spodbujamo tudi otroke in poskusimo narediti čim več. Z vključevanjem otrok v sam proces ustvarjanja jedi – od pravilne izbire sestavin do končnega krožnika – bomo vzpodbudili njihovo spoštovanje do hrane in veselje do kuhanja.V zabavnem kuharskem šovu Mali šef Slovenije, v katerem slovenski osnovnošolci pokažejo svoje kuharske veščine in pridobivajo nova znanja, smo prepoznali enak cilj. Vse sodelujoče male kuharje pa bomo nagradili še z donacijami za njihove šole in nakup pripomočkov, ki jih potrebujejo.

Andreja Zadnik Andoljšek, direktorica tržnega komuniciranja v Mercatorju

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 21:34
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close