Si upate pristopiti prvi?

anonimni uporabnik, 11. marec 2019
Ostalo
NLB Vita, otrok pri igri, nevarnost zadušitve

Vsak lahko nudi prvo pomoč. Vprašanje pa je, če ima osnovno znanje kako in se zaveda, da je nuditi prvo pomoč pomembnejše od strahu, da bom naredil kaj narobe. Strah je namreč dejavnik, ki najpogosteje povzroči, da priče nesreči ali poškodbi zmrznejo in prepozno ukrepajo.

Bi upali pristopiti prvi? Majhna verjetnost je, da se boste znašli v situaciji, ko boste morali nuditi prvo pomoč. Velika verjetnost pa je, da ko se boste v takšni situaciji znašli, jo boste morali nudili ravno svojemu bližnjemu. Podatki namreč kažejo, da prvo pomoč nudimo najpogosteje svojim bližnjim – prijatelju, sorodniku, sodelavcu, ljubljeni osebi ali celo otroku.

Življenje je dragoceno in znanje prve pomoči ga varuje

Znanje o prvi pomoči postane neprecenljivo vredno, ko se zgodi situacija, ko vaš bližnji potrebuje prvo pomoč. Takrat je pomembno, da pristopite samozavestno, pomirjujoče in pogumno.

Vsak lahko nudi prvo pomoč. Vprašanje pa je, če ima osnovno znanje kako in se zaveda, da je nuditi prvo pomoč pomembnejše od strahu, da bo kaj naredil narobe. Strah je namreč dejavnik, ki najpogosteje povzroči, da priče nesreči ali poškodbi zmrznejo in prepozno ukrepajo.

Zato je življenjska zavarovalnica NLB Vita v sodelovanju s strokovnjaki pripravila napotke, kako pomagati in pristopiti prvi.
Veščine, pogum in odločitev, da boste pristopili prvi, rešujejo življenja. Bi znali pomagati, če bi naleteli na eno od teh situacij?

Poškodba na ulici

Vsi hitimo, mnogokrat zamujamo. Nesreča ne počiva. To še posebej velja, ko so posebne vremenske razmere in z njimi povezano stanje na poti (slaba vidljivost, drseča tla, mraz in s tem povezana slabša koordinacija). V zimskem času so tla zamrznjena in idealna za zdrse. Ko se zgodi, se ustavite. Poškodovanega umaknite na varno, pomislite, kaj storiti in se odločite. Pristopite prvi. Več …

Športna poškodba

Šport je zdrav. Gibanje priporočajo vsi strokovnjaki. Kar pogosto preslišimo, pa so njihova opozorila. Da naj bo vadba prilagojena telesni pripravljenosti, morebitnim telesnim omejitvam, spremenjenim razmeram na vadbišču, trenutnemu počutju, starosti in drugim posebnostim. Če na to pozabimo, lahko pride do poškodbe. Najpogostejša poškodba je poškodba spodnjih okončin. Ukrepanje v prvih trenutkih po nastanku poškodbe je pomembno, saj lahko prepreči zaplete in nadaljnje poškodbe. Več …

Zastoj srca

Ste vedeli, da se 80 % zastojev srca zgodi v domačem okolju? To pomeni med bližnjimi in svojci. V Sloveniji zaradi zastoja srca vsak dan umre 5 ljudi. Bi zmogli s pritiski na prsni koš »kupiti čas« in povečati možnost preživetja? S preprostimi in pravočasno izvedenimi postopki oživljanja lahko rešite človeško življenje. Več …

Prva pomoč otroku, ki se duši

Nesreče se dogajajo. Tudi otrokom. Starši povedo, da so v takšni situaciji zmrznili in da bi dodatno znanje, predvsem pa vaje pripomogle, da bi hitreje in bolj učinkovito pomagali. Ne dopustite, da bi neznanje lahko vplivalo na varnost vaših bližnjih. Veste kako pravilno ukrepati, saj imate le nekaj minut dragocenega časa, da rešite otrokovo življenje? Več …

Vabljeni k ogledu video prikaza Pristopi prvi

Serija štirih videov posnetih v sodelovanju življenjske zavarovalnice NLB Vita, Med.Over.Net, Društva za srce in Zavoda Arthron, prikazuje štiri pogoste situacije, s katerih se vsakodnevno sreča vsaj 300 ljudi.

Video: Prva pomoč, ko pride do nezgode otroka ali dojenčka

Naj bodo videi navdih, da sprejmete odločitev in boste ukrepali, ko bo potrebno. Če nimate znanja in ne veste kako, je to odlična priložnost za obisk tečaja prve pomoči in/ali postopkov oživljanja. V Sloveniji je veliko možnosti, med njimi tudi brezplačne. Sledite informacijam na spletnih straneh in obiščite enega izmed njih. Za tečaj v vašem kraju iščite npr. »tečaj prva pomoč v Ljubljani« ali »tečaj postopki oživljanja v Ljubljani«.

V Društvu za srce redno organizirajo tečaje temeljne prve pomoči obsega in tečaje temeljnih postopkov oživljanja tako odraslih kot dojenčkov in malih otrok. Namen tečajev je, da se udeleženci naučijo, osvežijo in obogatijo znanje ter veščine s področja temeljnih postopkov in prepoznavanja ter pravilnega ukrepanja ob nekaterih nujnih stanjih ljudi v življenjski ogroženosti.
Za več informacij so vam na voljo tudi po telefonu: 01/234 75 55 ali po e-pošti: [email protected].

Preberite tudi:

Poznate osnove prve pomoči?
• Potrebujete posvet z zdravnikom? Obiščite forum Urgenca
Pristopi prvi – specializirana stran

Morda minuta vašega življenja spremeni leta življenja nekoga drugega.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
10.07.2024 ob 09:38
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close