Ali so lahko vlažne kopalke vzrok za vaginalno vnetje?

anonimni uporabnik, 18. februar 2019
Ostalo
mokre kopalke in vaginalno vnetje

Normalna flora nožnice se lahko hitro poruši zaradi različnih dejavnikov, posledica pa je lahko nadležno vaginalno glivično vnetje.

Najpogostejši povzročitelj je glivica Candida albicans, proti kateri se lahko preventivno borimo s pravimi življenjskimi navadami. Pazimo na prehrano, nosimo bombažno perilo, uporabljamo mila z nizko pH-vrednostjo, na bazenih, savnah in v telovadnicah skrbimo, da koža na področju spolovila čim bolj diha. Te vrste glivic v bazenih niso prenosljive, vendar pa je vlažno in toplo okolje zanje zelo ugodno.

Glivična vnetja nožnice so pogosta težava, saj se vsaj enkrat v življenju z njimi sreča večina žensk pred pričetkom menopavze. Candida albicans prebiva tudi v ustni votlini, prebavilih in nožnici zdravih žensk. Kadar je ravnovesje mikroorganizmov v nožnici porušeno, pride do prevelikega porasta števila glivic in posledično neželenega vnetja, kar lahko vpliva na kakovost življenja.

https://med.over.net/clanek/o-vaginalnih-okuzbah-z-dr-pusenjakom/

Kako se zavarujemo pred porastom glivic pri kopanju?

V bazenih, savnah, morju ali jakuzzijih se glivica Candida albicans ne prenaša, vendar pa je mokro okolje zanjo izjemno ugodno, zato se lahko v takšnih pogojih hitro razmnoži. 
● Po kopanju se zato vedno preoblečemo iz vlažnih kopalk in se dobro obrišemo. S suhimi oblačili bomo ustavili prekomeren porast neželenih glivic.
● Glivice bodo prav tako uspevale med potenjem, če se po opravljeni športni vadbi ali v vročih dneh ne preoblečemo v suha oblačila. Med vadbo poskrbimo za oblačila, ki so čim bolj zračna.
● Tudi sintetično perilo koži ne omogoča, da diha. Vlažni predel bo glivice spodbujal k prekomerni rasti.

glivično vnetje nožnice

Kaj storiti, ko opazimo simptome vaginalnega vnetja?

Če se odločimo, da bomo najprej poskusile z zdravimi življenjskimi navadami, iz prehrane izločimo sladkor, belo moko, testenine, bel kruh.  Poskrbimo za raznovrstno hrano, ki jo obogatimo s probiotičnimi izdelki. Nosimo bombažna oblačila in skrbimo za pravilno higieno brez agresivnih mil, ki lahko nožnico preveč izsušijo. Seveda je tudi pri teh težavah gibanje več kot dobrodošlo. Še več uporabnih nasvetov, kako se izogniti vaginalnim glivičnim vnetjem, najdete tudi na Lomexin.si.

V lekarnah so na voljo različni izdelki za borbo proti neželenim glivičnim okužbam, med njimi tudi učinkovito zdravilo Lomexin, ki je antimikotik širokega spektra z izrazitim fungicidnim delovanjem. Če so simptomi izraziti oziroma je samozdravljenje neuspešno, obiščite ginekologa.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 16:52
113,027
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close