Koža ve, kako ste z njo ravnali pozimi

Koža pozimi potrebuje posebno nego

Zimski meseci najbolj obremenijo kožo, saj je ta prvi in največji organ, ki je izpostavljen neugodnim vremenskim razmeram – nizkim temperaturam, hladnim vetrovom, velikim temperaturnim razlikam in zmanjšani vlažnosti zraka.

Vsaka koža ima glede na individualne razlike v sestavi in tipu različno toleranco na mraz, kljub temu pa jo je treba pozimi pravočasno zaščititi. V nasprotnem primeru boste toplejše dni dočakali s poškodovanim zaščitnim hidrolipidnim slojem kože. Posledica tega pa bodo neželeni pojavi na koži in njen nezdravi videz. Ne pozabite: koža ne pozabi, kako jo negujete.

Kaj je pozimi drugače?

Zaradi pogostega izpostavljanja kože neugodnim vremenskim razmeram se ta čezmerno suši, postane hrapava, izgublja prožnost, se lušči in poka. Posledično pa ob tem pride tudi do močnejšega srbenja, pordelosti in razdraženosti. Zaradi izgube lipidov, ki tvorijo zaščitni sloj kože, vpliva ultravijoličastih žarkov in drugih zunanjih dejavnikov, izpostavljenemu vrhnjemu sloju kože primanjkuje vode. K temu pripomore tudi to, da žleze lojnice tvorijo manj sebuma, ki masti kožo, ji daje prožnost in pomaga pri tvorbi zaščitnega sloja, ki kožo varuje.

Zato koža izgubi naravno napetost in prožnost, njeno zaščitno delovanje pa je porušeno. Najpogostejši razlog za navedene tegobe je izguba vlage in lipidov. K temu prispeva tudi daljše zadrževanje v zaprtih prostorih s centralnim ogrevanjem, ki močno izsuši zrak. To, kar se pozimi ne spremeni, je nevarnost sončnih žarkov, da s sevanjem poškodujejo kožo.

Kaj počnete narobe?

Vsakdanjih službenih in domačih obveznosti seveda na račun neustreznih zimskih razmer ne morete opustiti, pozorni pa bodite na navade, s katerimi kožo še dodatno obremenite:

S pretirano uporabo mila in neustreznimi izdelki za higieno in nego telesa uničujete zaščitni sloj kože in jo sušite. Poleg tega, da teh izdelkov ne uporabljate preveč pogosto, je pomembno tudi, katere uporabljate. Alkoholi lahko kožo dodatno »razmastijo« in izsušijo, zato je mnogo boljše uporabljati blaga mila, bogata z olji.

Pozimi se najlažje ogrejemo v vroči kopeli, vendar s tem dehidriramo kožo in odstranjujemo njene naravne maščobe. K škodljivim navadam spada tudi nanašanje neustreznih kozmetičnih izdelkov po prhanju, saj ti izdelki koži ne dajejo dovolj vlage in je globinsko ne vlažijo. Hkrati pa ne spodbujajo tvorbe kolagena in elastina. Uporabljajte blage kopeli, o izbiri kozmetičnih izdelkov pa se posvetujte z dermatologom.

Tudi koža na stopalih potrebuje posebno nego

Nega kože na stopalih in petah se pogosto poudarja le v mesecih, ko stopala »pokažemo«, kar je zelo narobe. Zaradi suhosti kože so pozimi pete prav tako grobe in razpokane. Stopala negujte tako kot preostalo telo in skrbite zanje skozi vse leto. Poletje vedno pride prehitro.

Kaj pa koža na rokah?

Če si vlažilno kremo nanesete na roke, tik preden greste ven, s tem povzročite več škode kot koristi. Zzaradi nizkih temperatur molekule vode v kremi zamrznejo, ob tem pa tvorijo ostre kristalčke, ki dodatno poškodujejo kožo. Zapomnite si: kožo hidriramo le ponoči.

Ne pretiravajte

Z uporabo več različnih krem lahko pride do zasičenja kože in doseganja neustreznih učinkov, vseeno pa iz svoje kozmetične torbice ne odstranite kreme z visokim zaščitnim faktorjem, zlasti če ste na smučarskem ali planinskem izletu, saj je takrat – zaradi višje nadmorske višine in odboja sončnih žarkov od snežno bele površine – ultravijoličasto sevanje močnejše in lahko poškoduje kožo ter jo naguba.

IMATE TEŽAVE S KOŽO? VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Kožo in sploh vse telo je treba nahraniti z vitamini, na kar prav pri koži pogosto pozabimo. Poleg ustreznih kozmetičnih izdelkov na osnovi esencialnih maščobnih kislin, retinola in vitamina E, je pomembna tudi prehrana. Neustrezna prehrana s praznimi kalorijami in primanjkljajem vitaminov in mineralov prispeva k zmanjšanju prožnosti kože, k poškodbam in razpokam ob izpostavljanju velikim temperaturnim spremembam in k nezdravemu videzu. Rešitev je zelo preprosta – skriva se v sadnih kislinah in alfahidroksilnih kislinah, prisotnih v sadju, saj te spodbujajo obnavljanje kože, suhi koži pa vračajo vlažnost in vitalnost.

Radi pozabimo tudi na povečan vnos tekočine, ki je potreben zlasti zaradi suhega zraka v ogrevanih bivalnih prostorih, saj ta vpliva na večjo izgubo vode v organizmu. Premalo tekočine in dehidracija sta temeljna vzroka povečane izsušenosti kože.

Najbolj izpostavljeni deli telesa so obraz, vrat in roke, najobčutljivejša pa je koža na rokah, ker je tanjša in ima manj lojnic, zato prej razpoka. Zaradi tega se na prosto odpravite v toplih zimskih rokavicah – pa tudi na kapo in šal ne pozabite.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 18:28
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close