Gripa: simptomi, potek in zdravljenje

anonimni uporabnik, 05. februar 2019
Ostalo
Gripa:zdravljenje, potek bolezni

Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Po ocenah zanjo vsako sezono zboli do 10 odstotkov prebivalcev, kar je do 200.000 naših prebivalcev.

Poleg virusov, ki ostanejo stalno sebi enaki, obstajajo številne vrste virusov, ki pa v večji ali manjši meri nenehno spreminjajo svojo sestavo in svoje značilnosti. V to skupino sodijo tudi virusi gripe; razlikujemo tri tipe: A, B in C. Za človeka je najbolj napadalen virus gripe (influence) tip A, ki tudi najbolj spreminja svoje značilnosti. Zato se naše telo ob vsaki novi okužbi z virusi gripe tip A znajde pred bolj ali manj spremenjenim nasprotnikom, proti kateremu so protitelesa, ustvarjena pri predhodni okužbi, samo malo učinkovita ali pa sploh ne. V takih primerih bolnik zboli za približno enako obliko gripe, kakršno je že prebolel. Naravne trajne imunosti ni.

Na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, lahko spremljate pojav gripe in drugih okužb dihal.

FORUM DRUŽINSKA MEDICINA

Če pa človeka, ki je vsaj enkrat prebolel gripo, cepimo, ko še ni ponovno okužen, s cepivom narejenim iz sevov virusa z novimi značilnostmi, obstaja velika verjetnost, da ne bo zbolel, ker je že “oborožen” z novimi protitelesi.

Gledanje na gripo kot na nepomembno bolezen je povsem zgrešeno. Zaradi svoje množičnosti in pogosto težkega poteka (glejte preglednico), zlasti pri starejših ljudeh, srčnih, pljučnih in drugih kroničnih bolnikih, predstavlja gripa velik zdravstveni in gospodarski problem. Izjemno velik je izdatek za zdravila, veliko ljudi izostaja z dela, veliko je tudi število potrebnih zdravljenja v bolnišnicah.

Razmislek o preventivnem cepljenju proti gripi

Pri tem ne smemo prezreti, da so stroški za cepivo proti gripi in za cepljenje smešno nizki (ponavadi okoli 15 €) v primerjavi s posrednimi in neposrednimi stroški, ki jih ima posameznik, ko zboli za to boleznijo, in navsezadnje tudi država.

cepljenje proti gripi

Ker v številnih primerih ta bolezen poteka blago in zanjo zboli malo ljudi, nas to odvrača od misli, da se je pred gripo nujno zaščititi s cepljenjem. Večkrat smo tudi prepričani, da bomo morebitni bolezni kos že z nekaj skodelicami vročega čaja ter tabletami proti vročini, bolečinam in kašlju.

Premalo resno pomislimo, da okrevanje po “blagi” gripi, ki jo prebolevamo stoje, traja dlje, kot če se zanjo zdravimo po navodilih zdravnika in da kljub našemu dobremu zdravju lahko zbolimo za težko obliko bolezni. Ne nazadnje ne smemo pozabiti na možnost množičnega (epidemičnega) nastopa bolezni. Vsem zapletom gripe se izognemo ali zaplete omilimo, če se pravočasno cepimo z ustreznim cepivom.

Pooblaščeni laboratoriji v raznih državah vsako leto pripravijo novo cepivo iz celih virusov ali njihovih delcev, in sicer iz sevov virusov, ki so ravno “na pohodu”. Neuporabljena cepiva, stara leto ali dve, zavržejo, ker so proti novim sevom virusa neučinkovita.

Ker cepivo postane polno učinkovito proti koncu drugega tedna po cepljenju in se prvi primeri gripe pojavljajo v začetku jeseni, je najbolj primeren čas za cepljenje ob koncu septembra in na začetku oktobra. Manj smiselno je cepljenje šele proti koncu zime, saj je pričakovano število gripoznih vnetij v marcu razmeroma majhno.

Razmišljanje o gripi in o njenih zapletih bi sklenil z ugotovitvijo, da ima cepljenje proti tej bolezni velike zdravstvene ter družbeno-gospodarske koristi, in s priporočilom, da postane cepljenje proti tej bolezni pomembno dejanje pri skrbi posameznika za ohranitev svojega lastnega zdravja.

Potek gripe

Širjenje bolezni

  • kapljičasta okužba s kihanjem, kašljem;
  • dotik z okuženimi predmeti.
  • inkubacija
  • čas od okužbe do pojave bolezni: 48 ur.

Znaki bolezni

Nenaden začetek z mrzlico, mrazenjem, visoko vročino do 40 o C, ki prek dneva malo niha in traja 3-5 dni. V glavnem suh kašelj, kihanje, prehlad, hud glavobol, bolečine in trganje v mišicah in sklepih, predvsem v nogah, solzenje, pekoč občutek v očeh, vnetne spremembe v zgornjih dihalnih poteh, boleče grlo, bolečine v prsnem košu, splošna šibkost, zbitost, želja po ležanju.

Potek

Četrti ali peti dan vročina pade, počutje je veliko boljše in bolnik dobi občutek ozdravljenja, vendar se pokašljevanje in občutek izčrpanosti vlečeta še več dni ali nekaj tednov.

Zapleti

Zlasti pri starejših, kroničnih srčnih in pljučnih bolnikih ter osebah s sladkorno boleznijo, rakom, aidsom: pljučnice s težkim potekom, vnetje srčne mišice, vnetje centralnega živčevja.

Kaj povzroči gripo?

Povzročitelj gripe je virus influence. Obstaja več tipov virusov. Večina iz med njih, razen tipa C, je sposobna spreminjanja, tako da nastajajo vedno novi sevi in imunski sistem ni sposoben razviti imunosti za vse življenje.

Simptomi gripe

Virus gripe se prenaša s kužnimi kapljicami, ki jih po zraku, zlasti v zaprtih prostorih, razširjajo okuženi bolniki, s kašljanjem, kihanjem ter posrednim in neposrednim stikom. Bolezenski znaki nastopijo po eno do tridnevni inkubaciji. Nenadoma se pojavijo visoka temperatura, glavobol, bolečine v mišicah in kosteh, dražeč občutek v žrelu in suh kašelj. Po dveh dneh začnejo vročina in drugi simptomi usihati in po petih dneh navadno izginejo. Bolnik navadno v 7-10 dneh docela ozdravi.Simptomi vnetja dihal pa se ohranijo; bolnik je slaboten in včasih potrt.
Bolezen je lahko nevarna zaradi hitrega širjenja in pogostih zapletov s pljučnico, ki ogroža predvsem starejše in kronične bolnike.

Zdravljenje gripe

Razen v blagih primerih naj bolnik miruje v postelji v topli in dobro prezračeni sobi. Jemlje naj sredstva proti bolečinam, da si olajša trganje in bolečine in zmanjša telesno temperaturo. Topli napitki pomirjajo vneto grlo, vdihavanje pare pa blažilno deluje na pljuča. Če zboli za gripo prileten človek ali bolnik z boleznijo pljuč ali srca, je treba poklicati zdravnika, takoj ko se pojavijo simptomi. Pacient lahko vstane iz postelje, ko vročina popusti, vendar še vedno potrebuje mirovanje. Ko se mu moč začne vračati, naj postopoma spet začne normalno delati in živeti.

Preprečevanje gripe

Izogibanje bivanju v zaprtih prostorih, kjer je veliko ljudi, vzdrževanje dobre kondicije, redna telesna vadba ter kvalitetna prehrana. Oboleli naj ostanejo v postelji, pri kihanju in kašljanju naj uporabljajo robčke ter se izogibajo telesnim stikom.

Cepljenje proti gripi

Najprimernejši čas za cepljenje je konec oktobra in v začetku novembra, torej pred sezono gripe. Protitelesa, ki ščitijo pred gripo, se pojavijo v dveh tednih po cepljenju. Priporočljivo je za starejše od 60 let, oskrbovance v domovih za ostarele in ostalih zavodih, odrasle in otroke, ki imajo kronične bolezni pljuč, srca, presnovne bolezni, bronhialno astmo, ledvične ter živčno-mišične bolezni. Cepljenje je treba vsako leto ponoviti.

Čeprav cepivo ni popolnoma učinkovito, še vedno daje učinkovito zaščito pred drugimi tipi virusov, potek bolezni pa je precej lažji.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
27.07.2024 ob 20:58
297,653
27.07.2024 ob 19:58
113,027
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close