Mladostniške težave rešujejo tudi na spletu

anonimni uporabnik, 29. januar 2019
Ostalo
Najstnici gledata telefo - posvetovalnica od To sem jaz

V sedemnajstih letih neprekinjenega delovanja se je spletišče www.tosemjaz.net razvilo v priljubljeno mladinsko spletno svetovalnico v Sloveniji. Mladim zagotavlja anonimen, javen, brezplačen in preprost dostop do strokovnega nasveta. V skupini spletnih svetovalcev deluje približno 60 strokovnjakov s področja medicine, psihologije, socialnega dela in šolstva.

Med spletnimi svetovalci, ki odgovarjajo na vprašanja mladih in pomagajo reševati mladostniške težave so zdravniki različnih specializacij. Svetovalci so šolski zdravnik, pediater, ginekolog, družinski zdravnik, epidemiolog, psihologi in psihoterapevti ter strokovnjaki drugih specializacij.

Vsi strokovnjaki so prostovoljci iz različnih organizacij. Strokovnjaki so mladostnikom doslej odgovorili na več kot 42.000 vprašanj, povezanih z najrazličnejšimi dilemami in stiskami odraščanja. Posebno pomembno vlogo v programu To sem jaz ima uredništvo, ki skrbi za ustrezno komunikacijo.

Ker so mladostniki v spletni svetovalnici anonimni, je ta prostor razumljen in uporabljen kot varno okolje za razpravljanje o osebnih temah. Velikokrat mladostniki povedo, da prenekaterih težav in dilem, ki jih ubesedijo v anonimni spletni svetovalnici, ne bi zmogli obelodaniti v živo ali pa sploh ne bi poiskali pomoči, saj jih zadržujejo občutki dvomov in sramu.

Zakaj so mladostniške težave tako zapletene?

“Vem, da so mi starši vedno rekli, da bodo najstniška leta težka in da se bom spremenila in začela gledati na svet kot odrasla oseba. Nikoli pa mi niso povedali kako težko bo sprejeti moja čustva, samo sebe in ves svet. Nikoli si nisem mislila, da bom tako zmedena in obupana kot sem zdaj. Poleg tega, da ne vem kaj čutim in kakšna so moja čustva, mi gredo vsi na živce in zdi se, da moram vsemu nasprotovati.

Na živce mi gre, da mora vsa moja družina vedno ocenjevati moje delo in ga kritizirati. Vedno mi poskušajo “pomagati”, kot da nisem dovolj sposobna narediti to delo. Saj vem, da mislijo dobro, a mi gre na živce.

Potem pa so še tu moja čustva. Najhuje je pred menstruacijo ali ko imam menstruacijo. Seveda mi je jasno, da smo dekleta takrat zelo na dnu zaradi hormonov in tega. T sem doživela že neštetokrat. Zanima me kako si lahko olajšam to čustveno zmedo?

Ker se v tem času počutim zelo depresivno, vse me užali in zato se jočem ves čas, o sebi začnem misliti nizkotno in slabo. No, kot sem rekla, ko imam perilo je najhuje, a včasih se tako počutim tudi ko nimam perila. Ne vem, kaj naj naredim, da ne bo tako težko sprejeti vse. Tudi moja samozavest ni najboljša, ampak se drži.. ne vem kaj mi lahko obrne moje mišljenje na pozitivno. Kako naj začnem vse gledati s pozitivnega vidika? Kaj naj naredim, da se bom počutila bolje?

Zapis petnajstletnice, www.tosemjaz.net

Mladostniške težave so raznolike

Iz analiz spletnih vprašanj je razvidno, da 75 odstotkov vprašanj zastavijo dekleta, 60 odstotkov piscev vprašanj je starih od 14 do 17 let.

V analizi vprašanj izstopijo kot najpogostejše naslednje teme: telesno dozorevanje in telesno zdravje, medosebni odnosi in duševno zdravje, spolnost in spolno zdravje.

Znotraj vsebin o duševnem zdravju mladi najpogosteje sprašujejo o čustvih, nizki samozavesti in komunikacijskih problemih. Pogosto odpirajo teme o zaljubljenosti in prijateljstvih. Njihova najtežja vprašanja – teh je približno 7 odstotkov, se največkrat nanašajo na motnje hranjenja, samopoškodbeno vedenje in samomorilnost.

V primeru najtežjih vprašanj mladostniki potrebujejo strokovno pomoč v živo. Včasih pa je ravno spletni prostor tisti, v katerem o svojih stiskah prvič odprto spregovorijo, povprašujejo, kako bi si lahko pomagali.

Spletna svetovalnica dopolnjuje sodobno paradigmo dostopne, strokovne spletne podpore med odraščanjem (uveljavlja koncept vzpostavljanja dopolnilnega vira pomoči). Deluje pod okriljem Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Obiščite ga: e-svetovalnica.

To sem jaz - posvetovalnica za mlade, spletna stran
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
10.07.2024 ob 09:38
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close