Vemo dovolj o oznakah na živilih?

anonimni uporabnik, 17. december 2018
Ostalo

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije je 3. decembra pripravilo strokovno srečanje »Živilo se predstavi – ali izvem dovolj?« z namenom, da bi predstavili poznavanje označevanja živil s strani potrošnikov, opozorili na problematiko raznovrstnega označevanja živil pri nas, vpliv različnih deležnikov na označevanje živil, predstavili pomen prehranskih dopolnil ter na koncu s predavateljicami in udeleženci našli rešitve in predloge, ki bi lahko izboljšali stanje na področju označevanja živil pri nas.

“Društvo že od leta 1992 podeljuje znak stiliziranega srca in sicer po normativu in pravilniku, ki se vedno usklajuje z zakonodajo oz. predpisi in v skladu z ugotovitvami stroke. Ta znak je pred letom 2008 nosil napis VARUJE ZDRAVJE, po čemer se ga spominja večina ljudi”,

predstavlja delo na področju označevanja živil, Nataša Jan, direktorica  Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije.

Danes se uporablja znak brez slogana “VARUJE ZDRAVJE” in sicer zaradi spremenjene zakonodaje o prehranskih in zdravstvenih trditvah na živilih, ki je začela veljati leta 2016. Kljub temu je znak ostal prepoznaven, saj se je že globoko ukoreninil v slovenskem prostoru. S srčkom je bilo označenih že več kot 350 živilskih izdelkov.

Srček še vedno opozarja

Nepravilna prehrana je med najpomembnejšimi dejavniki tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja. Znak srčka je zaradi tega postal vodnik pri nakupih živil v trgovinah, kar je do danes dokazalo že nekaj raziskav v slovenski javnosti.

Po podatkih izvedene raziskave Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije, pri 1000 udeležencih aktivnosti društva, znak pozna 77 odstotkov vprašanih. Z raziskavo so ugotovili tudi, da se kar 58,3 odstotkov ljudi zaveda, da so pri njih potrebne spremembe načina prehrane, le 27,1 odstotka pa jih meni, da se prehranjuje na zdrav, priporočljiv način. Manjši delež (14,6 odstotkov) ne razmišlja o svojem načinu prehrane.

Znak varovalnih živil podeljuje Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije tistim živilom, ki ugodno vplivajo na ohranjanje zdravja, varujejo pred nastankom kroničnih nenalezljivih bolezni, med katerimi so tudi bolezni srca in ožilja.

Pod znakom so napisane prehranske lastnost(i), ki jih ocenjujejo in zaradi katere (ih) je določenemu živilu znak podeljen. Te ugodne lastnosti za zdravje so nizka energijska vrednost, nizka vsebnost maščob, nasičenih maščob, veliko nenasičenih maščob, malo soli, malo sladkorja ali pa veliko prehranskih vlaknin.

Več informacij: http://zasrce.si

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 22:15
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close