Na novoletno rajanje s čepi v ušesih?

anonimni uporabnik, 19. december 2018
Ostalo

Dolgotrajen hrup na koncertu ali enkraten dogodek, kot je eksplozija petarde, že lahko povzročita izgubo sluha. V prazničnem času je izpostavljenost hrupu povečana, zato nekateri za zaščito uporabljajo kar ušesne čepke.

Od kar je znani glasbenik delil v javnosti svojo zgodbo, kako mu je glasna glasba uničila sluh in povzročila, da sliši stalno zvonjenje (tinitus) v ušesih, so mnogi postali bolj odgovorni pri izpostavljanju hrupu.

Prizor iz komičnega filma, ko si mož natakne ušesne čepke, da ne sliši kričanja otrok ali žena ne smrčanja svojega moža, morda niso tako slaba ideja.

Hrup v okolju je odgovoren za skoraj 60 % vseh izgub sluha

Naglušnost, ki jo povzroča hrup, je bolezen, ki je ena od treh najpogostejših poklicnih bolezni na svetu. Takšne poškodbe sluha običajno niso ozdravljive in ljudje imajo velike težave z razumevanjem in komunikacijo. Zato se pogosto izolirajo od družine in prijateljev. Hrup lahko povzroči nepopravljivo okvaro sluha, poleg tega pa je eden ključnih vzrokov za stres.

Poškodbe zaradi pretiranega hrupa

Če smo predolgo časa izpostavljeni močnemu hrupu, se drobceni in občutljivi deli notranjega ušesa mehansko poškodujejo. Pri hrupu je, tako kot pri radioaktivnih dozah, poškodba odvisna od tega, kako močan je hrup in koliko časa smo mu izpostavljeni.

Glasnost 85 dBA je meja, kjer je obvezno treba uporabljati zaščito za varovanje sluha. Glasna glasba 110–130 dB nam lahko v enakem obdobju povzroči trajno poškodbo sluha že, če smo ji izpostavljeni po 30 minut dnevno (pri 110 dB), ali samo po 4 minute dnevno (pri 130 dB).

Zato strokovnjaki opozarjajo, da na koncertih ne stojte blizu zvočnikov oziroma uporabljajte zaščito pred hrupom. Odprtih prostorov, kjer se uporabljajo pirotehnična sredstva, ki povzročajo hrup, pa se izogibajte ali vedno uporabljajte zaščito. Zakon sicer prepoveduje glasne poke, vendar v praksi do njih še vedno prihaja.

“V hrupu najbolje zaščitimo sluh z uporabo ušesnih čepkov, ki so izdelani po meri. Taki čepki so anatomsko prilagojeni ušesu vsakega posameznika, narejeni iz udobnega materiala. Prepuščajo nekatere frekvence zvoka, tako da je še vedno omogočeno tudi sporazumevanje. Čeprav so taki čepi dražji od navadnih, se bo naložba obrestovala. Ne le, da bomo taka varovala sluha uporabljali, ampak bomo tudi učinkovitejši pri izvajanju delovnih nalog,”

na svojih spletnih straneh predstavljajo strokovnjaki iz AudioBM, ki jih vodi Franci Urankar, tudi moderator foruma Slušni aparati in zaščita sluha.Imate vprašanje, ste v dilemi in ne veste, na koga se obrniti? Na voljo vam je svetovalec. Vprašajte ga.

Zakaj je potrebno zaščititi sluh

Izpostavljanje pretiranemu hrupu lahko privede do naslednjih težav:

  • Izguba sluha
  • Utrujenost
  • Izguba koncentracije
  • Visok krvni pritisk
  • Stres
  • Glavobol

Kako zaščititi sluh

Za zaščito pred hrupom v AUDIO BM slušnih centrih nudijo bogato izbiro raznovrstnih čepkov za ušesa, ki se razlikujejo po načinu izdelave (izdelano po meri/standardne oblike) in po namenu uporabe. Z raznovrstno ponudbo vam pomagajo zaščititi sluh. Čepki so anatomsko prilagojeni ušesu vsakega posameznika, narejeni iz udobnega materiala. Prepuščajo nekatere frekvence zvoka, tako da je še vedno omogočeno tudi sporazumevanje.

Poskrbite za svoj sluh, kajti poškodbe so običajno nepopravljive.

Izberite najbolj ustrezno zaščito sluha za vas in kljub temu uživajte v družbi.  
AlpineAcousticFilters filtri absorbirajo škodljiv hrup, še vedno pa omogočajo nemoteno poslušanje glasbe, govora in zvoka iz okolice.

Preberite tudi:

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 16:52
113,027
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close