Najboljši domači nasveti za zdravljenje kašlja in prehlada

anonimni uporabnik, 14. december 2018
AktualnoOstalo

Zimski meseci prinašajo tudi kašelj, prehlad, gripo in ostale bolezni dihal. Proti tem zdravstvenim tegobam pa se lahko borite na naraven način.

Preberite, kateri domači nasveti lajšajo in pomagajo do hitrejšega okrevanja.

Ananas

Ananas vsebuje encim bromelain, ta pa uspešno zavira vnetja v našem telesu. Zato je ta sladki sadež lahko odlična rešitev za lajšanje prehlada, za zdravljenje kašlja, zelo pozitivno vpliva tudi na sinuse, pomaga, da se nos hitreje odmaši.


Če boste pogosto posegli po svežem sadežu, bo manj možnosti, da zbolite. Skodelica ananasa vsebuje kar 50- odstotkov dnevne potrebe po vitaminu C. Ščitil vas bo pred boleznimi dihal, preprečuje razvoj gripe in prehlada.
Pripravite pa si lahko tudi zelo zdravilen ananasov napitek, s katerim boste hitreje pozdravili kašelj. Zanj potrebujete skodelico ananasa, eno majhno žličko naribanega svežega ingverja, pol žličke kajenskega popra, četrt žličke kurkume v prahu in deciliter vode.
Vse sestavine zmešajte s paličnim mešalnikom in popijte.

Ingver

Ingver spada med najbolj zdravilna živila in v zimskem času ne sme manjkati v vaši domači lekarni. Ta pekoči koren vsebuje več kot 160 sestavin, ki ugodno vplivajo na naše telo. Med njimi je tudi kemijska spojina borneol, ki preprečuje vnetja in znižuje povišano telesno temperaturo. Da je ingver pekoč, pa je odgovoren cineol, ta pomirja kašelj in deluje antibakterijsko.

Če se boste vsak dan spomnili na ingver, lahko z njim okrepite imunski sistem, preprečite, da bi se vas lotil prehlad, uspešno pa odpravite tudi bolečine in vnetje grla.

Ingver lahko torej pijete tudi preventivno. V času gripe in prehlada vas bo uspešno ščitil pred virusi in bakterijami.

Ingver za krepitev imunskega sistema

Potrebujete nekaj centimetrov svežega korena ingverja, sok ene limone, cvetlični med in liter vode.
Koren ingverja olupite, na drobno narežite, dajte v lonec, čez nalijte liter vode in skuhajte. Ko zavre, odstavite, pokrijte in pustite, da se nekoliko ohladi. Nato precedite, dodajte sok ene limone, po okusu pa lahko dodate tudi med.

Takšen napitek pijte vsak dan po skodelicah. Ingver bo prijetno grel vaše telo in vas ščitil pred boleznimi dihal.
Če pa ste podlegli gripi, če kašljate, ste prehlajeni, vam bo ta pripravek pomagal, da boste hitreje zdravi.

Čebula

Staro ljudsko zdravilo, ki hitro odpravi prehlad in pozdravi še tako trdovraten kašelj pa vsebuje čebulo. Čebula, še posebej rdeča, vsebuje zdravilna eterična olja, močne antioksidante, ti pa pozitivno vplivajo na naša dihala, zdravijo vnetja.

Če boste poskušali prehlad in kašelj pregnati s pomočjo čebule, potem pripravek jemljite zvečer ali konec tedna, ko ne boste v službi. Čebula zares odlično zdravi, vedeti pa morate tudi, da povzroča neprijetni ustni zadah.

Čebulni sirup

Priprava je zelo enostavna. Potrebovali boste eno srednje veliko čebulo, če je možno, uporabite rdečo. Očistite jo in na drobno sesekljajte. Nato jo dajte v skodelico, primešajte nekaj žlic cvetličnega medu ter pokrijte in pustite na pultu nekaj ur, še boje pa čez noč.
V tem času bo čebula spustila svoj sok in se pomešala z medom.
Preden boste pripravek precedili skozi gazo, ga dobro premešajte. Shranite v kozarček s pokrovom in jejte po žličkah. Kmalu bo bolje.

Črna redkev

Tudi črna redkev je živilo, ki so ga naši predniki znali koristno uporabiti. Pekoč okus ji daje eterično olje z žveplom in gorčičnim oljem. Ta gomoljasta zelenjava pomaga krepiti naš imunski sistem, zelo učinkovita pa je tudi pri zdravljenju bolezni dihal. Lajša prehlad, zdravi kašelj in bronhitis.

Sirup iz črne redkve

Izberemo srednje veliko črno redkev, ji odrežemo pokrovček, nato z nožičem izdolbemo. Sredica črne redkve je zelo trda, zato naj to izvede močna oseba. V izdolbino nato dajte nekaj žličk cvetličnega medu, pokrijte in pustite 24 ur. v tem času se bo med pomešal s sokom črne redkve.
Tako pripravljen sirup uživajte nekajkrat na dan po eno žličko.

Avtor: L. P. L.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,913
16.07.2024 ob 13:46
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close