Varnost protibolečinskih zdravil, ki jih dobimo brez recepta

anonimni uporabnik, 18. december 2018
Ostalo

Zdravljenje oziroma lajšanje bolečine je nujno in zaželeno, saj predstavlja bolečina izrazito neprijetno počutje, ki fizično in psihično slabi organizem, obenem pa onemogoča popolno opravilnost posameznika.

V ta namen imamo na razpolago nekaj protibolečinskih zdravil, ki jih lahko kupimo v lekarnah brez recepta. Namen tako olajšane dostopnosti je prav v dejstvu, da želimo bolečino odpraviti takoj, ko se ta pojavi. Seveda je potrebno istočasno poskušati ugotoviti vzrok nastanka bolezni, a smiselno je, da čim prej odpravimo bolečino.

Velikokrat pa nastopi vprašanje varnosti takih zdravil, saj se za njihov nakup odločimo sami, torej gre za samozdravljenje. Ob upoštevanju pravil, ki so v obliki navodila za bolnika priloženi vsakemu protibolečinskemu zdravilu, bomo potencialno nevarnost zmanjšali na najnižjo možno mero.

Pri tem pa vseeno velja prebrati sledeča pravila pri nakupu protibolečinski zdravil brez recepta:

a) Zdravila nabavimo le v lekarni! Visoko izobraženi in izkušeni lekarniški farmacevti nam bodo znali dobro svetovati, tako glede učinkovitosti, kot tudi glede varnosti zdravila.

b) Dobro je, da imamo pri roki, doma oziroma na potovanju eno do dve škatlici protibolečinskih zdravil, a jih ne kupujmo na veliko za zalogo. Pred uporabo poglejmo rok trajanja in če je ta potekel, zdravila ne uporabljajmo. Če zdravilu preteče rok uporabe, ga ne vržemo med smeti ampak ga vrnemo farmacevtu v lekarno, kje bodo poskrbeli za varno uničenje.

c) Protibolečinska zdravila ne smemo jemati istočasno z alkoholnimi pijačami.

d) V kolikor že jemljemo protibolečinska zdravila, ki nam jih je predpisal zdravnik, se o kombinaciji s protibolečinskimi zdravili, ki jih sami nabavimo, posvetujmo s farmacevtom.

e) Ne jemljimo protibolečinskih zdravil dlje časa, kot je navedeno v navodilih.

f) Ne presegajmo najvišje dovoljenih odmerkov. Varneje je, če uporabimo kombinirana protibolečinska zdravila, kjer so odmerki posameznih učinkovin manjši kot pri zdravilih le z eno učinkovino.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 13:46
113,026
16.07.2024 ob 08:50
Preberi več

Več novic

New Report

Close