Jesen je čas za večje količine vitamina C

V času jesenskih prehladov je vitamin C eden od glavnih pomočnikov pri krepitvi otrokovega imunskega sistema.

Ga vaš otrok zares zaužije dovolj?

Včasih je meja med tem, da bo otrok nekoliko prehlajen in » nepravega« razpoloženja ali bo zbolel in bo potreboval antibiotično terapijo, zelo majhna.

V jesenskem času, ko so otroci vsakodnevno obkroženi z različnimi virusi ter smrkastimi noski prijateljev v vrtcu in šoli, je zato zelo pomembno, da starši pomagamo otrokovemu imunskemu sistemu.

Moč vitamina C

Med najmočnejšimi pomočniki krepkega imunskega sistema je vitamin C, ki ima pomembno vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Poleg tega prispeva k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti ter tako še dodatno »odganja« morebitna jesenska prehladna obolenja. Ali ste vedeli, da vitamin C aktivira bele krvničke, ki so odgovorne za obrambo pred infekcijami (virusnimi in bakterijskimi) ter glivičnimi okužbami?

Zato je v jesenskem in zimskem času zelo pomembno, da otrok uživa čim več živil z visoko vsebnostjo C vitamina, ki ga je največ v sadju in zelenjavi. Za pravo količino vitamina C bi otrok moral zaužiti čim več citrusov, jagod, papaje, kivija, melon, zelenolistne zelenjave, brokolija, cvetače, kislega zelja, acerole… Vsa ta živila bi morala biti enakomerno porazdeljena čez ves dan, otrok pa naj bi jih zaužil v čim bolj sveži in surovi obliki. Vitamin C je namreč zelo občutljiv na toploto, svetlobo in zrak, zato se precej hitro izniči. Toda, ali nam staršem to zares uspe?

Vitamin C vedno pri roki

Če torej nismo prepričani, ali otrok prejme vse, kar potrebuje, mu je smiselno vitamine dodajati v obliki prehranskega dopolnila. Z vitaminskimi prehranskimi dopolnili zdrave hrane sicer ne moremo nadomestiti, bomo pa otroku zagotovili vse, kar njegov organizem rabi za zdrav razvoj. Strokovnjaki svetujejo, naj ima vsaka družina za otroka vedno pri roki predvsem vitamin C in pripravek za dvig imunskega sistema. Če ima otrok težave tudi s koncentracijo, pa priporočajo še dodajanje kompleksa vitaminov B.

Astravita C Kids žvečljive tablete so inovativno prehransko dopolnilo, ki je namenjeno predvsem otrokom in vsem razigranim mulčkom, ki potrebujejo povečane količine C vitamina.

Preverite akcijsko ponudbo prehranskih dopolnil AstraVita za odpornost v Spletni Lekarni Ljubljana od 12. 11. do 25. 11. 2018.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 21:20
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close