O vaginalnih okužbah z dr. Pušenjakom

anonimni uporabnik, 29. november 2018
Ostalo
lomexil-cover

Ste vedeli, da so vaginalne okužbe v četrtini primerov razlog za obisk ginekologa? Določene infekcije pa ginekologi odkrijejo tudi povsem naključno. O tovrstnih težavah smo se pogovarjali z moderatorjem foruma ABC ginekologije, mag. Stankom Pušenjakom, dr. med., specialistom ginekologom in porodničarjem.

Kako pogoste so vaginalne okužbe in katere vrste okužb so najpogostejše?

O resnični incidenci, torej pojavnosti vaginalnih okužb je težko dajati številke, ker jih zelo različno odkrivamo. Dejstvo je, da so tovrstne težave žensk precej pogoste in predstavljajo približno četrtino razlogov za obisk ginekologa. Večinoma prav zaradi težav z njimi ženska poišče pomoč pri ginekologu, včasih tudi pri splošnem zdravniku, včasih pa so prisotne tudi infekcije nožnice, ki ženski ne povzročajo težav, pa so kljub temu očitne, ampak določeno posameznico pač ne motijo (če ne povzročajo srbečice, pekoče bolečine in pordelosti ter otekline), zato spremembo odkrije ginekolog povsem naključno, ko ga ženska obišče iz drugih razlogov. Resnici še najbližja je trditev, da se vaginalno vnetje zgodi najmanj enkrat tekom življenja vsaki ženski.
Večino klinično očitnih vnetij nožnice je glivičnega izvora, ostale so bakterijskega ali parazitnega izvora, virusnih je zelo malo.

So vaginalne glivične okužbe prenosljive?

V klasičnem smislu glivične okužbe nožnice niso »spolno prenosna bolezen«, čeprav se seveda lahko prenašajo tudi na tak način. Dejstvo namreč je, da so glivice prisotne povsod in torej o specifični okužbi težko govorimo. Če je prenos »masiven«, torej predstavlja občutno večjo maso gliv kot smo z njo v stiku sicer po drugih poteh, pa se lahko kratek čas po spolnem stiku pri drugem partnerju seveda pojavijo značilne težave, ki kažejo na prenos okužbe. Prenos je torej mogoče zmanjšati, če se takšne okužbe primerno odpravljajo, to pa zahteva večplastno prilagajanje življenjskega sloga z odpravljanjem predvsem pogojev, ki glivam ustrezajo, šele nato bomo z zdravili in drugimi farmacevtskimi pripomočki dosegli daljši uspeh.

Kateri so preventivni ukrepi in s čim lahko ženske preprečijo tovrstne okužbe?

Kot sem nakazal na koncu prejšnjega vprašanja je za normalno vaginalno floro zelo pomemben zdrav življenjski slog, ki pa mu sodoben hitri in nikoli zadosten delavni dan večinoma nasprotuje. Za zdrav imunski sistem je potrebno že dovolj mirnega spanca in v za to primernem času, torej ponoči. Že tu se pri mnogih zalomi. Drugo je zdrava in uravnotežena prehrana z ne preveč preprostimi ogljikovimi hidrati, zlasti saharoze (običajni sladkor), pa tudi kvašenega belega kruha in peciva in temu podobnih hranil. Pomembna je tudi intimna higiena, ki naj ne bo pretirana, zlasti pa ne večkrat dnevno umivanje z mili, saj je dovolj 1x dnevno, ostalo pa z mlačno vodo. Sledi obleka, ki naj ne bo pretesna in preveč zaprta, najintimnejši deli obleke pa naj bodo iz naravnih materialov, zlasti bombaža ali prave svile. Obdobja povečane občutljivosti na glive so še zlasti tista, ko ženska iz drugih, pogosto tudi neprimernih razlogov, uporablja širokospektralne antibiotike. Ti namreč uničujejo tudi naravno zaščitne laktobacile, ki sicer skrbijo za odpornost proti vsem ostalim klicam v predelu nožnice in spolovila.

Kaj priporočate v primeru vaginalne glivične okužbe?

V primeru akutnih težav z glivično okužbo običajno predpišem enega od farmacevtskih pripravkov, ki v nekaj dneh zavre delitev in razraščanje glivic ter odpravi najpomembnejše težave, kot so rdečina, srbečica, pekočina, občutljivost na dotike ipd., Poleg navodil iz prejšnjega vprašanja za pomoč pri preprečevanju glivičnih težav vedno priporočim še občasno ali redno uporabo sredstev za zniževanje nožničnega pH z mlečno kislino in drugih sredstev, ki onemogočajo ali ovirajo glive in nožnici tuje bakterije pri nenadzorovanem razraščanju in prevzemanju nadzora nad nožničnim okoljem.

Kdo je doktor Stanko Pušenjak?

Stanko Pušenjak
Mag. Stanko Pušenjak, dr. med., je specialist ginekologije in porodništva ter moderator foruma ABC Ginekologije in porodništva

Bil je med prvimi strokovnjaki, ki so se pridružili portalu Med.Over.Net. Je predani zdravnik, tako v ambulanti kot na forumu, kjer vsak delovni dan, ob nedeljah, praznikih in tudi v času zasluženega dopusta, z različnih koncev sveta, odgovarja negotovim ali zaskrbljenim uporabnicam, ki ga prosijo za nasvet.

Je tudi avtor knjige Nosečnost od tedna do tedna, Koledar za bodoče starše, ki je izšla pri Didakti in katere honorar je namenil Društvu varnega zavetja iz Ljutomera. Za to plemenito dejanje, poleg vsega drugega, kar naredi za ljudi, ga je revija Naša Žena razglasila za darovalca leta.

Kljub temu, da je veliko vprašanj na forumu podobnih ali “tipičnih” in je bilo nanje že večkrat odgovoril, sta poslanstvo, ljubezen in vnema, ki ju čuti, preprosto preveliki, da ne bi odgovarjal na njih vedno znova, saj ve, da zaskrbljenim uporabnicam odgovor veliko pomeni. Več >>>.

Več o novem zdravilu za uspešno zdravljenje vaginalnih glivičnih okužb in okužb zunanjega ženskega spolovila Lomexin si lahko preberete TUKAJ.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,496
30.03.2024 ob 10:27
297,959
05.10.2024 ob 20:50
113,047
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close