Nad vaginalno glivično vnetje z novim zdravilom Lomexin®

anonimni uporabnik, 05. november 2018
Ostalo

Lomexin® je novo zdravilo na slovenskem trgu, namenjeno zdravljenju vaginalnih glivičnih okužb. Uporablja se za zdravljenje najpogostejšega vnetja nožnice, imenovanega vaginalna kandidoza.

Z vaginalnim glivičnim vnetjem se je vsaj enkrat v življenju srečalo 75 odstotkov žensk pred menopavzo, kar 10 odstotkov žensk pa se srečuje s ponavljajočimi okužbami.

Zakaj prihaja do vaginalnega glivičnega vnetja?

Najpogostejši povzročitelji okužbe so glivice vrste Candida albicans, ki so običajni prebivalci prebavil, ustne votline in zunanjega ženskega spolovila zdravih oseb. Predstavljajo del normalne vaginalne flore pri 20 do 50 odstotkih zdravih žensk.

Do pojava vaginalne glivične okužbe pride zaradi prevelikega razrasta glivic, povečane stopnje patogenosti kandide ali zaradi zmanjšanja obrambnega mehanizma nožnice. Ravnovesje vaginalne flore je odvisno od številnih dejavnikov: količine estrogena in glikogena, pH-nožnice ter prisotnosti bakterije Lactobacillus spp., ki s svojimi antimikrobnimi snovmi ohranja ravnovesje v nožnici.

Kakšni so znaki okužbe?

Vaginalno glivično vnetje je lahko za žensko zelo obremenjujoče, saj lahko neprijeten izcedek ter srbeče in pekoče spolovilo otežijo vsakodnevne aktivnosti. Spolni odnosi so lahko boleči, uriniranje pa je pekoče. Pogostost vaginalnih okužb se lahko poveča v obdobju nosečnosti in povzroči manj prijetno doživljanje tega lepega obdobja.
Najpogostejši simptomi, ki pa se pri ženskah lahko razlikujejo, so:

  • srbenje,
  • značilen izcedek iz nožnice – bel, gost in grudast, brez neprijetnega vonja,
  • rdeče, pekoče in otečeno zunanje spolovilo,
  • bolečina pri uriniranju in spolnih odnosih.

Ali so glivice spolno prenosljive?

Vaginalne glivične okužbe in okužbe zunanjega ženskega spolovila ne spadajo med spolno prenosljive bolezni, čeprav je spolni prenos občasno mogoč. Kandidozo imajo lahko tudi ženske, ki nimajo spolnih odnosov ali jih nikoli niso imele. Pri moških je vzrok vnetja glavice penisa v tretjini primerov okužba z glivicami iz rodu Candida.

Kaj lahko storimo sami?

Večina žensk simptome vaginalnega vnetja prepozna in se zdravi doma z zdravili brez recepta. Če niste prepričani, ali gre za glivično obolenje oziroma se obolenja ponavljajo, je priporočljivo obiskati ginekologa.

Sami si lahko pomagate tako, da:

  • se izogibate enostavnim ogljikovim hidratom (sladkorju, beli moki, testeninam);
  • nosite bombažno perilo;
  • uporabljate blaga mila s kislim pH;
  • med menstruacijo se izogibate tamponom, saj lahko dražijo sluznico in povzročajo, da se povzročitelji okužbe namnožijo;
  • po plavanju preoblečete kopalke;
  • se po odvajanju blata obrišete v smeri od nožnice proti zadnjični odprtini.

Poskusite tudi zmanjšati stres in se izogibati spolnim odnosom z osebami, ki so lahko prenašalci vaginalnih okužb.

Na manjši razrast kandide vpliva tudi uživanje fermentiranih izdelkov, kot so jogurt in kefir, ki vsebujejo veliko laktobacilov. Dobra črevesna flora bo pozitivno vplivala tudi na vaginalno ravnovesje.

Lomexin® na voljo v lekarnah brez recepta

Za uspešno zdravljenje vaginalnih glivičnih okužb in okužb zunanjega ženskega spolovila, ki jih povzročajo kvasovke (Candida albicans), je na voljo novo zdravilo Lomexin®. Lomexin® deluje tako, da prepreči glivici Candidi albicans pričvrstitev na vaginalno sluznico, kar je ne obhodno potrebno za razvoj povzročitelja. S širokim spektrom delovanja je Lomexin® izjemno učinkovit ter omogoča dolgotrajno rešitev tudi pri ponavljajočih se težavah. Zaradi drugačne učinkovine, fentikonazola, se bolezen ponovi manjkrat kot ob uporabi drugih podobnih zdravil, ki spadajo v isto skupino. Deluje tudi protibakterijsko na grampozitivne bakterije in proti parazitsko na Trichomonas vaginalis. Na voljo je v obliki mehkih vaginalnih kapsul ali vaginalne kreme. Lomexin® je na voljo brez recepta, v vaši najbližji lekarni.

Pred uporabo natančno preberite navodilo. O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Literatura:

1.EGAN ME, LIPSKY MS. Diagnosis of vaginitis. Am Fam Physician 2000; 62(5): 1095–1104
2. GOSWAMI R, DADHWAL V, TEJASWI S, DATTA K, PAUL A, HARICHARAN RN, BANERJEE U, KOCHUPILLAI NP. Species – specific prevalence of vaginal candidiasis among patients with diabetes mellitus and its relation to their glycaemic status. J Infect 2000; 41(2): 162–6
3. KARELOVIĆ D, KARELOVIĆ L, ZEKAN J. Vulvovaginalna kandidoza. MEDICUS 2012; 21(1): 109–116
4. BERG AO, HEIDRICH FE, FIHN SD, i sur. Establishing the cause of genitourinary symptoms in woman in a family practice, Comparation of clinical examination and comprehensive microbiology. JAMA 1984; 3251: 620–5
5. JABRA-RIZIK MA, KONG EF, TSUI C, NGUYEN MH, CLANCY CJ, FIDEL PL, Jr, NOVERR M. Candida albicans pathogenesis: fitting within the host-microbe damage response framework. Infect Immun 2016; 84: 2724–2739
6. KAMATH P, OAIS M, NAYAK MG, D’SOUZA CP. An awareness program on prevention of vaginal candidiasis among pregnant women. NUJHS 2014; 4(2): 2249–7110
7. LAWRENCE AG. At al. Curr Med Res Opin 1990; 12 (2): 114–9
8. Costa AL, et al. Arzneimittelforschung/Drug Res 1989; 39(I)2: 230–3

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
10.07.2024 ob 09:38
113,027
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close