Pančijev vrtiljak – igra za pomoč pri anksioznosti in depresiji

anonimni uporabnik, 02. november 2018
Ostalo
Pančijev vrtiljak

Javnosti so tokrat prvič predstavili edinstveno družabno igro, ki pomaga k razumevanju dveh najpogostejših duševnih motenj. Avtorsko igro je založila humanitarna organizacija Ozara Slovenija, in sicer v sklopu njihovih preventivnih aktivnosti, namenjenih izboljšanju duševnega zdravja otrok in mladih.

Pančijev vrtiljak je družabna igra, ki skozi spodbujanje vživljanja v druge in razvijanje zgodb/pripovedi pomaga pri razreševanju strahov in tesnob ter preko principov, ki jih uporablja tudi kognitivna vedenjska terapija, pomaga k temu, da na probleme pogledamo z različnih – produktivnejših – zornih kotov. Obenem igra pomaga ljudem, ki tovrstnih motenj ne doživljajo, razumeti razmišljanje ter počutje oseb, ki trpijo za njimi. Igra temelji na pogovoru , vživljanju ter sodelovalnosti – ne gre za tekmovalno igro, temveč za družabno igro, ki stremi k razumevanju lastnih in tujih stisk na prijeten, konstruktiven in tudi zabaven način. Po drugi strani pa je igro mogoče igrati tudi zgolj za zabavo – navodila se v tem primeru le nekoliko razlikujejo, večji poudarek pri tem načinu igranja pa je na domišljiji, zgodbarstvu in zabavnih izzivih, ki jih soigralke_ci postavljajo drug_a drugemu/i.

Igro sta zasnovala Aljaž Krivec in Anja Radaljac, ilustracije in grafična oprema so delo Neje Kaligaro.

»Bistven poudarek igre je, da z njeno pomočjo soigralke/ci vzpostavljajo komunikacijo in razvijajo medosebno razumevanje ter si pomagajo pri konstruktivnem razreševanju težav,«

poudarja Anja Radaljac.

Vzpodbuda za medsebojno vrstniško pomoč

Pančijev vrtiljak je založilo združenje Ozara Slovenija, ki od leta 2006 izdaja knjige za otroke, mlade in odrasle, s katerimi želijo izboljšati pismenost na področju duševnega zdravja. V letošnjem letu so pripravili namensko Facebook stran, ki ponuja zanimive, verodostojne, preverjene, pozitivne ter v iskanje pomoči usmerjene tekstovne, slikovne, avdio in video vsebine. Podobna stran v slovenskem jeziku namreč pred tem še ni obstajala. Poleg tega so ustanovili še zaprto Facebook skupino za vse mlade, ki bi želeli izmenjati svoje izkušnje, ki so ji jih nabrali z reševanjem težav v preteklosti, si ponuditi medsebojno vrstniško pomoč in širiti svojo socialno mrežo v digitalnem svetu in tudi izven.

Mag. Bogdan Dobnik, predsednik združenja Ozara Slovenija pojasnjuje razloge za izdajo družabne igre Pančijev vrtiljak:

»Ker se zavedamo, kako pomembna je igra za zdrav razvoj otrok in mladih, in ker menimo, da nobena tehnologija ne bo mogla v celoti nadomestiti pristnega osebnega človeškega stika, smo se odločili podpreti Anjino in Aljaževo idejo, da Panči dobi še svojo družabno igro.«

Združenje je namreč v lanskem letu založilo knjižico Panči se predstavi, ki na zabaven in komunikativen način predstavlja simptomatiko panične motnje.

Igro lahko naročite preko Facebook strani Pančijev vrtiljak – družabna igra ali pa preko združenja Ozara. Cena igra je 15,99 EUR, z nakupom pa pomagate pri izvajanju preventivnih aktivnostih združenja.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
10.07.2024 ob 09:38
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close