Zjutraj začnite počasi ogrevati telo

anonimni uporabnik, 30. oktober 2018
Ostalo

Naša biološka ura se ravna po naravi, po soncu in luni, po letnih časih … Cikli narave so cikli našega telesa, saj smo ljudje zgolj pomanjšane kopije narave.

Jutro vsakega dne lahko sprejemamo kot pomlad* letnih časov, kjer se vse začne na novo, zadiha, se prebudi. Ko še zadnje staro odide in zakorakamo v nov dan.

In če smo modro sledili ritmom narave, si vzeli noč za počitek in zimo za mirovanje, je jutro lahko resnično najlepši del dneva.
Energija je na vrhuncu, spočito in obnovljeno telo je pripravljeno na delovanje, glava je bistra in prijetno prazna.
Razcvet novega dne imamo na dlani in vse je pripravljeno na nas. 

A vse prepogosto se dogaja, da je tako jutro le neuresničena želja, nikoli izkušena zgodba, pravljica, ki jo živijo drugi.
Sodobni čas je človeka odrezal od narave, mu vzel to vez, zavedanje, da je del nje, da so njeni zakoni tudi njegovi, in mu namesto tega vsilil umetne ritme, umetno svetlobo, umetno hrano, umetna oblačila.

Naravno življenje je danes postala umetnost.

Pa vendar smo ljudje v osnovi ustvarjalci, ki vsakodnevno kreiramo svoja življenja, rojevamo nove ideje, dajemo življenje stvarem okrog nas. In ustvarjanje zdravja, povezovanje z naravo zunaj in znotraj nas lahko postane naš novi umetniški projekt življenja.

In kje je bolje začeti kot pri jutru, kdaj bolje kot spomladi*?

Gremo počasi, po korakih. Nežno prebujajmo speče dele sebe, prebujajmo nove navade, tako kot zjutraj počasi prebujamo telo.
Telesu zjutraj namreč ne ustreza hitenje, ampak potrebuje nežnost, čas, da se dokončno prebudi. Prav tako je treba nove navade stalno negovati, da jih »ozavestimo« in postanejo del nas.

Kje začeti, da bo jutro lahko zares predstavljalo najlepši del dneva?

Zagotovo dan prej, saj vsak del dneva določa naslednjega. In spanec praviloma določa, kakšno bo naše jutro, določa, ali bo naslednje jutro zares dobro.
Zato svoje jutro začnite pripravljati že zvečer, osvojite nekaj preprostih pravil in se jih skušajte držati vsaj en mesec, da se nove navade trdneje zasidrajo v vaš vsakdan in izpodrinejo razvade, ki vas od zdravja, dobrega počutja in uspeha, zgolj oddaljujejo.

Nove navade večera:

1.SPAT POJDITE S PRAZNIM ŽELODCEM IN PRAZNO GLAVO

To pomeni:
– Večerjajte zelo skromno (zelenjavno), najbolje pa bo, da se večerji v celoti odpoveste. Tako bo telo energijo namenilo obnovi, celjenju in zdravljenju organizma.
– Pojdimo na krajši sprehod v naravo ali si izberimo nežno gibanje, kajti prav gibanje in narava sta zmagovalna kombinacija, ki poskrbita za gibalno in mentalno higieno: razgibata telo in poženeta energijo po njem, umirita misli in preženeta stres.

2. SPAT SE ODPRAVITE TAKO ZGODAJ, DA SE ZJUTRAJ SAMI PREBUDITE

Biološka ura telesa deluje tudi ponoči in tako je tudi vsak del noči namenjen zdravljenju določenih organov. Če v tem času ne počivamo, tudi obnove ne bo in zjutraj nam bo primanjkovalo energije, organi bodo slabše delovali, na daljši rok se bodo začeli pojavljati prvi znaki izgorelosti in/ali bolezni.

Organi, ki so dejavni ponoči, so jetra in žolčnik ter pljuča in debelo črevo – skoraj vsi glavni organi izločanja, ki skrbijo, da strupi pravočasno in obsežno odidejo iz telesa.
Ko boste prakso zgodnjega odhoda v posteljo prakticirali vsaj nekaj dni (odvisno od vašega začetnega stanja), se bo uredil tudi ritem samodejnega prebujanja.

3. SPITE V MIRU, TEMI IN TIŠINI

S pravočasnim odhodom v posteljo združite prave pogoje v spalnici in le takrat se lahko nadejate temeljite obnove in počitka. Z mirom, tišino in popolno temo se bodo lahko izklopila naša čutila in vključili tisti hormoni, ki skrbijo za rast. Da, prav ste ugotovili: rastni hormon se vključi ponoči. In rastni hormon je tisti, zaradi katerega otroci ponoči rastejo, odraslim pa zaradi njega ‘rastejo nove celice’, ki nadomeščajo stare. Zato smo po dobrem spancu dejansko videti mlajši.

Si predstavljate, kakšno preobrazbo lahko doživite na daljši rok takega negovanja sebe?

Nove navade jutra:

 1. PREBUJAJTE SE POČASI, NEŽNO

V prvi fazi, ko za prebujanje še potrebujemo budilko, si jo nastavimo 15, 20 minut prej in ta čas izkoristimo za namero dnevu, za vizualizacijo ali meditacijo, s katero si naravnamo potek dneva.

Če čutite zakrčenost v telesu, lahko že v postelji nežno pretegnete telo, pomigate s prsti na nogah ter objamete kolena, da razbremenite in raztegnete hrbtenico. V tem položaju lahko vztrajate tudi nekaj minut.

2. NA TEŠČE POPIJTE VELIK KOZAREC TOPLE VODE

Topla voda bo pomagala odplakniti strupe, ki so se ustvarili prejšnjega dne, olajšala izločanje, za katero je jutro idealen čas ter spotoma očistila tudi sečne poti in rehidrirala telo.

3. RAZMIGAJTE SKLEPE, NADIHAJTE SE SVEŽEGA ZRAKA

Zunaj ali pri odprtem oknu nežno razmigajte sklepe od glave do nog, pri tem pa globoko dihajte, da se bo telo tudi skozi pljuča lahko znebilo kar največ strupov v plinasti obliki in ne bodo mašili ali sluzili dihal.

4. NAJPREJ STARO VEN, POTEM NOVO NOTRI

Pravilo, ki velja tudi pri zajtrku. Počakajte z njim, dokler niste z blatom izločili ostankov prejšnjega dne iz črevesja. Tako se namreč znebite ogromno strupenih odpadkov, ki bi čakajoči v črevesju, zastrupljali celoten organizem in povzročali padec imunskega sistema, težave s kožo, s pljuči, glavoboli, napihnjenostjo itd.

POLONIN PREDLOG:
Pijte toplo vodo toliko časa, dokler ne začutite potrebe po izločanju, nato pa počakajte na signal lakote, ki vam ga bo poslalo telo. Tako boste naredili ogromno za svoje zdravje.

5. ZAJTRKUJTE, KO ZAČUTITE LAKOTO

Telo z vami ves čas komunicira* in vam stalno sporoča, kaj potrebuje in kdaj. Če vztrajate pri umetnih ritmih, slepo sledite normam in pravilom prehranske industrije, pa teh sporočil preprosto ne morete slišati. Če vztrajate pri petih obrokih dnevno, vaše telo pa je narejeno za dva, ali da v vsaki stresni situaciji posežete po hrani ipd., telesa zagotovo ne boste slišali.

Zato se poskusite opazovati, kdaj vam telo sporoča, da potrebuje hrano in kakšno. Tako boste najlažje in najhitreje prišli v stik s svojim telesom, dober odnos s svojim telesom pa je predpogoj za kakovostno in harmonično življenje.

*Komunikacijo najbolj onemogoča umetna hrana ter pomanjkanje nege (premalo spanca, sonca, zraka in narave).

ZA KONEC:

Vse celice v telesu se neprestano obnavljajo, nove celice ves čas nadomeščajo stare, a le, če jim to omogočite. Vse, kar vaše telo potrebuje pri tem, je dovolj kisika in vode, prave hrane in gibanja ter sonca in spanca. Če mu dnevno zagotovite vsaj del teh potreb, vas bo bogato nagradilo z odličnim počutjem, krepkim zdravjem, jasno delujočo glavo, telesno in umsko stabilnostjo ter dolgoživostjo. In vse to si lahko privoščite tako rekoč brezplačno, za začetek pa potrebujete le nekaj discipline in odločenosti.

Tako bodo vaša jutra lahko čisto zares pravljična in
najboljši možen uvod v nov, uspešen dan.

*pomlad je mišljena kot prispodoba za jutro

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
10.07.2024 ob 09:38
113,027
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close