Dober spanec se začne že zjutraj

anonimni uporabnik, 06. november 2018
Ostalo
otrok dojenček spanje

V sodobnem času smo ljudje izgubili stik z naravnimi ritmi sončne svetlobe, zato je tudi nespečnost vse bolj pogost pojav. Stari ljudje so vedeli: »Rana ura, zlata ura.«

“Od večera pa do zore je čas počitka tvoj.
Od jutra pa do mraka dela se ne boj.”

Stara ljudska modrost

Jutro je kazalec (indeks) zdravja

»Zdrava sem takrat, ko se zbudim v novo jutro z notranjim mirom, spočita, brez bolečin, polna energije, volje in radosti za delo, nove dogodivščine, izzive in učenje, ki me čakajo ta dan.«

Zdravniki homeopati opazujemo spanje kot bazo zdravja in indeks za stopnjo ravnovesja v organizmu. Že star ljudski rek pravi “Dober spanc je vreden več kot žganc.”

Spanje pri otrocih

V svoji ordinaciji srečujem mnogo primerov otrok, ki se jim v starosti drugega ali tretjega leta poruši imunski sistem. Pogosto je to povezano z vstopom v vrtec. To je razvojno obdobje, ko otrok vstopa v novo okolje, ki zahteva prilagajanje družbi sovrstnikov in tudi stikov s širšo družbo mikroorganizmov.

Cilj zdravljenja s homeopatijo je okrepiti otrokov imunski sistem. Včasih se pokaže, da je eden od vzrokov za oslabel imunski sistem pri otrocih tudi pomanjkanje spanja. Takrat staršem svetujem, da organizirajo ritem družinskega življenja tako, da bodo otroci dovolj spali.

Kaj kažejo težave s spanjem pri odraslih

Mnogi bolniki, ki prihajajo na zdravljenje zaradi različnih kroničnih bolezni, mi povedo, da se zjutraj zbudijo utrujeni, brez volje, ne zmorejo ne spati, ne vstati.

Včasih se zgodi, da mi pacient na prvem kontrolnem pregledu pove, da se stanje osnovne kronične bolezni ni izboljšalo, določeni znaki bolezni, kot je izpuščaj na koži ali vnetje na določenih sluznicah pa so se celo poslabšali. Opazil pa je, da bolje spi, se zjutraj zbudi bolj spočit in se v splošnem bolje počuti …  na svoj način čuti, da je bolj umirjen in samozavesten.

Takrat vem, da je bilo homeopatsko zdravilo pravilno izbrano, proces zdravljenja poteka v pravi smeri, s časom bo bolnikov organizem prišel v stanje ravnovesja in simptomi kronične bolezni bodo s časom izzveneli.

Naravno spanje je preprosto, dobro in poceni zdravilo

Nasvete, kaj lahko sami storimo za boljši spanec, so poznale naše babice, ki so rekle, da spanje do polnoči šteje dvakrat.

V sodobnem času smo ljudje izgubili stik z naravnimi ritmi sončne svetlobe, zato je tudi nespečnost vse bolj pogost pojav. Stari ljudje so vedeli: »Rana ura, zlata ura.«

Kaj  delamo ljudje danes? Večina nas dela ali pa se zabava pozno v noč. Posledično se zbudimo nenaspani, utrujeni, naveličani življenja. Novo sveže jutro začutimo kakor breme, težak nahrbtnik, ki ga moramo prenesti še ta dan, do večera in tako naprej. Oh, kako težko je to je to življenje …. Zakaj sem ravno jaz žrtev tega življenja? So misli, ki gredo po glavi.

Ali je res tako težko?

Ne ni res. Življenje je lepo, življenje nas v resnici ljubi in nas spodbuja, da rastemo in se učimo.

Vprašajmo se: Zakaj to delamo? Zakaj mučimo sami sebe?

Priprava na dober spanec se dejansko začne že ob sončnem vzhodu. 20 minut jutranje telovadbe zbistri telo in duha. Človek, ki si organizira čas tako, da zgodaj vstane in ob sončni svetlobi postori kar je treba, si bo zvečer pred spanjem lahko vzel trenutke za umirjanje in čustveno razbremenitev ob branju knjige, poslušanju glasbe, ljubečem pogovoru s partnerjem … se zahvalil za dan in v hvaležnosti zdrsnil v miren spanec.

Žal so danes zelo redki ljudje, ki v sodobnem tempu življenja lahko delajo v ritmu z naravno svetlobo sonca.

Z željo, da se živi, zdravi in radostni prebudimo v novo jutro, za akcijo Med.Over.Net Jutranja. napisala:

Vesna Gorjanc, dr. med.
zdravnica homeopatinja, moderatorka na forumu Homeopatija
www.homeopatija-vesna.si

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
10.07.2024 ob 09:38
113,026
16.07.2024 ob 08:50
Preberi več

Več novic

New Report

Close