Psihoterapevtka predstavlja ideje, ki vam bodo olajšale naporna jutra

zaljubljeni par poljub kava jutro

Jutranje navade so pogosto predmet spora in lahko prinesejo veliko slabe volje. Pripovedi o tem, kakšna jutra doživljajo pari in družine v svojem domu, so pogosto tema terapevtskih svetovalnih razgovorov. “Zgodb o jutranjih navadah in zapletih je toliko, kot je ljudi”, pojasni Mirjana Frankovič, psihoterapevtka. Kakšne ideje za lepša jutra nam priporoča?

Kako se jutra lahko začnejo

Mnogo parov, s katerimi se srečujem, jutra začenjajo mirno in v ritmu, ki obema odgovarja.

“Ona vstane prej, se uredi, začne pripravljati kavo. Nato vstanem jaz, se uredim in grem pomagat kuhat kavo in pripravljati zajtrk. No, se pač raje še malo stisnem k njej, … pa se še malo pockrljava, nato končno spijeva kavo in pozajtrkujeva, se pripraviva za službo ter greva v nov dan. Privoščiva si res lepa, mirna, ljubeča jutra.  Skupaj sva že 10 let, se dobro poznava, sva tudi timsko usklajena in se spoštujeva. Komunikacija nama dobro teče, tudi sporečeva se, vendar nikoli zjutraj. Jutra so najin Happy hour.” 

#1

“ So jutra, ko si vzameš čas zase in svoje bližnje. Ko nam gre vse gladko in mirno, tako kot je opisano v zgornjem primeru.  Zbudiš se še preden budilka odpiska, vstaneš brez težav in celo jutranji tek ali telovadba ti gresta odlično od nog. Zajtrk je okusen, pogovori v družini nežni in topli ter z mirnostjo in optimizmom stopiš skozi vrata. Promet na poti v službo je povsem zmeren in ko se končno usedeš v pisarni ter začneš delati se počutiš kot popolni zmagovalec. ”

#2

Nekateri pari in družine nimajo takšnih juter, a dobra informacija je, da si jih lahko ustvarijo. Za to je le  potrebno spoznati družinsko dinamiko in sprejeti kakšno novo odločitev.

Jutra, ki jih začnejo “z levo nogo”

Jutra in jutranja rutina sta zelo pomembna. Rek “po jutru se dan pozna”, ni iz trte izvit, saj velja, da kakor se zjutraj zbudimo in kakšno jutro si privoščimo, s takšno energijo gremo v nov dan. To potrjujejo številna osebna pripovedovanja v svetovalnici.

Ko se zbudimo spočiti, nosimo mirnost in spokoj s seboj cel dan. Če jutro začnemo z malimi zmagami, na primer vstanemo, ko nam budilka zapiska, imamo oblačila že pripravljena, oblikujemo in spoštujemo vrstni red uporabe kopalnice, vemo, kaj bomo zajtrkovali, naredimo jutranje vaje, gremo pravočasno od doma, si oblikujemo jutra po svojih željah, smo nežni in ljubeči do sebe in svojih bližnjih …, nam ta jutranji “zmagoslavni pohod” pripravi možgane na nadaljnje uspehe v dnevu.

Če pa jutro začnemo “z levo nogo”, smo že v zaostanku, saj bomo svojo zalogo energijo trošili tudi za izboljšanje čustvenega stanja. Ali če pojasnimo drugače, zaloge energije so omejene. Ko se baterije izpraznijo, energije ni več, dokler jih ponovno ne napolnimo. Dan, ki se začne z družinsko ali partnersko frko, kot npr. nisem mogla vstati, budilko sem “snoozala” in jo pri tem pomotoma izklopila, zaspali smo in mož se zelo razjezil, nisem naredila jutranjih vaj (in bila cel nezadovoljna s seboj + sodelavki, ki gre tečt zjutraj cel dan zavidam in z njo ne grem na kavo), otrok je pozabil domačo nalogo (pa ga je mož nadrl, mali pa jokal), ni bilo mleka za kavo (in sva se še enkrat skregala z možem), … smo vsi že kdaj doživeli. Zgodb, kakšna so lahko jutra, najbrž niti ni potrebno dodatno pisati, saj bi lahko spisali cele romane.

Zakaj je vredno dobro začeti dan

Če slabo začnemo dan, nam kasneje zmanjka energije za koncentracijo na velike projekte v službi, učenje za izpite oz. za večino tistega, kar na dan vrže v obraz. V bistveno slabši kondiciji bomo za soočanje z življenjem in zmanjšana je tudi naša kapaciteta za uživanje. Komunikacija je most med ljudmi, ključni način navezovanja in vzdrževanja stika. Zlasti je dobra komunikacija pomembna med partnerjema in znotraj družin. Včasih mislimo, da po letih skupnega življenja partnerja že tako dobro poznamo, da komunikacija več ni pomembna. Omenjeno nikakor ne drži. Komunikacija res ne služi več toliko medsebojnem spoznavanju, je pa velikega pomena za vzdrževanje kontakta, podporo in pri reševanju konfliktov, ki nastopajo v vsakem partnerstvu.

Ideje, kako začeti dan za lepša jutra

1. Načrtuj vnaprej. Že večer poprej si pripravi osnovo za zajtrk, oblačila …, da ti zjutraj ni potrebno še iskati rešitev na ta osnovna vprašanja. 

2. Upri se “snooze” gumbu. Čeprav verjameš, da dejansko spiš še 10 minut, v resnici telo ne more oddelati cel v spalni cikel in ga bolj utrujaš, kot mu nudiš počitek. Velikokrat si po teh 10ih minutah še bolj nerazpoložen-a, kot če bi ustala ob prvem zvonjenju.

3. Pij dovolj tekočine (voda, čaj, …). Zaradi dehidracije se zjutraj lahko počutimo utrujeno.

4. Meditacija/čuječnost. Raziskave kažejo, da je redno izvajanje prakse čuječnosti posameznikom pomagalo vzgojiti dolgoročno in globoko izkušnjo notranje mirnosti, dobrega počutja in višjega vrednotenja samega sebe, vključno z zmanjšanjem stresa, tesnobe in depresivnosti. Zanimivo?

5. Gibanje / telesna aktivnost: gibanje sprošča endorfine in ima še številne pozitivne učinke na fizično in psihično počutje več o tem tukaj: http://www.mirjana.si/services/telesna_aktivnost/

6. Naužij se sonca. Na soncu (in zraku) naše telo ustvarja serotonin, ob večerih pa melatonin. Melatonin je prav tisti hormon, ki nas uspava. Ena od formul je: več ga je, bolje spimo. Bolje spimo – bolj zadovoljno jutro si lahko privoščimo. Bolj zadovoljno jutro pa je osnova za bolj uspešen in zadovoljen dan. Spanje je zelo pomembno za naše fizično in psihično zdravje.

7. Pojej zajtrk doma. Zajtrk je najpomembnejši dnevni obrok. In odlična priložnost za povezovanje in uživanje s svojimi bližnjimi. Študije dokazujejo, da so vrednosti hormona sreče seratonina in dopamina najvišje ravno takrat, ko se povezujemo in preživljamo čas s svojimi ljubimi. Dopamin je nevrotransmiter (prenašalec signalov) in s tem zelo pomemben za naše počutje. Nahaja se v osrednjem živčevju, zlasti v srednjih možganih. Ta nevrotransmiter poživljajoče vpliva na srce, krvni obtok in presnovo. Mobilizira lahko energijske vire telesa. Učinek: smo dejavni, živahni in dobre volje. Dopamin spodbuja mišljenje. Preveliko pomanjkanje lahko povzroča nemotiviranost, brezvoljnost, tudi čustveno praznino.

Si želite kvalitetnejših odnosov, boljših in mirnejših dni, bolj zadovoljno sebe? Poskusite z drobnimi spremembami, eno stvar naenkrat. Ko to osvojite in vam postane rutina, kar se zgodi v približno v 66ih dneh (ali nikoli), dodajte še eno spremembo. In tako naprej vse do tam, do kjer želite priti. Želja po spremembah je lahko vodilo, motivacija in vzpodbuda.

Veliko sreče vsem! Pogovor pomaga.


Mirjana Frankovič, 
psihoterapevtka, specializantka TA psihoterapije, doktorandka SFU Dunaj Sigmund Freud University Dunaj – Ljubljana

www.mirjana.si
[email protected]
040 520 257

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
809
14.07.2024 ob 21:19
1,059
04.03.2024 ob 11:32
360
23.05.2024 ob 20:50
784
09.07.2024 ob 08:28
1,188
04.01.2023 ob 19:09
Preberi več

Več novic

New Report

Close