Kako umiriti dojenčkov jok s pomočjo dotika

anonimni uporabnik, 04. oktober 2018
Ostalo
novorojenček spi zadovoljen

Materinstvo se sliši tako pravljično, pa v resnici velikokrat ni. Ko otrok joka, se mlada mamica ne počuti dobro. Postane zaskrbljena, nervozna, sprašuje se, kaj je naredila narobe, če doji, išče vzroke v hrani, ki jo je zaužila, nekatere gredo na lov za informacijami na internetu in so na koncu še bolj zmedene.

Špela Sečnik, bownova terapevtka mlade mamice nagovarja:

“Rodile ste novo bitje. Dojenčku ste pomembna vi – pozorna, umirjena, ljubeča. Ste pozabile kako čudovite ste? Ste pozabile koliko moči je v vas? V vas je zraslo novo življenje, ki ste ga rodile. Zdaj je čas zate in za dojenčka. Bodi sama z njim, brez telefona. Poveži se z njim in vzpostavi najpristnejši stik. Najlažje v času dojenja.”

Če dojenček vztrajno joka, se seveda posvetujte s svojim pediatrom, da izključi resna bolezenska stanja. Če pa vzrokov ne najdete ali bi dojenčku sami dodatno radi pomagali in čutite, da bi vaš dojenček potreboval pomoč, se lahko obrnete tudi na bownovega terapevta.

Kako pri jokajočem dojenčku pomaga bownova terapija

Dojenčkovo telo je neobremenjen sistem in se hitro odzove na poteze, ki  se jih z terapijo naredi na mišičnem in vezivnem tkivu. Terapija zmanjša mišično in vezivno napetost in pomaga pri vzpostavitvi ravnovesja v nevrološkem, hormonalnem, limfatičnem in energetskem sistemu.

“Terapijo lahko naredimo že pri novorojenčkih, če imajo kolike, težave z refluksom, bljuvajo v loku, imajo težave pri sesanju. Pri novorojenčkih terapija traja največ 5 minut,”

pojasni Špela Sečnik.

Bownovo terapijo izvajajo tudi pri dojenčkih in otrocih, ki imajo naslednje težave; jokajo brez »pravega vzroka«, imajo urinsko in fekalno inkontinenco, okvaro v kolkih, poškodbo na mišicah vratu, ki se kaže pri težavah z rotacijo glave, težavah z ušesi, težavah pri dobivanju zob, pri hiperaktivnih otrocih, pri težavah s sluhom, vidom, dihali, apatičnostjo, pri cerebralni paralizi. Tu terapija običajno traja do 20 minut. Število bownovih posegov je manjše kot pri odraslih in tudi potrebno število terapij je manjše. Pri odraslih se priporoča od 3 do 5.

Terapije pri dojenčkih ne delajo takoj po hranjenju ali ko so zelo lačni.

Zaradi vpliva bownove terapije na mišično in vezivno tkivo, nevrološki, hormonalni, limfatični in energetski sistem, se terapijo priporoča tudi mamici, saj pomaga telesu do hitrejšega ravnovesja po porodu in do psihične sprostitve.

Izkušnje mladih mamic z Bownovo terapijo pri dojenčku

Mnenje mamice Alenke:

“S sinčkom, ki je sedaj star tri mesece, sva prvič prišla na bownovo terapijo, ko je bil star mesec in pol. Primarno sem ga peljala, ker sem slišala za pozitivne učinke terapije pri krčih in refluksu. Naš dojenček je krče imel pogoste, po 2. terapiji pa je bil nenaden preobrat in krči so v 90% izzveneli. Tai se je sprostil, lažje kakal in se ni več napenjal. Glede refluksa lahko izpostavim, da ne poliva več vsakodnevno, ampak samo kakšen obrok, ko se verjetno prenaje.”

Mnenje mamice Vesne:

“Naš fantek je po treh terapijah veliko bolje in pomirjen. Dotik bownove terapije je čaroben. Imamo veliko bolj srečnega otročička.”

 

Kdaj in komu bi priporočili bownovo terapijo?

Tistim ljudem, ki bi radi vzpostavili prijazen odnos do svojega telesa in mu dali priložnost za spremembe.

 

Več informacij o Špeli Sečnik in kontakt.

Preberite tudi

https://med.over.net/clanek/z-nezno-bownovo-terapijo-nad-mocne-tezave/

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 19:14
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close