Vpliv spanja na zdravje in delovanje možganov

Vse informacije, ki ste jih prejeli čez dan, bodo možgani med spanjem obdelali in shranili. Medtem ko spite, v vaših možganih poteka čiščenje toksinov in drugih »miselnih« odpadkov, ki so se v njih nabrali čez dan.

Spanje je fiziološka, začasna, ponavljajoča se in ritmična prekinitev budnosti, nujna, da si organizem in presnova opomoreta. Pomanjkanje spanja vpliva na delovanje celotnega organizma, vključno z možgani. Z ustrezno količino spanca boste zmanjšali tveganje za različne kognitivne motnje in bolezni. Dokazano je, da sta spanec in zdravje možganov tesno povezana.

Med spanjem možgani shranjujejo podatke

Vse podatke, ki ste jih prejeli čez dan, bodo možgani med spanjem obdelali in shranili. Medtem ko spite, v vaših možganih poteka čiščenje toksinov in drugega »miselnega« odpada, ki se je v njih nabral čez dan. Skupina znanstvenikov z Vseučilišča Rochester pravi, da je prav to »generalno pospravljanje« eden temeljnih razlogov, zakaj spimo. Spanje omogoča organizacijo informacij, njihovo obdelavo in shranjevanje. S spanjem se krepi vez med možganskimi celicami in hipokampusom, ki ima pomembno vlogo pri prenašanju informacij iz kratkoročnega v dolgoročni spomin.

Spanje pomembno vpliva na otrokov šolski uspeh

Otrok je zbran in pozoren, če ima dovolj spanja. Ob pravi količini spanca se izboljša komunikacija med živčnimi prenašalci, zato se otrok lažje uči in predeluje nove informacije ter hitreje rešuje težave. Pomanjkanje spanca lahko ogrozi t. i. notranjo uro telesa in negativno vpliva na sposobnost možganov, da usvajajo nove informacije. Britanski znanstveniki poročajo, da otroci, ki pozno hodijo spat, dosegajo slabše rezultate pri matematiki, branju in prostorski orientaciji.

Spanje nam omogoča uživanje v vsakodnevnih dejavnostih

Čelni možganski reženj je ključen za dejavnosti, kot sta načrtovanje in organiziranje, pa tudi za razpoloženje in čustva. Najnovejše raziskave so pokazale, da imajo ljudje s spalnimi težavami manjši volumen sprednjega dela možganov. Mnoge raziskave kažejo, da pomanjkanje spanca ovira sposobnost pozornosti in sposobnost za delo. Že celo za pol ure prekratek spanec zmanjša dnevno pozornost za približno tretjino. Pomanjkanje spanca privede do dviga ravni stresnih hormonov, povišana raven teh hormonov pa spet ogroža kakovost spanca. Kronični stres negativno vpliva na uspešno opravljanje vsakodnevnih dejavnosti in uživanje v vsakdanjih trenutkih.

Foto: Profimedia

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
21,721
14.07.2024 ob 14:17
399
07.06.2024 ob 13:57
2,556
03.10.2018 ob 20:45
Preberi več

Več novic

New Report

Close