Berimo skupaj – 4. teden: Celostni razvoj otroških možganov

anonimni uporabnik, 12. september 2018
Ostalo

Vsako sredo skupaj beremo in delamo vaje iz priročnika “Celostni razvoj otroških možganov” (avtorja Daniel J. Siegel, M. D. in Tina Payne Bryson, Ph.D.). Vaša naloga je, da približno vsake dva tedna preberete eno poglavje iz knjige, mi pa vsak teden predstavimo eno ali dve vaji za posamezno metodo. Drugo poglavje – naš 4. teden, predstavlja povezovanje leve in desne polovice možganov. Vabljeni k skupnemu branju in utrjevanju z vajami.

4. teden
Celostni razvoj otroških možganov
Daniel J. Siegel, M. D. in Tina Payne Bryson, Ph.D.

Preberite tudi: Berimo skupaj – 1. teden: Starševstvo, ki upošteva razvoj možganovBerimo skupaj – 2. teden: Starševstvo, ki upošteva razvoj možganov in Berimo skupaj – 3. teden: Celostni razvoj otroških možganov

Drugo poglavje: DVOJE MOŽGANOV JE BOLJE KOT ENI: Povezovanje leve in desne polovice možganov

Drugo poglavje je namenjeno temu, kako pomagamo otrokovi levi in desni možganski polovici, da delujeta skupaj; tako da je otrok povezan s svojim logičnim in čustvenim jazom.

Povežite se in preusmerite: Deskanje po čustvenih valovih

Ko je otrok razburjen, logika pogosto ne bo delovala, dokler se ne bomo odzvali na čustvene potrebe desne polovice možganov. To čustveno povezavo imenujemo »uglasitev«, tako se globoko povežemo z drugo osebo in ji omogočimo čutiti, da jo čutimo. Ko ste uglašeni s svojim otrokom, oba doživita občutek združenosti.

(povzeto po knjigi)

V drugem poglavju si preberite še:

  • Kakšna je metoda povezovanja in preusmerjanja,
  • Kaj pomeni povezovanje z desno možgansko polovico in zakaj takrat logika ne deluje,
  • Kaj pomeni preusmerjanje z levo polovico.

Kako znanje uporabiti?

VAJA 1
Namišljeno povezovanje

V tej vaji se spominte določene situacije. V prvi stolpec boste napisali nek trenutek, ki je vašega otroka iztiril ali pa bi ga lahko iztiril. Morda je rad obiskoval neko športno dejavnost, potem pa kar naenkrat nikakor noče iti. To pa vas popolnoma zmede. V drugi stolpec boste napisali vašo najbolj tipično reakcijo na ta pripetljaj (ko ne pomislite na otrokovo doživljanje in niste pozorni na ustvarjanje stika). V tretji stolpec boste napisali otrokovo reakcijo na vaš odziv, oziroma kaj po vaše doživlja otrok. V četrtega boste napisali, kakšen bi bil odziv, ki bi temeljil na prepoznavanju otrokovih čustev in povezovanju. V petega pa ponovno napišete otrokovo reakcijo na ta bolj čuteči in in sočuten odziv.

VAJA 2
Kaj pa jaz kot odrasel?

Pri drugi vaji si vzmetite čas in premislite, kaj je tisto, kar vas potolaži in umiri v težki situaciji. Je to pogovor, tek, prebiranje knjig,… Poskušajte najti čim več različnih stvari.

VAJA 3

Predstavljate si, da vas nekja bremeni, ali da ste žalostni, jezni in se s tem obrnete k svoji bližnji osebi.

Predstavljajte si naslednje odzive:

  • Daj, daj, saj ni tako hudo!
  • Pretiravaš!
  • Ne dramatiziraj!
  • A ne moreš teg vreči čez rame?
  • Zdajle se mi pa tega res ne da poslušat!
  • Daj pomiri se, pol se bomo pa pogovarjali.

Kako bi se počutili?

Zdaj pa si predstavljejte naslednji odziv. Oseba, h kateri ste se obrnili, bi vas pogledala v oči, vas posluša, vase počutje jo zanima. Sprašuje in ovrednosti vase počutje z besedami, kot je: Vidim, da ti je res hudo. Ti lahko kako pomagam?

Kako se počutite zdaj? Razumljene, se čutite povezani s to osebo?

Vabilo

Starše vabimo, da se udeležijo odprte skupino za starše, kjer se bomo v petih srečanjih sprehodili čez posamezna poglavja, naredili vaje, jih ovrednotili in predebatirali. Sprejeli bomo 20 udeležencev. Vse, ki vas udeležba zanima, lahko že pišete na mail: [email protected].

Preberite tudi:

Napovednik Berimo skupaj, delajmo vaje in spoznajmo otroške možgane, Berimo skupaj – 1. teden: Starševstvo, ki upošteva razvoj možganovBerimo skupaj – 2. teden: Starševstvo, ki upošteva razvoj možganov in Berimo skupaj – 3. teden: Celostni razvoj otroških možganov.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 19:14
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close