Kako izdelati učinkovit načrt za uspešno šolsko leto

Pomembna je pozitivna naravnanost in gojenje pozitivnih čustev do šole ter sposobnost motiviranja otroka, saj ti dejavniki neposredno vplivajo na šolski uspeh.

Ne glede na to, ali gre otrok prvič v šolo ali pa ste začetka novega šolskega leta že vajeni, je dobro, da otroka pripravimo na izzive, ki jih bo šola kmalu postavila predenj. S postavitvijo in upoštevanjem določenih pravil lahko veliko dosežemo – to je že polovica poti do uspešnega šolanja. Kako se ustrezno pripraviti na novo šolsko leto?
Do šole je dobro imeti naklonjen odnos, gojiti pozitivna čustva in v otroku vzbuditi motivacijo, saj ti dejavniki neposredno vplivajo na šolski uspeh. Pri njihovem uresničevanju ima veliko vlogo otrokova okolica, predvsem starši. Odsvetujemo strah pred učitelji, spraševanji in slabimi ocenami ter negativna stališča staršev do šole, saj vse to vodi le k neuspehu.

Skušajte čim bolj sodelovati v šolskem življenju svojega otroka, toda namesto da bi mu ukazovali, ga strašili in mu postavljali pogoje, naredite skupaj z njim strateški načrt, ki mu bo pomagal varno stopati v nove šolske zmage.

Spodbuda

Spodbuda oz. motivacija je tista, ki prinaša voljo in pripravljenost za vlaganje časa in truda v učenje in doseganje uspeha v šoli. Na učenčevo motivacijo vplivajo tako starši kot šola. Prijazni starši in učitelji, ki spodbujajo razvoj otrokovih potencialov in mu pomagajo bolje razumeti sebe in svojo okolico, v resnici spodbudno delujejo na otroka. Motivacijo krepi tudi okolje, v katerem otrok živi, in če je varno in se v njem počuti srečnega, se lahko celo sam motivira. Ta druga oblika motivacije – samomotivacija – je povezana z učenčevimi izkušnjami. V kolikšni meri se bo razvila, je odvisno od pozitivnega ali negativnega odnosa do šole ter kakovosti odnosa z učitelji in sošolci. Motivacija je ključnega pomena za učenje in pripomore k večjemu zadovoljstvu otroka, zadovoljen otrok pa je običajno tudi uspešen.

Skupaj z otrokom postavite cilj

Ob dobri motivaciji si lahko otrok ustrezno zastavi cilje, ki jih želi doseči med šolskim letom.

Osnovni cilj naj bi bil usmerjen k znanju in učenju ter doseganju želenih rezultatov v znanju, veščinah, odnosih in navadah.

Pri tem je nadvse pomembno sodelovanje staršev, saj skupno postavljanje jasnih in doslednih ciljev odpravlja učenčev strah in negotovost. Raziskave so pokazale, da starši, ki otroku postavijo jasne cilje in od njega veliko pričakujejo, ker so prepričani, da lahko otrok doseže zastavljeno, nanj spodbudno delujejo in krepijo njegovo samozavest.

Podprite otroka

Raziskave kažejo, da sta med najpomembnejšimi dejavniki šolskega uspeha pozitivno družinsko okolje in podpora staršev.

Podporo lahko pokažete tako, da otroka pohvalite za trud in uspešnost pri opravljanju nalog, s čustveno bližino in z ustreznim nadzorom. Strokovnjaki menijo, da imajo otroci, ki jim starši nudijo čustveno oporo, manj težav pri prilagajanju na šolo, lažje uravnavajo lastna čustva in vedenje, imajo visoko motivacijo in samospoštovanje ter boljši šolski uspeh.

Vaša čustva in stališča naj bodo pozitivna

Otrokov odnos do šole in njegova čustva vplivajo na uspeh. Otroku moramo šolo prikazati kot ustanovo, ki omogoča doseganje novih znanj, veščin in sposobnosti, in ne kot ustanovo za preverjanje in ocenjevanje. Pomembno je vzpostaviti pozitivne odnose z učiteljem in zagotoviti varno, skrbno ter spodbudno okolje. Zakaj? Učenci, ki na šolo gledajo pozitivno in so ji naklonjeni, brez težav sprejmejo šolska pravila in vrednote, šolski dosežki jim nekaj pomenijo, predani so izpolnjevanju šolskih nalog, pisanju domačih nalog, učenju in doseganju dobrih ocen. Poleg vidika otroka je pomemben tudi vidik staršev. Otroku dajte vedeti, da zaupate vanj in v njegovo uspešno pot proti cilju. To mu bo pomagalo, da bo imel tudi sam dobro mnenje o sebi, da bo zadovoljen in srečen, ker si širi obzorja in ker ima ocene, s katerimi je res zadovoljen.

Spoštujte pravila

Cilje, ki ste jih zastavili skupaj z otrokom, morate tudi uresničiti. Opomnite otroka na to, če je treba. Če bi že ob prvi težavi najrajši odnehal, vztrajajte in ga spomnite na končni rezultat uresničitve cilja – šolski uspeh.
Kako sploh presodimo, ali je otrok v šoli uspešen ali ne? Poleg ocen so pomembni še drugi vidiki – obvladanje učnih vsebin in sposobnost uporabe naučenega v vsakdanjem življenju ter razvoj osnovnih življenjskih veščin in motivacije za nadaljnje šolanje, kar pomembno vpliva na kakovost otrokove prihodnosti.

Foto: Pexels, Pixabay

 

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 19:14
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close